Jurnalul vă oferă începând de vineri cartea "Sfârșitul spionului fantomă", scrisă de maestrul romanelor poliţiste, Haralamb Zincă, "părintele" literaturii de gen din România. Acţiunea se petrece imediat după cel de-al doilea Război mondial, când urmau să se configureze marile blocuri ideologice - Occidentul capitalist și Estul comunist, iar România devine terenul de luptă al celor mai importante agenții de spionaj străine.
Primăvara bucureșteană e umbrită de trei crime pe care le investighează ofițerii Securității - maiorul Panait și locotenenții-majori Lucian și Frunză. Au fost uciși în mod asemănător trei bărbați, care, după toate aparențele, n-aveau legătură unul cu altul. Cu două, curioase, excepții: se află că toți vorbeau limba germană și că împărtășeau o pasiune rar întâlnită - șahul și rezolvarea unor probleme difi cile, specifi ce acestui joc. Între timp, un marinar român ajuns în portul Pireu este silit să-i expedieze o scrisoare unuia dintre cei asasinați. Documentul ajunge pe mâna Securității române, care afl ă astfel că cel puțin unul dintre decedați era agent străin în conservare. În scrisoare, respectivului i se încredința o nouă misiune.
Haralamb Zincă (pseudonimul literar al lui Hary Isac Zilberman) s-a născut pe 4 iulie 1923, la Roman. A scris peste 50 de romane polițiste și de spionaj, dar și jurnale de front și cărți de cercetare istorică. Este considerat părintele literaturii de gen din România, Sfârşitul spionului fantomă fiind prima carte de spionaj scrisă de un autor român, iar O crimă aproape perfectă, prima carte polițistă. A fost unul dintre cei mai vânduți scriitori români ai epocii sale. Cărțile lui, tipărite în tiraje de 250 000-300 000 de exemplare, se epuizau în doar câteva zile. Cazurile inventate de el erau atât de surprinzătoare, încât anchetatorii profesioniști îi cereau sfaturi pentru rezolvarea unor cazuri reale. A fost distins cu Premiul Asociației Scriitorilor din București - pentru cartea-document Şi a fost ora H (1971) - și cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1976). A murit, după o lungă suferință, la București, pe 24 decembrie 2008.
Nu rataţi începând de vineri Jurnalul şi cartea "Sfârșitul spionului fantomă", la preţul de 24,99 lei cu ziar inclus.