x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Ce citim toamna aceasta

Ce citim toamna aceasta

de Maria Coman    |    06 Sep 2022   •   08:10
Ce citim toamna aceasta

Se anunță o toamnă bogată în apariții interesante, așa că pentru început vă propun câteva titluri de non ficțiune care au apărut deja, pe care merită să nu le ratăm. 

Sufletul ascuns al casei  vorbește despre ce se întâmplă când o familie se mută într-o casă nouă.  Dar atunci când își pierde locuința? Ce semnificație au casele moștenite? Dar diferitele obiecte de decor? Atașand casa familiei care o locuiește, autorul obține o perspectivă psihologică mult mai bogată, în care teritoriul intimității familiale este modelat de forțele inconștiente care se acumulează în locul în care trăim, oglindind legăturile dintre membrii familiei. Inspirându-se din clinică şi din cercetare, prin observarea modului în care trăiesc familiile în timpul consultațiilor la domiciliu, şi prin ascultarea discursurilor în terapie, autorul ne oferă accesul la dimensiunile profunde ale relațiilor cu casa noastră, reflectare a sufletului și a viselor noastre, în care ne întâlnim cu ceilalți și rămânem mai aproape de propria noastră natură, pentru a ne arăta adevăratul sine.

Apoi, o carte despre bani, cu atât mai interesantă cu cât probabil vom trece printr-o perioadă dificilă din acest punct de vedere. Ca să înțelegem ce se petrece în lume, mai ales în zilele noastre, este esențial să înțelegem monedele, valuta și sistemul financiar. De la criza financiară din 2008, știrile despre bani au fost permanent în prim-plan. Băncile centrale au lansat politici extraordinare, precum relaxarea cantitativă sau ratele de dobândă negative. Noile mijloace de plată, precum Bitcoin și Apple Pay, schimbă modul în care interacționăm cu banii și modul în care guvernele și corporațiile ne monitorizează cheltuielile. Politicienii radicali din Statele Unite și din Regatul Unit ne împing să ne transformăm sistemul financiar și să facem din acesta un slujitor al dreptății sociale.

În această carte, Gavin Jackson răspunde la cele mai importante întrebări pentru a ne arăta ce sunt banii și cum ne modelează societățile. Ne ajută să înțelegem cel mai important element al vieții de zi cu zi. Pornind de la povești precum greva bancară irlandeză din anii 1970 (pentru a arăta ce sunt banii) și ajungând la Marea Inflație a banilor din scoici din vestul Africii (pentru a ne indica modul în care își schimbă valoarea), Banii într-o singură lecție demistifică lumea finanțelor și explică felul în care societățile din trecut și din prezent se împletesc pe vecie cu problemele monetare.

Și o a treia recomandare este o carte care vorbește despre durere, despre durerea pe care încercăm să o evităm, deși ar fi bine să avem și o altă abordare. În prezent, știința durerii a atins un nivel nemaivăzut până acum. În ultimii ani, cunoștințele noastre despre durere s-au schimbat atât de mult încât putem afirma că tot ceea ce credeam că știm despre durere este greșit. Așa cum ne explică doctorul Monty Lyman, înțelegem greșit durerea și asta cu consecințe dăunătoare. În această carte, autorul explorează studii de cercetare și subiecte de ultimă oră, printre care durerea-fantomă sau durerea persistentă, folosindu-se, printre altele, de interviuri cu supraviețuitori, dar și cu persoane care nu au simțit niciodată durere. În plus, ne explică faptul că durerea poate fi redusă și controlată și ne ajută să ajungem la o înțelegere mai profundă a ceea ce înseamnă să fim oameni. Aceasta este povestea nespusă a durerii, cel mai evaziv sentiment.

„Durerea este o experiență umană universală și foarte personală. Cred că unul dintre cele mai bune moduri de a vorbi despre adevărurile profunde ale durerii este prin intermediul poveștilor reale. […] Cu ajutorul cercetării, al experienței, al interviurilor cu experți în durere și, deopotrivă, cu persoane care au dureri, mi-am format păreri despre tratamentele pentru durerea persistentă și am hotărât să mi le exprim aici. Dar, cu toate că vreau să detaliez principiile durerii și sper ca modul meu de a o înțelege să poată fi de un real ajutor, opiniile și părerile mele din această carte nu ar trebui luate drept recomandare medicală.  Nu există soluții rapide. Cărarea care urcă pe muntele vindecării este îngustă, întortocheată și adesea abruptă. Este o călătorie cu furtuni și piscuri false. Dar dovezile arată că este o călătorie care, dacă este urmată cu perseverență și speranță, merită făcută. Hai să fim buni cu creierul și cu corpul nostru și să le educăm pentru a le face puternice.  O înțelegere modernă a durerii ne învață să nu-i vedem pe ceilalți prin prisma durerii lor și nici să nu-i percepem ca pe un pachet de receptori și nervi, ci să-i vedem ca ființe umane. Ca să înțelegem durerea, trebuie să ne înțelegem pe noi înșine. Sper că această carte ți-a stârnit cheful de a face asta. Te rog, dă mai departe ce citești, răspândește adevărul și, mai ales, nu renunța la speranță”,  spune doctorul Lyman. 

 

×