x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură 9 cărți, în căutarea cititorilor

9 cărți, în căutarea cititorilor

de ​​​​​​​Florian Saiu54    |    08 Noi 2023   •   07:20
9 cărți, în căutarea cititorilor

Nimic mai nimerit în pripa serii de noiembrie (pe lângă vinul roșu sec și cina picantă) decât un evantai de cărți bune ce (abia) așteaptă să fie strânse la piept, citite, povestite, recitite, repovestite...

1. Povestiri despre femei

Autor: Ivo Andrić

Editura: Polirom, 2023

Traducere: Octavia Nedelcu

Premiul Nobel pentru Literatură 1961

Povestiri despre femei este un tablou magnific al Bosniei sfârşitului de secol XVIII şi începutului de secol XIX, dar şi o reflecţie asupra locului pe care această lume eteroclită, zguduită întruna de frământări politice îl atribuie femeilor. Creând o galerie de portrete subtile şi emoţionante, Ivo Andrić urmăreşte destinele mai multor femei, adesea dependente sau oprimate, împinse la un trai în marginea societăţii, care plătesc scump păcatul de a-i fi încălcat legile. De la Mara, creştina devenită amanta unui paşă, care îşi duce zilele copleşită de ruşine, la Jelena, femeia-metaforă care este doar o proiecţie a căutării de sens a bărbatului, o himeră la care nu poate ajunge, însă după care tânjeşte veşnic, femeile din povestirile lui Ivo Andrić rămân întipărite pentru totdeauna în memorie.

2. Revoluția neterminată a lui Einstein

Autor: Lee Smolin

Editura: Humanitas, 2023

Traducere: Walter Fotescu

Deși a jucat un rol esențial în apariția mecanicii cuantice, Einstein avea să se despartă apoi de curentul principal în dezvoltarea domeniului, reprezentat de Școala de la Copenhaga, în fruntea căreia se afla Niels Bohr. Motivul era de ordin filozofic: Einstein credea că trebuie să obținem o descriere completă a lumii, independentă de percepția noastră - altfel spus, a adoptat o poziție realistă. Vreme de un secol, în discuție au rămas nu predicțiile teoriei cuantice, altminteri impecabil confirmate experimental, ci interpretările ei. Din perspectivă ferm realistă, Lee Smolin s-a angajat într-o cercetare a fundamentelor teoriei cuantice, în speranța de a ajunge la un strat mai profund, care să permită unificarea ei cu cealaltă mare teorie a secolului XX, relativitatea generală. 

Revoluția neterminată a lui Einstein prezintă în termeni intuitivi dificultățile conceptuale cu care se confruntă teoria cuantică, așa cum arată în prezent, multitudinea interpretărilor ei, avantajele și punctele lor slabe, și propune câteva principii simple de la care să poată fi construită o nouă teorie, mai cuprinzătoare. Cartea lui Smolin e un îndemn de a nu lua automat de bun ceea ce ni se pare că știm, de a cerceta atent premisele și a căuta cu temeritate drumul spre necunoscut.

3. Războiul nostru în note zilnice (vol. I, II, III, IV)

Autor: Nicolae Iorga

Editura: FNSA, 2023

„În istoria politică Nicolae Iorga știe atât de multe, a călcat cu mintea lui atâtea documente, încât memoria lui însăși va avea tăria unui document. Numărul lui de erori, foarte mic, trebuie raportat la imensul material pe care l-a cunoscut. El e un specialist total, un istoric care a sorbit apa tuturor. Nu este cu putință să-ți alegi un domeniu oricât de îngust și umbrit din istoria română fără să constați că Nicolae Iorga a trecut pe acolo și a tratat tema în fundamentul ei. Multă vreme istoricul următor va fi osândit să corecteze, să sporească sintezele lui Nicolae Iorga, plăcerea de a intra într-o pădure virgină îi va fi refuzat” - George Călinescu.

4. Biroul de elucidare a destinelor

Autoare: Gaëlle Nohan

Editura: Litera, 2023

Traducere: Andreea Năstase

Situat în inima Germaniei, International Tracing Service este cel mai mare centru de documentare pe tema persecuțiilor naziste. Tânăra Irène se angajează aici în 1990 și-și descoperă vocația pentru munca de investigator. Meticuloasă și perseverentă, se lasă absorbită de dosare, spre regretul fiului ei, pe care-l crește singură după divorțul de soțul german.

În toamna anului 2016, lui Irène i se încredințează o misiune inedită: restituirea miilor de obiecte pe care le-a primit centrul în păstrare la eliberarea lagărelor. Un Pierrot de pânză, un medalion, o batistă brodată... Fiecare obiect, oricât de modest, ascunde o poveste. Trebuie găsită identitatea proprietarului pentru a li se transmite urmașilor amintirea rudei deportate. Pe măsură ce anchetele înaintează, Irène se lovește de misterele Centrului și de propriul ei trecut. Căutându-i pe dispăruți, dă peste contemporani care o bulversează și-i îndrumă pașii, de la Varșovia până la Paris și Berlin, trecând prin Salonic sau Argentina. Odată ajunsă la capătul drumului, cum vor primi cei vii aceste obiecte bântuite?

