x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Editura Trei. Top 12 noutăți PSI la Bookfest 2023

Editura Trei. Top 12 noutăți PSI la Bookfest 2023

de Magdalena Popa Buluc    |    24 Mai 2023   •   20:00
Editura Trei. Top 12 noutăți PSI la Bookfest 2023

Ce se întâmplă de fapt într-o terapie de cuplu? Cum îți vindeci cele mai profunde și mai dureroase răni sufletești moștenite din copilărie? Care sunt bolile psihice ale marilor genii din știință și religie? Cum poți deveni propriul psihoterapeut și cum te poți trata de depresie pe baza unui program de 28 de zile?

Despre toate acestea veți putea afla din noutățile de psihologie ale editurii Trei de la Salonul Internațional de Carte Bookfest din 24-28 mai a.c. Veți putea găsi, cu reducere de 30%, cărți de psihoterapie, de popularizare a psihologie, dar și de mitologie și filozofie, toate la standul B09 din Pavilionul B2 Romexpo (București).

12. Disciplină cu suflet. Părintele – guvernator, grădinar și ghid. Nu există copii ”obraznici”, ci doar copii care se simt pierduți și care au nevoie de ghidarea părinților, susține celebrul expert în parenting și consiliere școlară Kim John Payne. Cartea de față urmează pașii de dezvoltare ai copiilor, propunând trei roluri parentale corespunzătoare: Guvernatorul (care stabilește limite și ia decizii pentru copiii mici), Grădinarul (care își ascultă și își însoțește preadolescentul) și Ghidul (care îl sprijină pe adolescent să intre cu dreptul în lumea adulților). Payne a mai fost tradus la Ed. Trei, acum 6 ani, cu volumul Mai puțin e mai bine. Cum ușurezi viața copiilor.

11. De ce este psihologia importantă. Profesor universitar și colaborator în presa britanică, pentru popularizarea psihologiei, Richard Wiseman te invită să descoperi modul în care psihologii cercetează și dezvăluie funcționarea ascunsă a minții, în care pun la îndoială mituri populare și contribuie la rezolvarea dezbaterilor importante din politică și educație, schimbând în bine viața oamenilor. S-ar putea să-l știi deja pe Wiseman dintr-un alt volum tradus la Editura Trei: Cum să-ți ajuți norocul. Patru principii simple care îți vor schimba norocul – și viața.

10. Povestiri de psihanaliză relațională. O terapie aduce schimbări nu doar în sufletul pacientului, ci poate provoca schimbări și în psihicul terapeutului. Povestind 22 de cazuri cu simptomatologii diverse, cartea arată modul în care psihoterapeuții își elaborează propriile pierderi și răni din trecut, în timp ce se confruntă cu conflictele pacienților lor, precum adopția, doliul, pierderea unei sarcini, lipsa intimității în relația de cuplu sau diagnosticarea cu tulburare de personalitate borderline. Autoarea, Christina Moutsou, este antropolog social și psihoterapeut de orientare psihanalitică cu practică privată în Londra.

9. Cum să devii propriul terapeut. Nu trebuie să ai diplomă de psiholog ca să poți învăța să te cunoști mai bine – cine ești și care îți sunt valorile, ce simți, ce lucruri te stârnesc (pozitiv sau negativ), de ce ești mai trist în ultima perioadă. Medic și psihoterapeut londonez, Owen O'Kane te va învăța o metodă de autoterapie scurtă (de doar 10 minute), ca o formă de igienă mentală, pentru a deveni mai înțelept și mai rezilient.

8. Când mama e absentă. Suferința în relația mamă-copil. Da, există și mame care nu-și iubesc/acceptă copilul și care ajung să-l neglijeze sau chiar să-l maltrateze. Iar adulții care au trecut printr-o astfel de relație s-ar putea să devină, la rândul lor, părinți, moment în care au nevoie să-și reviziteze suferința din copilărie, să se împace cu ea și să capete un plus de reziliență, arată Hélène Romano, doctor în psihopatologie, psiholog clinician și psihoterapeut specializat în trauma psihică. Cititorii Editurii Trei o cunosc deja pe autoare dintr-o altă carte pe care o coordonat-o: 10 situații clinice în acompanierea doliului.

