x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Opt milioane de feluri de-a muri

Opt milioane de feluri de-a muri

de George Arion    |    18 Mai 2008   •   00:00
Opt milioane de feluri de-a muri

În anul în care se derulează acţiunea roma­nului “Opt milioane de feluri de-a muri” de Lawrence Block, numărul locuitorilor din New York era de opt mi­lioane. Fiecare cu povestea lui, mai mult sau mai puţin fericită.

În anul în care se derulează acţiunea roma­nului “Opt milioane de feluri de-a muri” de Lawrence Block, numărul locuitorilor din New York era de opt mi­lioane. Fiecare cu povestea lui, mai mult sau mai puţin fericită. Şi fiecare sfîrşind ori de moarte bună, ori de o moarte violentă: împuşcat, strangulat, otră­vit, înjunghiat... Opt mili­oane de feluri de-a muri.

 
Chiar dacă este un thriller construit cu o bună cu­noaş­te­re a regulilor  genului, cartea lui Lawrence Block are numeroase pagini în care eroul principal, Matt Scudder, meditează cu amărăciune la ameninţările dintr-o metropolă unde zilnic se comit jafuri şi asasinate cu sînge rece. E un teritoriu populat cu numeroşi oameni cumsecade, dar şi cu borfaşi, prostituate, vîn­ză­tori şi consumatori de droguri, al­coolici, asasini. Avid cititor de ziare, Scudder află din par­cur­ge­rea lor istorii cumplite, petrecute într-o ambianţă colindată de inşi nevrozaţi de ceea ce li se întîmplă în preajmă. Cineva ia un televizor vechi de pe trotuarul unde fusese abandonat, îl duce în casă, şi cînd îl pune în func­ţiune aparatul explodează, deoa­rece în el fusese ascunsă o bombă. Doi puşti aruncă o tînără în faţa metroului numai din amuzament. Nişte bărbaţi atacă un poliţist cu ţevi de fier şi-l lasă în nesimţire. Un tînăr chirurg e asasinat în timp ce se desfăşoară o tentativă de jaf. Altcineva îşi împuşcă vecinul pentru că nu-i convenea unde îşi făcea nevoile cîinele acestuia.

 
COŞMAR. Astfel de extrase din presă contribuie la crearea unei atmosfere de coşmar şi la conturarea unui spaţiu ase­mă­nător unei jungle, unde “toate ani­malele sînt înarmate” şi domneşte legea celui mai tare, iar pericolul te pîndeşte de unde nu te aştepţi. El însuşi marcat de tot ce aude şi de tot ce se petrece în ju­rul său, Matt Scudder an­che­tează moartea inexpli­cabilă a unor prostituate. Rezol­varea enigmei îl solicită la maximum. În primul rînd, el trebuie să lupte cu el însuşi, deoarece nu poate scăpa de spaimele care îl bîntuie – în urmă cu doi ani, aflat pe urmele unor răufăcători, a îm­puşcat accidental o fetiţă. Chiar dacă nu l-a în­vinovăţit nimeni, n-a reuşit să depăşească momentul de cum­pă­nă, renunţînd la cariera de poliţist, devenind un “semi-detectiv particular”, adică fără licenţă. Mai mult, s-a despăr­ţit de soţie şi a început să bea peste măsură, fiind nevoit să frecventeze gru­puri ale Alcoolicilor Anonimi, pentru o terapie în colectiv. Cu toate acestea, sprijinit şi de foşti colegi din poliţie, îl descoperă pe asasin şi îi aplică pedeapsa meritată.

 
BIBLIOGRAFII. Naraţiunea este palpitantă, dar tulburătoare sînt mai ales biografiile tuturor personajelor care apar în carte. Lawrence Block acordă o atenţie deo­sebită eroilor săi, îi în­zes­trează cu biografii  interesante, le descoperă crîmpeie de viaţă răs­co­litoare. Un Dan Brown, de pil­dă, îşi bazează succesul doar pe o intrigă abil construită şi pe dinamitarea unor credinţe unanim acceptate pînă acum. Personajele sale sînt mînuite ca nişte ma­rionete pentru o demonstraţie. Oricînd poţi să pui existenţa lor sub semnul îndoielii.

În schimb, Block ne prezintă oameni în carne şi oase, cu fră­mîn­tări, bucurii, dezamăgiri, tris­teţi. Un “peşte” e colecţionar de artă africană. O prostituată scrie ver­suri de o frumuseţe emo­ţio­nan­tă. Un poliţist abia aşteaptă să iasă la pensie pentru a scăpa din infernul în care coboară zilnic pentru a rezolva crime abomi­na­bile. Cine reuşeşte să aducă la ram­pă astfel de personaje e un ro­mancier în toată puterea cu­vîn­tului, un extraordinar creator de atmosferă, posedînd şi o ad­mi­rabilă ştiinţă a dialogului.

 
“Puşcăriile sînt supraaglo­merate, aşa că ju­de­că­to­rii nu vor să dea sentinţe pe termen lung, iar co­mi­te­te­le de eliberare con­di­ţio­na­tă scot oamenii mai de­vre­me. Procurorii le permit să facă înţelegeri pentru pe­depse reduse, fac aranja­mente şi transformă ca­zu­rile bune în nimica toată, pentru că tribunalele au pro­gramul prea încărcat şi sînt foarte atente să protejeze drepturile acuzaţilor!”

 

Aprecieri

“Lawrence Block este un etalon în literatura poliţistă, iar ro­ma­nele cu Matt Scudder sînt prin­tre cele mai reuşite din acest secol.”
Jonathan Kellerman


“Doar mîna sigură a unui profesionist lucid ca Lawrence Block poate lua pulsul New Yorkului fără să greşească.”
The New York Times Book Review


“Block a reuşit să aducă ceva nou şi remarcabil în romanul cu detectivi particulari.”
The Wall Street Journal

 

Biografie

Lawrence Block (n. 1938 la Buffalo, New York)  e un strălucit reprezentant al romanului poliţist contemporan. A cîştigat patru premii Edgar, patru Shamus, un Nero Wolfe, un Philip Marlowe, un Life Achievement (toate în SUA), două Maltese Falcon (Japonia), un Cartier Diamond Dagger (Marea Britanie), două Societe 813 şi titlul de Grand Maitre du Roman Noir (Franţa). A fost tradus în peste treizeci de limbi.

×
Subiecte în articol: scena crimei block lawrence block