x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Expoziția „Urmă – vibrație –undă” la Artoteca BMB

Expoziția „Urmă – vibrație –undă” la Artoteca BMB

de Magdalena Popa Buluc    |    16 Mai 2024   •   21:30
Expoziția „Urmă – vibrație –undă” la Artoteca BMB

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, vă invită luni, 20 mai 2024, ora 18:00, la vernisajul expoziției „Urmă – vibrație – undă”, ce reunește lucrări a trei artiști ieșeni: Zamfira Bîrzu, Gabriela Drinceanu și Eugen Harasim.

Evenimentul se va desfășura la Artoteca Bibliotecii Metropolitane București.

Despre arta celor trei artiști prezenți pe simezele galeriei bucureștene, reputatul critic de artă, Maria Bilașevschi afirma:

Cu un număr important de expoziţii personale şi de grup, Zamfira Birzu, Gabriela Drinceanu și Eugen Harasim s-au remarcat prin consecvenţa şi consistenţa proiectelor artistice. Proiectele abordează societatea contemporană şi problemele ridicate de umanitate ȋn timpuri ale schimbării, probleme de identitate şi regăsire, totul cu o amprentă stilistică unică, sub o formă ce nu se doreşte a fi lecturată facil.

La limita citirii codului figurativ, lucrările Zamfirei Bîrzu expun o idee picturală unică, cu radiere cromatică aparte. Intuind natura mai mult ca geneză decât ca ansamblu de forme cromatice finite, universul se transformă pentru artistă într-o reţea deasă de semne, de corespondenţe, unde formele se cuprind și se sugerează reciproc. Personajele sale însumează valențe universale, atemporale, ce nu pot fi atribuite unui singur spațiu și loc, fiind arhetipuri la limita dintre realitate şi imaginaţie, dintre ceea ce retina poate recunoaşte şi aseamănă şi plăsmuirile mitologice, ale unor fiinţe angelice. Zeițele arhetipuri, muze ocrotitoare ale feminității, ale amorului sau inţelepciunii, ale visării, personajele Zamfirei Birzu sunt metafore ale zborului şi ale pământului, prinse în lumea din mijlocul acestora.

Pentru Gabriela Drinceanu tiparul iconic sau de organizare spaţială hieratică este punctul de plecare în articularea unei fuziuni, ori a făuririi unui prototip ce însumează în egală măsură sacrul şi profanul. Personajele sale, în fapt transcendenţe prin forme şi volume subtil articulate, organizate în structuri inductive creează o balanţă între personal şi universal, între emoţie şi receptivitate, ceea ce ne arată că în fapt, fiecare apariție în parte este mai mult decât un totem şi mai degrabă o rezultantă a acelei amprente unice pe care fiecare individ o poartă cu sine pe lume. Nu atât corpul, ca structură şi nici sensul pe care acesta îl transmite primează. Antropomorfizarea lemnului sau a metalului, oprirea timpului în articulaţiile neclinitite, de fapt, senzaţia de mişcare naturală, de coregrafie ce sugerează desprinderea de pe pământ pe care ţi-o crează fiecare lucrare în parte, este amplificată prin gestualitate, gestul purtând cu sine umbra pe care o proiectează.    

  Eugen Harasim surprinde mişcarea, urma corpului cu care desenează în spațiu, trecând personajul printr-o multitudine de stări dinamice, confruntând două elemente principale: material şi imaterial, spirit şi materie – spirit şi corp. Prin controlarea luminii ca partener, prin impunerea unui ritm mai degrabă simțit decât văzut, artistul reușește să compună o odă elaborată unui moment in timp, irepetabil. Demersul fotografic pare a avea o susținere conceptuală, pe alocuri cerebrală, vizibilă ȋn modul ȋn care sondează în profunzimea mișcării pentru a extrage esența, pe care ȋn final preferă să o lase nealterată.

În deschiderea evenimentului, va vorbi despre artiști și lucrările lor, criticul de artă Maria Bilașevschi. Curatorii expoziției sunt Gheorghe Dican și Liviu Nedelcu.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 20 mai – 9 iunie, de luni până vineri, conform programului Artotecii BMB.

×