Chiar daca a fost tradus in 40 de limbi si a vandut peste 30 de milioane de exemplare, suedezul Henning Mankell nu are parte de notorietatea lui Stieg Larsson. Dar scrierile sale nu sunt mai prejos de trilogia 'Millenium' a compatriotului sau, care a declansat o adevarata isterie in jurul romanului nordic.
Daca ne referim la 'Omul din Beijing', descoperim o carte cu o miza mai importanta decat cea din 'Barbati care urasc femeile', 'Fata care s-a jucat cu focul', 'Castelul din nori s-a sfaramat'. Da, Henning Mankell este interesat si el de drame de familie, de reverberatiile dureroase ale trecutului in timpul de azi. Dar acest scriitor nu se multumeste sa-si trimita personajele sa evolueze pe scena stramta a unei tari nordice. El le urmareste traseul in America, in China, la Londra, in Zimbabwe si Mozambic. 'O bataie de aripi de fluture la Tokyo starneste un uragan la New York' – iata o vorba care caracterizeaza de minune lumea descrisa de catre acest autor.
Totul este neobisnuit si cuprins de febra suspansului inca de la inceput in romanul lui Mankell. Un fotograf este pasionat sa surprinda cu aparatul sau imaginile dezolante ale satelor suedeze parasite, in care locuiesc numai batrani, incapabili sa-si mai ingrijeasca fermele. Intr-unul dintre aceste sate paraginite, face o descoperire macabra: toti locuitorii, femei si barbati in varsta, au fost macelariti cu o cruzime inimaginabila.
Politia, chemata in graba, numara 19 trupuri neinsufletite. In tara se instaleaza panica – niciodata societatea aceasta, in aparenta curata, nu s-a mai confruntat cu un asemenea eveniment sangeros. Cel acuzat de aceste atrocitati in urma anchetei conduse de catre ofiterul de politie Vivi Sundberg isi recunoaste faptele si se spanzura in celula.
Dar judecatoarea Brigitta Roslin se indoieste de un astfel de final si declanseaza propriile sale cercetari, mai ales ca printre cei omorati se afla si bunicii sai, familia Andren. Evident, autoritatile incearca sa-i stopeze demersurile. Insa, in curand, aria investigatiilor ei devine si mai vasta, deoarece o alta familie Andren a fost macelarita dincolo de ocean, in Nevada. Tenacele om al legii intra in posesia unui jurnal incendiar al unui stramos de-al sau, din secolul XIX. Un alt jurnal, apartinand unui chinez care a trait in aceeasi perioada, lumineaza faptele dintr-o alta perspectiva, la fel de cutremuratoare.
In 400 de pagini, Mankell izbuteste sa ne poarte in urma cu 150 de ani, cand in SUA inflorea comertul cu sclavi chinezi, rapiti si adusi pe teritoriul american pentru a munci in conditii inumane la construirea de cai ferate. Totodata, el dezvaluie ce se ascunde dincolo de fatada stralucitoare a boom-ului economic inregistrat de China in zilele noastre: coruptie, incalcare a drepturilor omului, o inversunata lupta pentru putere, o prapastie tot mai adanca intre o elita imbogatita peste noapte prin furt si minciuna si majoritatea populatiei, traind in mizerie si suferind de foame in conti-
nuare.
Iar prilejul de a creiona un tablou atat de vast al lumii contemporane il constituie investigarea celor 19 crime comise in Suedia, care provoaca alte suferinte si alte crime in alte parti de pe mapamond. Cu o experienta literara deosebita, cu o cunoastere exacta a multor ambiante de pe planeta, Henning Mankell alterneaza cu abilitate planurile temporale, schimba justificat decorurile, intretine cu maiestrie tensiunea narativa, povestind o istorie terifianta. Rezultatul? Un thriller minunat construit, demn sa figureze la loc de cinste in panoplia romanului scandinav.