x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Un jurnal scurt, ca viaţa reflectată

Un jurnal scurt, ca viaţa reflectată

de Sebastian S. Eduard    |    31 Aug 2008   •   00:00
Un jurnal scurt, ca viaţa reflectată

HUMANITAS ● Jurnalul unui om dezamăgit
În seria Memorii/Jurnale, Editura Humanitas publică o carte de excepţie. Un volum care nu poate să nu te zguduie din temelii.HUMANITAS ● Jurnalul unui om dezamăgit
În seria Memorii/Jurnale, Editura Humanitas publică o carte de excepţie. Un volum care nu poate să nu te zguduie din temelii.

Povestea Jurnalului merită  ştiută înainte de lectură. W.N.P. Barbellion este pseudonimul lui Bruce Frederick Cummings, un tînăr englez pasionat de ştiinţele naturale, care în 1915, respins la exemenul medical pentru recrutare, află că suferă de scleroză în plăci, boală cu deznodămînt fatal. Visul de a face o carieră ştiinţifică i se spulberă şi tînărul se concentrează asupra jurnalului pe care-l ţinea de la 13 ani: acesta devine singura lui armă împotriva destrucţiei fizice, martorul lucid al ultimilor săi ani. Îşi pregăteşte jurnalul pentru publicare, încheindu-l în octombrie 1917 şi anunţînd că a murit la sfîrşitul lui decembrie 1917. "The Journal of a Disappointed Man" apare în martie 1919, cînd el este încă în viaţă. Barbellion are parte, aşadar, de aproape doi ani de "existenţă postumă" – suprema sfidare adusă morţii – şi de mai multe luni (moare în octombrie 1919) de glorie literară antumă.

EDIŢII. "Jurnalul unui om dezămăgit" a avut numeroase ediţii în engleză, franceză, italiană, olandeză, spaniolă, suedeză. Are şi reeditări de dată recentă, căci destinul lui Barbellion continuă să fascineze şi astăzi. "Unul dintre cele mai emoţionante jurnale scrise vreodată", s-a spus despre cartea lui Barbellion. H.G. Wells, Raymond Queneau sau Emil Cioran erau fascinaţi de volum.

×
Subiecte în articol: carte