x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Semnale editoriale

Semnale editoriale

de Sebastian S. Eduard    |    27 Noi 2009   •   00:00
Semnale editoriale

• Gandi(editura All) • Împotriva fericirii( editura Nemira) • Papa trebuie să moară(editura Tritonic)

5411-107986-32_35tv45.jpgGandi
All. Un om mărunţel, îmbrăcat într-o pânză albă, zâmbeşte mulţimii. Fraţii lui indieni au venit să îl aclame, pe el, care promite să îngenucheze Imperiul britanic prin intermediul nonviolenţei şi al opoziţiei civile. Destinul unui întreg popor se afla în mâinile sale. Viaţa sa a fost o lungă bătălie, pe care Jose Freches o evocă în această frescă vie şi captivantă. De la copilăria petrecută în India, când, mult prea fricos, nu reuşea să adoarmă în întuneric, până la îndoielile de adolescent căsătorit înainte de vreme; de la studiile de la Londra la respingerea colonizatorului din Africa de Sud.

 

5411-107987-32_35tv46.jpgÎmpotriva fericirii
Nemira. Am ajuns dependenţi de fericire şi obsedaţi de beneficiile "gândirii pozitive". Când nu ne îndopăm cu pastile, citim studii care caută neobosit fericirea, sau cărţi de self-help scrise de te miri cine despre cum poţi ajunge la "o viaţă lipsită de griji". Dar cine spune că trebuie să fim fericiţi? Savantul american Eric G. Wilson arată că melancolia este un ingredient necesar al oricărei culturi vii. Ea este muza literaturii, a picturii şi a muzicii, este forţa pe care se sprijină ideile originale.

 

 

5411-107988-32_35tv47.jpgPapa trebuie să moară
Tritonic. În 1978, Papa Ioan Paul I, după ce-şi asumase noul rol de Suveran Pontif cu o lună în urmă, moare. La puţin timp de la moartea sa, Colegiul Cardinalilor îl alege pe Cardinalul polonez Karol Jozef Wojtyla drept succesor la Scaunul Papal şi, astfel, intră în scenă Papa Ioan Paul al II-lea. În 1981 o tentativă de asasinare îl răneşte aproape mortal pe Papa, dar acesta supravieţuieşte. O altă tentativă, un an mai târziu, eşuează pe deplin. În 2005, Papa Ioan Paul al II-lea moare. La puţin timp de la moartea sa, apar unele zvonuri cum că cele două tentative de asasinat nu au fost unele izolate, ci parte a unei conspiraţii a Vaticanului...

×
Subiecte în articol: carte