„Regalul poetic la Carmen Sylva” continuă seria „maratoanelor de poezie” organizate în ultimul deceniu pe Valea Prahovei. Această revenire în forță, sub un alt generic, e semn că se dorește impunerea, în orașul regal, a unei întâlniri anuale a creatorilor de poezie. „Este important ca poeții să se întâlnească între ei”, declara scriitorul Horia Gârbea, președintele filialei Poezie-București a Uniunii Scriitorilor din România. „Cei care scriu poezie, citesc poezie. Sunt foarte rari acei ascultători care sunt complet dinafară, profani, care ascultă poezie fără să o scrie, fără s-o priceapă. Pe de altă parte, poezia contemporană nu este accesibilă fără un anumit nivel de cultură, de instruire”.
„Există un nucleu dur, de poeți buni...”
Poet și redactor de carte de poezie, Horia Gârbea spune: „Există un nucleu dur, de poeți buni, de poeți consacrați, care au parte de majoritatea cronicilor și recunoașterilor oficiale, dar în jurul acestui nucleu există persoane, personalități, indivizi care se simt afini și atrași de acesta, gravitează în jurul lui, putând să penetreze și să aibă succesul așteptat”.
Aleg câteva nume de poeți prezenți la eveniment: Laurențiu Ciprian Tudor, Camelia Radulian, Marius Marian Șolea, Evelyn Croitoru, Mircea Teculescu, Meda Perți, Nicoleta Stăvărache. La Sinaia, s-a înregistrat și un record de diferență de vârstă, între cel mai tânăr participant – Diana Ungureanu, 20 de ani – și seniorul evenimentului, scriitorul Dinu Grigorescu, 84 de ani. Între „veteranii” poeziei, remarcăm și prezența scriitoarei Ioana Sandu (80 de ani). „Evident că nu toate textele citite și nu toți poeții care au performat se ridică la același nivel – pentru că inegalitatea este o fatalitate a artei. În același timp, este clar că stilurile lor diferă, sunt vârste poetice, sunt ideologii poetice foarte diferite. Dar ele s-au manifestat din plin, din toate părțile și din toate generațiile, astfel încât ceea ce a rezultat a fost un mozaic policrom, interesant și care i-a îmbogățit pe cei prezenți” (Horia Gârbea). „A fost o întâlnire între prieteni-poeți și între prieteni ai poeziei. Acesta e farmecul și cel mai mare merit al acestor întâlniri. Perpetuăm prietenia în numele poeziei și promovăm poezia”, a declarat și poetul Codruț Radi, „motorul” și moderatorul, alături de subsemnata, al întregului eveniment.
Maratonul de poezie și regulile lui
Maratonul de poezie este o „specie” aparte de manifestare culturală. Nu este deloc ușor de organizat, de manageriat, de moderat. Să reunești zeci de poeți, din toată țara, și să le oferi, ca „timp de glorie”, doar câteva minute... este o „piatră de încercare”. Să-i pui pe toți în valoare, egal, să-i „împrietenești”, să-i „reîmprietenești”, sub semnul Poeziei (mereu scrisă cu majusculă)! Poetul Florin Dochia, organizator al multor evenimente de gen, declara: „Maratonul de poezie are două reguli: 1) Este o manifestare «democratică», unde nu se aplică principiul valorii intrinseci, ci se aplică principiul valorii emoționale. Nu ai voie să fluieri, ai voie să aplauzi! 2) Nu mai mult de 40 de cititori și nu mai mult de 5 minute pentru fiecare!”. Despre conceptul de „maraton de poezie”, mai spune: „Unii citesc, alții ascultă, dar emoțiile se transmit de ambele părți; de fapt este o cursă a emoțiilor. Faptul că i s-a zis acum «regal poetic» este minunat, pentru că Sinaia merită o manifestare care să poarte numele de «regal», desfășurându-se aici, la «Carmen Sylva»”.
„Adăpostul cuvintelor” este la... Sinaia
Poetul sinăian Codruț Radi este autorul unei cărți de poezie prezentată în premieră, în „Regalul poetic la Carmen Sylva”. Scriitor, librar și artist plastic, Codruț Radi mărturisește despre „Adăpostul cuvintelor” (Editura Neuma): „Consider că este cartea mea «cea mai bine pusă în scenă». Am intervenit de foarte multe ori asupra textelor. Un sprijin important l-am primit din partea dlui Horia Gârbea, care «m-a întors» de vreo cinci-șase ori înainte de publicare. A ieșit un volum reprezentativ, cu care m-aș mândri oriunde”.
„Cu drag eu genele-ţi ating/Cu genele-mi de tremur pline,/Din ochi clipesc aprins şi des –/Şi astfel te sărut pe tine”.
Carmen Sylva (Regina Elisabeta), „Fluturi sărutându-se”
„Este legitim un «regal de poezie» în orașul care a fost proiectat ca să fie reședință regală, cu aproape 150 de ani în urmă. Prima regină a românilor, Elisabeta, a fost ea însăși poetă, semnând cu pseudonimul Carmen Sylva”.
Monica Maria Șuvaina, manager, Centrul Cultural Carmen Sylva