x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film A început prima ediție One World Romania la Arad

A început prima ediție One World Romania la Arad

de Magdalena Popa Buluc    |    07 Dec 2019   •   21:14
A început prima ediție One World Romania la Arad

Prima ediție a festivalului de film documentar „One World Romania la Arad”  propune pe parcursul a trei zile, între 6 și 8 decembrie, la Cinematograful Arta, proiecții de filme, dezbateri cu invitați speciali și evenimente dedicate elevilor de liceu.

În 2019 marcăm 30 de ani de la Revoluția care a încheiat dictatura lui Nicolae Ceaușescu în România, dar și de la căderea Zidului Berlinului sau de la primele alegeri libere din Cehoslovacia și din Polonia. În consecință, aceste trei decenii de democrație în România și în Europa de Est reprezintă tema principală a primei ediții a festivalului One World Romania la Arad.

Deschiderea oficială a avut loc vineri, 6 decembrie, de la ora 19.00, la Cinematograful Arta, unde au fost proiectate a două filme foarte diferite din prisma contextului lor de producție, dar care, puse în paralel, oferă o perspectivă frapantă asupra istoriei postrevoluționare.

Scurtmetrajul „Jurnalul liber” a fost primul buletin de știri realizat după Revoluție de colectivul studioului „Alexandru Sahia” și expune visurile celor hrăniți cu entuziasmul lui decembrie ’89 – visuri în care „oamenii nu vor mai fi nici noi, nici vechi, ci oameni – apărați de lege …”. Validitatea acestor speranțe este chestionată fără ironie sau cinism de către cineasta Mila Turajlic în filmul ei  „Cealaltă parte a tuturor lucrurilor”, unul dintre cele mai premiate documentare ale ultimilor ani. Din arhive publice și personale și filmări emoționant de familiare și intime, realizatoarea recreează o întreagă epocă și interoghează soarta impulsurilor politice care i-au traversat familia timp de generații și care acum așteaptă să li se dea un nou suflu. 

În urma celor două proiecții, a avut loc un dialog pe tema tranziției anevoioase între comunism și capitalism, cu inevitabilele ei rătăciri și obstacole. Așa cum a fost cazul la edițiile din Zalău și Brașov, discuția a pornit de la relatările a două personalități marcante care au o experiență directă a subiectelor dezbătute. Una dintre ele este Mona Muscă, în prezent retrasă din politică după o carieră prolifică în care a fost ministru al Culturii, a fost membru în multiple comisii ale Camerei Deputaților, vicepreședinte al Partidului Național Liberal și inițiatoarea mai multor legi care au jucat un rol fundamental în democratizarea societății românești. O experiență politică bogată și o implicare activă în anii de tranziție îl caracterizează și pe Vasile Popovici: deputat în anii ‘90, fost ambasador al României în Portugalia și în Maroc, el este totodată, scriitor, critic literar și profesor universitar.

Dar ediția One World Romania la Arad care a debutat vineri nu se va rezuma la tematica centrală, ci va explora și alte realități și problematici diverse și relevante pentru lumea contemporană. Pe 6 decembrie a fost o zi dedicată migrației, printr-o proiecție specială pentru liceeni urmată de o dezbatere cu Gabriela Leu, coordonatoarea de comunicare la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați.

Celelalte două zile ale festivalului se vor axa pe comemorarea evenimentelor care au dus la răsturnarea regimului lui Nicolae Ceaușescu, prin proiecția unei serii de scurtmetraje despre Revoluție, și a emblematicului „Piața Universității - România”, co-regizat de Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile și Sorin Ilieșiu. Vivi Drăgan Vasile va fi alături de noi sâmbătă, 7 decembrie, la Cinema Arta, pentru a ne dezvălui mai multe despre momentul respectiv. La dialog vor participa și Adriana Babeți și Indrei Rațiu.  

Nu va lipsi nici o perspectivă artistică deopotrivă mai intimă și mai detașată asupra noii ordini politice sub forma filmului „După tăcere” (2012) al Vaninei Vignal, care va fi proiectat la Arad sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 17.30, la Cinema Arta. Cineasta, care va fi și ea prezentă la Arad, descrie felul în care s-a izbit, la 20 de ani de la căderea comunismului, de mecanismul fricii și al tăcerii încă profund ancorat în societatea romanească.

În ultima seară a primei ediții One World Romania la Arad, la Cinema Arta, va avea loc avanpremiera filmului Ivanei Mladenovic, „Ivana cea groaznică”, premiat la Locarno și la Zagreb. Acesta este o comedie despre cum arată viața unei femei contemporane la 30 de ani și va fi urmat de un dialog cu realizatoarea și cu Ana Szel și Andrei Dinescu, colaboratorii săi apropiați.

Sâmbătă 7 DECEMBRIE

ora 15.30: Zece minute cu clasa muncitoare

România 1994 | regia Florin Iepan | 12 minute


De Crăciun ne-am luat rația de libertate

România 1990 | Cornel Mihalache, Cătălina Fernoagă | 10 minute


Protecția cui? 

România 1992 | regia Ada Pistiner | 10 minute

 

Jurnalul liber

România 1990 | Colectiv Sahia | 10 minute
 

Desprinderea

România 1990 | regia Șerban Comănescu | 21 minute

Proiecții urmate de un dialog cu LAVINIA BETEA și FLORIN IEPAN
 

ora 17.30: După tăcere - ceea ce nu e rostit nu există?

Franța, România 2012 | regia Vanina Vignal | 95 min.

Proiecție urmată de un dialog cu VANINA VIGNAL
ora 20.00: Piața Universității - România

România 1991, regie Stere Gulea, Vivi Drăgan Vasile, Sorin Ilieșiu

Proiecții urmate de o dezbatere cu ADRIANA BABEȚI, INDREI RAȚIU și VIVI DRĂGAN VASILE
 

Duminică 8 DECEMBRIE

Sala mică de proiecții

ora 16.00: Adio, iarnă! 

Germania de Est 1989 | regia Helke Misselwitz | 116 minute

 

Sala mare de proiecții a Cinema Arta

 ora 18.30: Srbenka

Croația 2018 | regia Nebojsa Slijepcevic | 70 minute

 

ora 20.00: Ivana cea Groaznică

Avanpremieră

România, Serbia 2019 | regia Ivana Mladenovic | 86 minute

Proiecție urmată de un DIALOG cu IVANA MLADENOVIC, ANA SZEL și ANDREI DINESCU 


Intrarea la toate proiecțiile și evenimentele festivalului este liberă.

 

×