x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Doina Levintza, fotografii dezvăluite după 35 de ani

Doina Levintza, fotografii dezvăluite după 35 de ani

de Adi Munteanu    |    14 Oct 2024   •   06:20
Doina Levintza, fotografii dezvăluite după 35 de ani

Doina Levintza, cea mai cunoscută creatoare de modă din țară, furnizor oficial al Casei Regale, propune un proiect nemaivăzut, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la Revoluția din decembrie 1989. „LEVINTZA – O REVOLUTZIE altfel” va fi inaugurat sâmbătă, 19 octombrie, ora 19.00, la Palatul Administrativ al Consiliului Județean Timiș (Sala Multifuncțională din Bd. Revoluţiei din 1989 nr.17) prin vernisajulul unei expoziții inedite și a unei premiere de film.

Proiectul cu caracter irepetabil își propune să celebreze 35 de ani de la Revoluție într-o modalitate inedită, prin evocarea a două figuri emblematice, designerul vestimentar și creatorul de costume de teatru Doina Levintza, ajunsă la 85 de ani, și artistul vizual italian de renume internațional Piero Marsili Libelli. Cei doi au realizat împreună, în perioada decembrie 1989 - martie 1990, un proiect fotografic și stilistic îndrăzneț, cu fotografii făcute printre soldați, în timpul Revoluției, care va fi devoalat începând de sâmbătă, pentru prima oară, publicului din România. Celor doi li se alătură artistul Dan Coma, artizan al unui univers aparte, care reuşeşte să surprindă printr-o redimensionare continuă a conceptului de accesoriu. Michelangelo Antonioni este unul dintre marii regizori ale căror portrete fotografice sunt semnate de Piero Marsili Libelli.

Va fi vizionat și filmul „LEVINTZA – O REVOLUTZIE altfel

În contextul acestui proiect va avea loc și premiera filmului „LEVINTZA – O REVOLUTZIE altfel”, într-un concept semnat de Bianca Beatrice Michi, Cristian Radu Nema și Mimis Ravanis, o metaforă ce subliniază puterea revoluționară a artei, dincolo de timp, spațiu, social sau politic. Expoziția rămâne deschisă până în 30 octombrie, putând fi vizitată la UVT Art Center și la CJ Timiș.

Doina Levintza și Piero Marsili Libelli vor susține, pe 21 octombrie (la UVT Art Center, str. Oituz, Timișoara, de la ora 10.00), câte un masterclass special dedicat designului vestimentar, respectiv a artei fotografice. Expoziția de fotografie este completată de lucrările studenților de la departamentele de fotografie și design vestimentar ale Universității de Vest din Timișoara, sub coordonarea prof. Andreea Palade Flondor. Proiectului i se alătură cineastul și artistul fotograf Cristian Radu Nema, prin fotografiile realizate creațiilor Doinei Levintza, purtate de modelul internațional Loredana Salanță, câștigătoarea Miss World România 2024, creându-se astfel moștenirea culturală dintre generațiile de artiști.

Curatorul și inițiatorul întregului proiect este Bianca Beatrice Michi, cercetător în filosofie în cadrul Institutului de Filosofie al Academiei Române. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×