Concertul se desfăşoară sub patronajul Ambasadei României în Italia şi al Asociaţiei Naţionale Corale din România. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Programul concertului va cuprinde un bogat repertoriu de muzică sacră şi clasică, atât românească, cât şi internaţională, pornind de la imnuri străvechi de inspiraţie ortodoxă şi până la piese din epocile Renaşterii şi Barocului, subliniind natura fluidă a muzicii de-a lungul vremii. Repertoriul cuprinde compoziţii de Nicolae Lungu, Nicolae Moldoveanu, Ioan D. Chirescu, Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart şi Johann Sebastian Bach.
***
Corul Arpeggio, alcătuit din şase voci feminine româneşti rezidente în Italia Centrală, a fost creat cu scopul de a-i apropia pe români de muzica clasică şi de a promova arta corală în rândul românilor care trăiesc în Italia. Corul a susţinut sute de concerte gratuite în biserici de diferite confesiuni, în centre culturale şi instituţii româneşti din Italia, cu ocazia Crăciunului, Paştelui şi a sărbătorilor internaţionale. În acest an, va organiza cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică Corală “Roots Fest”, în colaborare cu Accademia di Romania din Roma, pentru a reuni timp de două zile, sub semnul muzicii şi al dialogului intercultural şi interreligios, muzicieni, dar şi melomani, reprezentanţi ai comunităţilor, bisericilor şi instituţiilor. Corul Arpeggio a reprezentat România la Expo Milano 2015 şi, încă de la fondare, a participat la festivaluri internaţionale precum Festival dell’Avvento de la Roma sau Festivalul Internaţional “Ioan D. Chirescu” de la Cernavodă. În 2022, Corul Arpeggio a iniţiat primul său turneu european, care s-a bucurat de succes de public, alături de maestrul Gian Luigi Zampieri şi de muziciana Andreea Chira.
Andreea Chira, solistă, muzician de cameră, pedagog şi influencer digital, stabilită la Viena, activează în principal în Austria, Germania, Elveţia şi Italia. Andreea Chira a cântat la nai cu numeroase orchestre, printre care I Solisti Veneti, Muse Symphony Wind Orchestra, Philharmonia Kameralna im Witolda Lutosławskiego w Łomży, Filarmonica “Oltenia” din Craiova, Elbląska Orkiestra Kameralna, Filarmonica din Piteşti, Camerata Janáček, Ton.pendium Ensemble Wien, Symphonieorchester Wels, Syrinx Consort. La Viena, Andreea Chira a dezvoltat trei serii de concerte inovative: “4 Seasons in 4 Districts” (2019), “4 Composers 4 Concerts” (2021) şi “4 Instruments 4 Concerts” (2022). Împreună cu Syrinx Consort, a interpretat deopotrivă capodopere lirice binecunoscute şi nestemate muzicale recent descoperite. Schimburile culturale pe plan local, pentru a consolida coeziunea comunităţii, constituie motivaţia Andreei Chira în dezvoltarea acestui proiect. Andreea Chira a lansat recent primul său CD, “Antonio Vivaldi – Le quattro stagioni”, alături de Southwest German Chamber Orchestra, aflată sub bagheta dirijorului Douglas Bostock.
Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este un cunoscut reprezentant al şcolii italiene de dirijorat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai Maestrului Franco Ferrara. Ca organist şi dirijor, a studiat cu muzicieni reputaţi precum Francesco de Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. La vârsta de 15 ani a devenit organist al Bazilicii Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat vreme de 20 de ani. Lansat în cariera de dirijor încă din perioada studiilor muzicale, Gian Luigi Zampieri a dirijat orchestre prestigioase din România, Marea Britanie, Brazilia, Israel, Coreea de Sud, Polonia, Spania, Mexic, Rusia, Italia, Albania. În prezent este dirijor invitat permanent al Filarmonicii “Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea şi director muzical al Orchestrei “Antonio Salieri” din Roma. De asemenea, a fost dirijor permanent al Orchestrei Simfonice din Ribeirão Preto (Brazilia), dirijor invitat al Orchestrei Filarmonicii din São Carlos (Brazilia), dirijor permanent al Filarmonicii “Oltenia” din Craiova, consultant artistic al proiectului online “Mercoledì musicali” organizat de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.