x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Românii "devorează" cărţi de nutriţie

Românii "devorează" cărţi de nutriţie

de Oana-Maria Baltoc    |    19 Aug 2010   •   00:00
Românii "devorează" cărţi de nutriţie
Sursa foto: /Thinkstock

Preocupaţi de siluetă şi de mâncatul sănătos, acesta pare a fi în mod surprinzător portretul-robot al cititorului român creionat de recentele date oferite de reţeaua Diverta, pe segmentele "cei mai vânduţi autori" şi "cele mai vândute titluri de carte" în România în perioada ianuarie-iunie 2010.

Primul loc în top 15 autori este ocupat de prof. univ. dr Gheorghe Mencinicopschi, doctor în biologie-biochimie şi specialist în nutriţie umană. "Noua ordine alimentară - Şi noi ce mai mâncăm?" vol. 1 şi "Noua ordine alimentară - Şi noi ce mai mâncăm... ca să slăbim?" vol. 2 au fost "savurate" de români, de vreme ce cărţile sale se regăsesc în top 10 titluri cumpărate, în fruntea clasamentului (vol. 1), respectiv pe locul 6 (vol. 2). Foarte probabil, faima profesorului şi încrederea românilor consumatori de produse alimentare (şi de carte) în sfaturile sale pertinente au fost întărite şi de implicarea acestuia în aprinse dezbateri televizate referitoare la calitatea mâncării.

Pe de altă parte, interesul cumpărătorului de carte faţă de subiecte legate de nutriţie ar putea fi explicat şi prin procentul din ce în ce mai mare pe care România îl înregistrează la capitolul obezitate. Conform celor mai noi statistici, ţara noastră se plasează pe un deloc onorabil loc 3 în Europa, cu 50% din populaţie persoane supraponderale şi 25% obeze, după Grecia şi Iugoslavia. Date cu atât mai îngrijorătoare, cu cât în 2003 ne aflam tocmai pe locul 23. Celor două titluri semnate de Gheorghe Mencinicopschi li se alătură un al treilea, al medicului nutriţionist Mihaela Bilic, "Trăiesc, deci mă abţin", situat pe poziţia a 10-a în topul Diverta.

Paulo Coelho rezistă încă în preferinţele cititorilor români, scriitorul brazilian situându-se pe locul 2 la capitolul cei mai vânduţi autori, în vreme ce romanul său, "Învingătorul este întotdeauna singur", se află pe locul 5 din cele 10 titluri fruntaşe la încasări. Şi Dan Brown mai iscă fiori în rândurile cititorilor pasionaţi de misterele istoriei. Americanul este pe poziţia 3 în top 15 autori, pentru ca în clasamentul celor mai vândute titluri să figureze "Simbolul pierdut - secretele romanului", un roman despre best-seller-ul scris de Dan Brown, semnat Dan Burstein şi Arne de Keijzer. Bogdan Teodorescu se numără şi în prima jumătate a acestui an printre cei mai citiţi autori, locul 4, după succesul înregistrat în 2009 cu "54/24", volum cu impresii de călătorie.

Poveştile cu vampiri sunt pe val, aşa că nu-i de mirare că printre cei mai căutaţi autori figurează L.J. Smith (autorul seriei Jurnalele Vampirilor) pe poziţia a 5-a, şi Stephanie Meyer, "vinovată" de isteria "Twilight/ Amurg", pe locul 10. Topul 15 al celor mai răsfoiţi scriitori continuă cu Florin Andreescu (6), Mihaela Rădulescu (7), care suscită în continuare interesul admiratorilor cu al doilea său volum - "Nişte răspunsuri", Aurora Liiceanu (8), bucătarul-minune Jamie Oliver (9) atrage şi pe mai departe cititorii cu reţetele sale sănătoase şi gustoase, enciclopediile De Agostini se regăsesc la poziţia 11, laureata cu Nobelul pentru literatură în 2010, Herta Muller (12), culege roadele talentului său având romanul "Încă de pe atunci vulpea era vânătorul" pe locul 4 între cele 10 titluri care s-au vândut cu succes în România.

Rhonda Byrne (13) a dezvăluit în cartea sa, "Secretul", cum să dobândeşti şi să păstrezi banii, cum să-ţi protejezi sănătatea şi relaţiile interumane, cum să obţii fericirea într-un cuvânt. Drept urmare, sfaturile ei au poposit pe un călduţ loc 8 în clasamentul celor mai cumpărate cărţi. Urmează suedezul Stieg Larsson (14), pentru ca ultima în topul scriitorilor bine vânduţi să fie Elizabeth Gilbert (15), autoarea romanului "Mănâncă, Roagă-te, Iubeşte" (locul 8 din cele mai bine vândute 10 titluri), care a şi fost ecranizat, cu Julia Roberts în rol principal. În clasamentul titlurilor care au făcut cele mai mari vânzări, "Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus" a lui John Grey ocupă locul 9.
De altfel, mai multe dintre titlurile care s-au cumpărat bine în prima parte a acestui an au făcut vânzări bune şi în 2009. Şi vorbim despre seria romanelor "Twilight/Amurg", "Mănâncă, Roagă-te, Iubeşte", "Nişte răspunsuri", "Învingătorul este întotdeauna singur", "Trăiesc, deci mă abţin".

În ceea ce priveşte profilul, domeniul beletristic (26%) conduce în preferinţele cumpărătorilor de carte la egalitate cu cartea dedicată copiilor (26%), comparativ cu 2009, când 30,59% era acaparat de beletristică şi numai 19,05% de scrierile pentru cei mici. Câte 11 procente revin cărţii de hobby, respectiv cărţilor de autoeducare, ştiinţelor 9%, volumelor dedicate artei 5%, cărţii de specialitate 5%, dicţionarelor 4%, iar domeniului economic 3%.


Top 10 titluri
1. Şi noi ce mai mâncăm? - Gheorghe Mencinicopshi
2. Simbolul pierdut - Dan Burstein şi Arne de Keijzer
3. Nişte răspunsuri - Mihaela Rădulescu
4. Încă de pe atunci vulpea era vânătorul - Herta Muller
5. Învingătorul este întotdeauna singur - Paulo Coelho
6. Şi noi ce mai mâncăm... ca să slăbim? - Gheorghe Mencinicopschi
7. Mănâncă, roagă-te, iubeşte - Elizabeth Gilbert
8. Secretul - Rhonda Byrne
9. Bărbaţii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus - John Gray
10. Trăiesc, deci mă abţin - Mihaela Bilic

×
Subiecte în articol: carte