x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Carte ZIUA MONDIALĂ A LIMBII ELENE

ZIUA MONDIALĂ A LIMBII ELENE

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Feb 2022   •   18:39
ZIUA MONDIALĂ A LIMBII ELENE

CU OCAZIA ZILEI MONDIALE A LIMBII ELENE, Academia Română   și Ambasada Greciei la București  organizează evenimentul ce va avea loc

în data de 9 februarie 2022, începând cu ora 10, cu tema „TETRALOG POETIC GRECO-ROMÂN”,  al poeților Ana Blandiana, Ion Pop, Spyros Kokkinakis și Antonis Fostieris.

În deschiderea evenimentului vor rosti alocuțiuni acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, ES Sofia Grammata, ambasadoarea Republicii Elene în România, și deputatul Dragoș Zisopol, președintele Uniunii Elene din România.

Volumul „Τetralog poetic greco-român“, apărut la Editura Omonia din București, cuprinde selecții din opera a doi poeți români, Ana Blandiana și Ion Pop, membri ai Academiei Române, și a doi poeți greci, Spyros Kokkinakis și Antonis Fostieris, dorind să promoveze lirica contemporană din cele două țări și să contribuie la dezvoltarea relațiilor de colaborare culturală.

Cartea, prefațată de acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, va fi prezentată de prof. univ. habil. Tudor Dinu, de la Secția de Studii Neoelene a Facultății de Limbi Străine, Universitatea din București, și de cele două traducătoare, Elena Lazăr și Edith-Adriana Uncu.

Limba elenă este o limbă veche și vie care a străbătut veacurile, și a plămădit cultura antichității.
Limba Elenă a hrănit filozofia, teologia, arta, literatura, medicina, astronomia, cunoașterea și științele veacurilor. Tezaurul ei strălucește și are preț pentru umanitate, încununându-se cu laurii Olimpului. Elenofonia este bogăția poporului grec și bucuria tuturor celor care au gustat din roadele ei, demonstrând cu argumentul timpului, valoarea și importanța culturii grecești în civilizația universală. Astfel limba, tradițiile, obiceiurile, fac înconjurul lumii și atrag nu doar vizitatori curioși de vestigii, simpatizanți, ci diversitate lingvistică care îndeamnă la cercetare și confluențe.
 

 

 

×