x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Salutări cordiale de pe Terra

Salutări cordiale de pe Terra

de Sebastian S. Eduard    |    17 Aug 2008   •   00:00
Salutări cordiale de pe Terra

HUMANITAS  ●  "Nici o veste de la Gurb"
Rîsul lumii revine la Humanitas cu un nou roman umoristic al lui Eduardo Mendoza.



HUMANITAS  ●  "Nici o veste de la Gurb"
Rîsul lumii revine la Humanitas cu un nou roman umoristic al lui Eduardo Mendoza.

Scriitorul este la al treilea roman umoristic, după "Labirintul măslinelor" (2006) şi  "Misterul criptei vrăjite" (2006).

În "Nici o veste de la Gurb", Mendoza combină umorul natural cu factura science-fiction, pentru că sursa rîsului (lumii) nu este nimeni altul decît un extraterestru care se pierde pe Pămînt.

CREATURILE. O navă extraterestră aterizează pe Terra, iar din ea debarcă două creaturi stranii. Una pe nume Gurb dispare iute, cealaltă începe s-o caute prin Barcelona. Pentru reuşita demersului, e nevoie de o înfăţişare pămînteană şi de un jurnal ţinut cu scrupulozitate. Colegul lui Gurb parcurge paşii preliminari şi începe o aventură trăsnită într-o lume pe care n-o pricepe decît anevoie, tîrziu şi incomplet. Barcelona e un puzzle uriaş, expresia unui haos baroc, unde oamenii mănîncă lucruri suspecte (de pildă, churros), se comportă misterios şi au nişte obiceiuri care produc scurtcircuite celor veniţi din alte zări. Romanul "Nici o veste de la Gurb" parodiază obsesia relaţiilor cu alte civilizaţii, dar şi un anume tip de literatură SF care încă nu şi-a rezolvat candorile.


LITERA INTERNAŢIONAL - Ghid de arhitectură

Această enciclopedie vă ajută să descifraţi stilul, istoria şi evoluţia unei clădiri. Orice edificiu ascunde indicii pe baza cărora putem descoperi nu doar stilul arhitectural, ci întreaga poveste a construcţiei lui: cine l-a ridicat, pentru cine şi de ce. Manualul se adresează oricărui iubitor de arhitectură… lămurindu-i pe toţi aceia care s-au întrebat care este semnificaţia unei coloane corintice în ce constă importanţa unui portal ionic sau ce stă la originea frontonului clasic.


Love&Life


O colecţie Leda care de la apariţia ei pe piaţă şi-a cîştigat deja cititori: "Love & Life".

INCEST

Christine Angot a fost deseori comparată cu Michel Houellbecq, un clasic al literaturii franceze moderne. "Incest este o carte bulversantă şi violentă în măsura în care alunecă în inconştientul nostru şi o face într-un limbaj care ne obligă să participăm activ la această mişcare. La sfîrşit, în ciuda suferinţei celei care vorbeşte, resimţim plăcere...", scrie Thierry Guichard, Le Matricule des anges.

IMAGINI FUGARE

Scriitoarea şi poeta canadiană Anne Michaels (n. 1958, Toronto) este deţinătoare a Commonwealth Prize for the Americas, acordat pentru primul său volum de poezie, The Weight of Oranges (1986). Imagini fugare (1997), romanul său de debut, a fost unanim apreciat atît de critici, cît şi de publicul larg, aducîndu-i recunoaşterea internaţională şi mai multe premii însemnate: Orange Prize for Fiction (1997), Trilium Book Award (1997) şi Guardian Fiction Award (1997). "Cea mai importantă carte pe care am citit-o în ultimii 40 de ani", scrie cronicarul de la The Observer.

×
Subiecte în articol: carte