După volume consistente dedicate vieţii unor personalităţi precum Robert DeNiro, Al Pacino, Sean Penn sau Jack Nicholson, iată că Victoria Books – imprint al Editurii Publica – ne răsfaţă cu o biografie a lui Woody Allen. Un volum scris de către însuşi subiectul acestui volum, în colaborare cu Stig Björkman şi despre care Hollywood Reporter spune că este cea mai bună carte scrisă vreodată despre regizorul american.
“Woody Allen pe care l-am cunoscut în timpul acestei cărţi nu prea seamănă cu personajul de film pe care îl ştim de pe ecran, lupul singuratic şi nevroticul incurabil, cu toată suferinţa şi, nu în ultimul rând, auto-compătimirea ca fundament binevenit pentru toate neajunsurile pe care pare să vrea să le dezvăluie cu o plăcere aproape masochistă: ipohondria, prăbuşirea în sine, nehotărârea şi alte fobii mai uşor sau mai greu de definit. În loc de acesta, l-am văzut pe muncitorul disciplinat şi pe omul care ia decizii, un artist serios şi conştient, cu pretenţii ridicate de la sine însuşi şi care refuză compromisul în privinţa artei şi a viziunii sale.”, scrie autorul.
“Există regizori de film care fac filme cu detalii atent studiate în ele. Şi sunt alţi realizatori de film care fac filme minunate fără detalii, dar sunt atenţi la viaţă. Poate că nu sunt observatori vizuali, dar sunt observatori intelectuali ai procesului vieţii şi au ceva de spus despre acest lucru. Când vorbesc despre regizori de film, nu mă refer decât la cei serioşi. Nu la cei care scot filmele care se lansează în fiecare săptămână în Statele Unite, acele filme de Hollywood concepute în modul cel mai venal. Acestea nu mă interesează. Nu le văd. Nu-mi pasă de ele şi nu le iau în serios.”
Woody Allen
__________________________________
Semnale editoriale
Plutocraţii ■ Polirom. Aflaţi la prima sau a doua generaţie după îmbogăţire, membrii noii elite economice par să aibă mai multe în comun între ei decât cu restul lumii, urmărindu-şi interesele şi dobândind o imensă influenţă politică. Mai mult, acestia au propriul stil de viaţă şi o atitudine ambivalentă faţă de ceilalţi, considerindu-se câştigătorii merituoşi ai unei dure competiţii economice globale. Cu numeroase exemple din lumea de astazi, volumul ne arată cum s-a ajuns la creşterea spectaculoasă a inegalităţii veniturilor şi analizează consecintţele acesteia, inclusiv o posibilă reactie politică la nivel global împotriva superbogaţilor.
Pseudoştiinţa ■ Trei. “O să vă prăpădiţi de râs, după care o să aruncaţi la gunoi toată aşa-zisa mâncare sănătoasă pe care cheltuiţi o grămadă de bani”, scrie The Observer despre acest volum. În dorinţa de a obţine profituri cât mai mari, companiile farmaceutice se războiesc pentru a breveta şi impune noi medicamente, mergând până la a influenţa rezultatul studiilor medicale. Consecinţele pot fi absolut tragice: în anii ’80, folosirea unor medicamente împotriva aritmiei cardiace a făcut mai multe victime decât războiul din Vietnam, deoarece efectele secundare ale acestora nu au fost considerate relevante. Ben Goldacre încearcă să educe discernământul oamenilor care, dorind să prevină eventualele boli, îşi pun de fapt în joc propria sănătate.