 7. Istoria nebuniei în epoca clasică. Nu e o carte de psihologie, dar e o critică la adresa psihiatriei tradiționale, care merită toată atenția. Volumul controversatului filosof și istoric al ideilor Michel Foucault vorbește despre tendința noastră de a judeca și exclude, de a da sens tuturor lucrurilor pe care nu le înțelegem. ”Creator sau violent, omul se legitimează prin nevoia de sens, raționalitatea sau nebunia fiind, înainte de toate, categorii menite să normalizeze prezența excepționalului în cotidian”, afirmă Magdalena Mărculescu, directoarea editorială a grupului Trei.

6. Programul meu antidepresie. E un lucru știut: depresia este boala secolului XXI. Acest self-help este gândit de psihoterapeutul parizian Christophe André pe parcursul a 28 de zile, așa încât, zi după zi, să știi ce ai de făcut (pe partea de autoterapie) și să începi să te simți tot mai bine în mod vizibil. Sfaturile practice și explicațiile teoretice sunt îndulcite de ilustrațiile Domnișoarei Caroline, așa încât vei găsi între paginile volumului multă energie și o bună doză de optimism.

5. Sănătatea psihică a geniilor. Genii ale binelui, genii ale răului. Pe psihiatrul francez Patrick Lemoine s-ar putea să-l cunoști deja dintr-un alt volum tradus la Trei, unul la fel de incitant: Sănătatea mentală a marilor conducători ai lumii. În volumul de față vei afla diagnosticele a 45 de mari savanți, artiști sau sfinți de ieri și de azi – de la narcisismul lui Picasso la stresul posttraumatic al lui Pascal și la sindromul ”unipolar depresiv” al lui Marie Curie.

4. Limite și încălcarea limitelor în psihanaliză. Cunoscut deja specialiștilor din România cu apreciatul său Tratat de psihiatrie psihodinamică, psihiatrul și psihanalistul american Glen O. Gabbard, profesor universitar și formator, discută despre limitele care intervin între pacient și psihanalist, dar și despre cele dintre inconștient și eul conștient, în contexte diverse: de la psihoze, la puneri în scenă psihopatice sau la acting out-uri masochiste. O carte extrem de utilă pentru psihiatri și terapeuți, indiferent de orientarea lor teoretică.

3. Mitologia orientală – vol. 2 din seria Măștile Zeului. Celebrul specialist în mitologie comparată Joseph Campbell       explorează în tomul de față, cu viziune și elocvență, miturile subiacente și tradițiile folclorice care au condus la marile filosofii ale egiptenilor și sumerienilor, precum și la religiile specifice din Egipt, Mesopotamia, India, China și Japonia, incluzând hinduismul, budismul, taoismul și șintoismul. La Editura Trei, de același autor, au mai apărut în colecția ”Misterele inconștientului colectiv” Mitologia primitivă, primul tom din seria ”Măștile zeului”, dar și volumul Puterea mitului (realizat sub forma unui incitant dialog cu Bill Moyers).

2. Spune-mi adevărul despre iubire. 13 povestiri din cabinetul terapeutului. Ce se întâmplă de fapt într-o terapie de cuplu? Cât de deschiși sunt partenerii în cabinet, cât de mult de tem de despărțire, cât de maturi sunt și cum își depășesc gelozia ori traumele din copilărie? Aflați răspunsurile din studiile de caz prezentate de Susanna Abse, psihoterapeută de orientare psihanalitică, ce practica terapia individuală, de familie și cuplu de peste 35 de ani.

1. Originile tale. Eliberează-te de tiparele familiale, trăiește-ți viața și dă-ți voie să iubești. O rană fizică se vindecă în timp și lasă doar o cicatrice nedureroasă. O rană sufletească, pricinuită de obicei în copilărie, nu se vindecă de la sine, nici chiar după decenii întregi. Află din cartea psihoterapeutei new-yorkeze Vienna Pharaon cum poți să-ți numești și să-ți vindeci ”rănile originare” legate de siguranță, de stima de sine, de încredere sau de apartenență și prioritizare. Originile tale este la ora actuală unul dintre cele mai citite și traduse titluri din lume.

×
Subiecte în articol: Bookfest 2023 editura trei