x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte Un Superman la Istanbul

Un Superman la Istanbul

de George Arion    |    05 Apr 2009   •   00:00
Un Superman la Istanbul

De la primele pagini, "Atingerea sultanului" te acaparează fără scăpare şi te poartă într-o poveste incredibilă, cu personaje bine conturate, cu multă tensiune şi suspans. Hakan Yel cunoaşte la perfecţie reţeta de a pune la lucru adrenalina cititorului.

Romanul începe terifiant, cu uciderea mai multor imami, socotiţi de duşmanii lor a fi în slujba răului, deoarece propagă înţelegerea între oameni. Unul dintre ei este îngropat până la gât. Pe cap i se pune o găleată aşezată invers. Sub ea sunt strecuraţi patru şobolani flămânzi. Trebuie să recunoaştem, chiar şi pentru un thriller este o scenă şocantă.

ŞI NU ESTE SINGURA. În această naraţiune teribilă apar indivizi care îşi spintecă semenii cu securile, un grup terorist este exterminat cu o sălbăticie inimaginabilă, se declanşează explozii uriaşe, care provoacă pagube într-un cartier întreg. Toate evenimentele consemnate cu o răceală de cronicar pedant sugerează instalarea unei atmosfere de coşmar în oraşe ca Izmir, Ankara, Istanbul. Vise de mărire. Destinaţii turistice care exercită o atracţie irezistibilă pentru mulţi călători, prin exotismul şi frumuseţea locurilor, devin un veritabil teatru de război, datorită acţiunilor criminale desfăşurate de o grupare religioasă fanatică.

Ea conspiră, ia ostatici, torturează, omoară în numele unui ţel ambiţios şi utopic: acela de a readuce în fruntea ţării pe Ziya Osman Efendi, nepotul sultanului Abdulhamit şi ultimul moştenitor în viaţă al tronului Imperiului Otoman şi al Califatului lui Dumnezeu pe Pământ. Într-un apartament luxos, înconjurat de embleme ale unei măreţii trecute, acest supravieţuitor al unei dinastii trufaşe şi de temut urzeşte vise de mărire înconjurat de slujitori devotaţi, gata să se sacrifice pentru el.

Dorinţa sa de a se înscăuna în magnificul palat Topkapî, vechea reşedinţă imperială, naşte violenţă şi multe vieţi nevinovate se curmă. Setea de putere îl face însă imun la suferinţele pe care le provoacă.
Mişcarea începe timid, dar, pe zi ce trece, capătă amploare. În curând, manifestanţii se încaieră cu poliţia, scandând "Vrem sultan!" şi arborând steagul califatului.

VIZIUNI. Aruncarea în aer a unei părţi din Istanbul contribuie la instaurarea dezordinii. Haosul subminează încrederea în autorităţi şi dezvăluie slăbiciunile Republicii turce. Ziarele, posturile de radio şi de televiziune, unde sunt infiltraţi adepţi ai restauraţiei, inflamează şi ele spiritele. Ţara ajunge în pragul unui iminent război civil.

Demontarea diabolicului plan de răsturnare a sistemului de guvernământ existent îi revine lui Selim Tekin, în aparenţă un insignifiant director de vânzări al unei companii care produce piese auto de schimb. Evident, serviciile secrete îi asigură un sprijin preţios. Însă marele său atu îl reprezintă însuşirile paranormale cu care e înzestrat.

El are viziuni a ceea ce se va întâmpla în preajma lui sau se petrece la mari depărtări, intervenind decisiv ori de câte ori evenimentele scapă din făgaşul firesc. Printr-o încordare suprafirească a minţii, banalul Selim îşi poate paraliza adversarii, poate descoperi ascunzătorile unde sunt adăpostite persoane răpite şi le poate salva sau poate prevedea cutremure devastatoare.

AMBIANŢE. De fiecare dată când se confruntă cu o primejdie, acest om obişnuit în viaţa de toate zilele se transformă într-un Superman. Are o forţă pe care n-o poate controla şi n-o poate înţelege: "Ceea ce simt eu în astfel de momente de şoc nu e frică, ci un sentiment diferit. Mă retrag din trupul meu. Corpul devine asemenea unui robot. Eu sunt în camera de control, situată în interiorul ochilor, şi urmăresc ce face acest robot uriaş".

În romanul lui Hakan Yel nu lipsesc poveştile de dragoste, descrierile de monumente şi ambianţe fastuoase. Ele contribuie la reuşita unei naraţiuni cu o idee ingenioasă şi, la urma urmei, plauzibilă.

"Când clădirile începură să se prăbuşească de parcă ar fi fost zdrobite de piciorul unui uriaş nevăzut, aruncările în gol de la ferestre şi balcoane se înmulţiră şi ele. Sutele de oameni care cădeau de la înălţimi pe beton semănau cu măslinele care cădeau din copaci. Parcă se supuneau unei voci care le şoptea în ureche să se arunce"

Biografie
Hakan Yel s-a născut în 1968. A absolvit Facultatea de Arheologie şi Istoria Artei la Universitatea din Ankara. În timp ce publica articole în revista Cosmopolitan lucra în calitate de copywriter la agenţia de publicitate Frog Advertisment Agency. În 2005 a publicat "Atingerea sultanului", urmat în 2006 de "Restaurant". În momentul de faţă lucrează la un nou roman, intitulat "Wind Sowers".

Apreciere
"What if?... Ce-ar fi dacă sultanatul s-ar reinstala? Cum s-ar simţi Europa cu un nou Imperiu Otoman în coastă? Istoria se repetă? Hakan Yel ne provoacă la un joc al imaginaţiei, dar un joc teribil de periculos"
Bogdan Hrib, scriitor şi editor

×
Subiecte în articol: scena crimei