„Biroul de elucidare a destinelor” este firul care unește aceste traiectorii individuale cu memoria colectivă a Europei. O frescă strălucită, de o intensitate emoțională imensă, în care Gaëlle Nohant dă întreaga măsură a talentului său.

5. Cortina

Autor: Milan Kundera

Editura: Humanitas Fiction, 2023

Traducere: Vlad Russo

„O cortină magică, ţesută din legende, atârna între noi şi lume. Cervantes l-a trimis pe don Quijote în peregrinare şi a sfâşiat cortina. Lumea i s-a arătat cavalerului rătăcitor în toată goliciunea comică a prozei sale. Aidoma unei femei care se fardează înainte de a pleca grăbită spre prima ei întâlnire, lumea - când aleargă spre noi în clipa când ne-am născut - este deja fardată, mascată, preinterpretată. Iar conformiştii nu vor fi singurii care vor fi traşi pe sfoară; rebelii, dornici să-şi exprime opoziţia faţă de tot şi toate, nici nu-şi dau seama cât sunt ei înşişi de docili; ei nu se vor revolta decât împotriva lucrurilor interpretate (preinterpretate) drept demne de a stârni revolta. [...] Căci noua artă a pătruns în lume tocmai în urma gestului lui Cervantes de a sfâşia cortina preinterpretării; gestul său distructiv se răsfrânge şi se prelungeşte în fiecare roman demn de acest nume; e pecetea care conferă identitate noii arte” - Milan Kundera.

6. Cuibul din inima ei

Autoare: Doina Jela

Editura: Corint, 2023

„Cuibul…” este un roman autobiografic, o poveste cu bunici și străbunici, o poveste despre o întreagă comunitate de naționalități diferite (greci, bulgari, turci, români) trăitoare în localitatea dobrogeană Vadu (numele de azi al satului Carahorman/Caraharman). Narațiunile, redescoperite prin intermediul Caietului unui uncheș, ne poartă de la mica la marea istorie, ca să ajungem, în cele din urmă, la cuibul din inima ei, al mamei, al bunicii, al acestei localități fabuloase, un Macondo la malul Mării Negre.

7. Povestea lumii. Istoria pe înţelesul copiilor. Vol. IV

Autoare: Susan Wise Bauer

Editura: Polirom, 2023

Traducere: Ioana Avădanei

Cine a fost „bolnavul Europei”? Cum a pornit grăsimea de vacă o revoluție? Cine au fost sufragetele și pentru ce au luptat ele? Ce înseamnă apartheid și segregare? Ce s-a întâmplat în Vinerea Neagră? Dar în Noaptea de cristal? Cum ajung războaiele să se întindă pe tot globul și de ce se împart țările în două? Cine a participat la cursa spațială și cine a câștigat-o? Scrisă într-un stil direct și antrenant, Povestea lumii. Istoria pe înțelesul copiilor este o serie de patru volume care prezintă istoria omenirii din cele mai vechi timpuri și până astăzi. Capitolele fiecărui volum sunt centrate pe evenimente și personalități importante din perioada analizată și oferă un mod plăcut și accesibil de a cunoaște și a înțelege istoria. Al patrulea volum, consacrat epocii moderne, cuprinde principalele fapte istorice dintre anii 1850 și 2000. Vom afla că nimic nu este întâmplător și că tot ce s-a petrecut în ultimul secol și jumătate a contribuit la modelarea lumii așa cum o știm astăzi, stabilind granițele țărilor și dictând relațiile dintre popoare.

8. O lume care a luat-o razna

Autor: Alexandru Călinescu

Editura: Humanitas, 2023

Lecturi, revolte, nostalgii veți găsi în această carte, adică: „reacții de bun-simț față de ofensiva prostiei și a imposturii”, proteste față de strâmbătățile aduse de corectitudinea politică în lumea de azi care a luat-o razna, analize lucide asupra unor fenomene ce marchează și reconfigurează societatea românească, occidentală ori globală, dar și un „vagabondaj livresc” a cărui plăcere autorul, rafinat cronicar literar și scriitor, nu și-a refuzat-o. Un volum-mozaic care surprinde iureșul vieții complicate a ultimilor ani, abia trecutele spaime ale izolării pandemice și apăsătoarea atmosferă actuală pe care o generează războiul.

9. Gulag. O istorie

Autoare: Anne Applebaum

Editura: Litera, 2023

Traducere: Vlad Palcu și Simona Vărzan

Gulagul - sistemul de lagăre sovietice prin care au trecut zeci de milioane de deţinuţi, politici și de drept comun - își are originile în Rusia țaristă, când, din secolul al XVII-lea și până la începutul secolului XX, brigăzi de muncă forțată au fost trimise în Siberia. După Revoluția Bolșevică și în special în timpul dictaturii lui Stalin, a devenit un sistem de represiune și de pedeapsă care a terorizat o întreagă societate, întruchipând cele mai rele tendințe ale comunismului sovietic.

Atent documentată, presărată cu relatări ale supraviețuitorilor și cu adnotări din rapoarte oficiale, Gulag este o carte esențială pentru oricine dorește să înțeleagă istoria secolului XX și o lectură necesară pentru a ne asigura că asemenea evenimente nu se vor repeta.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹
 

×