x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Judecătoria Răcari a vrut să-l lase pe patronul stației ilegale de GPL din Crevedia să poată părăsi România, deși la dosar există probe că acesta și-a căutat „țări fără extrădare”

Judecătoria Răcari a vrut să-l lase pe patronul stației ilegale de GPL din Crevedia să poată părăsi România, deși la dosar există probe că acesta și-a căutat „țări fără extrădare”

de Ion Alexandru    |    01 Iul 2024   •   08:00
Judecătoria Răcari a vrut să-l lase pe patronul stației ilegale de GPL din Crevedia să poată părăsi România, deși la dosar există probe că acesta și-a căutat „țări fără extrădare”
Sursa foto: Agerpres

Nici nu a ajuns bine pe masa Judecătoriei Răcari dosarul patronilor stației ilegale de GPL din Crevedia, locație unde, în vara anului trecut, a avut loc tragedia generată de exploziile unor cisterne cu GPL, că lucrurile s-au și precipitat. Judecătorul de cameră preliminară de la instanța de fond pare să fi ignorat cu totul una dintre probele depuse la dosar de procurori, din care rezultă că Ionuț Daniel Doldurea a căutat pe internet informații despre state fără extrădare sau despre boli fizice și mintale care nu permit regimul penitenciar, deoarece a dispus ridicarea măsurii controlului judiciar instituit de anchetatori pe numele fiului primarului din Caracal. Printre interdicțiile impuse de acest control judiciar se afla și aceea de a părăsi teritoriului României. Situația a fost întoarsă la Tribunalul Dâmbovița, care a admis contestația Parchetului și a menținut controlul judiciar luat față de Ionuț Doldurea. Judecătoria Răcari, care s-a dovedit îngăduitoare cu șeful firmei Flagas SA, este instanța care va trebui să soluționeze, pe fond, cauza tragediei de la Crevedia din 26 august 2023.

La începutul lunii trecute, Parchetul General a finalizat urmărirea penală și a dispus trimiterea în judecată a patronilor stației ilegale de GPL din comuna Crevedia, județul Dâmbovița. Acuzați de distrugere din culpă care a avut ca urmare producerea unui dezastru, nerespectarea măsurilor de securitate și securitate în muncă și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă, afaceriștii Ionuț Daniel Doldurea și Ionuț Cosmin Stîngă au fost deferiți, sub control judiciar, judecătorilor Judecătoriei Răcari. Dosarul a fost înregistrat pe rolul secției penale a acestei instanțe în data de 10 iunie 2024, însă, până în prezent, nu a fost alocat un prim termen de judecată.

În schimb, tot la Judecătoria Răcari, a fost format un dosar asociat celui de bază, având numărul 2914/284/2024/a1.1, înregistrat tot în data de 10 iunie, prin care Ionuț Daniel Doldurea și Ionuț Cosmin Stîngă au solicitat nici mai mult, nici mai puțin decât ridicarea măsurii controlului judiciar.

La data de 12 iunie 2024, judecătorul de cameră preliminară a emis încheierea nr. 34/2024, potrivit căreia, „în temeiul articolului 348 alineat 1, raportat la articolul 242 alineat 1 Cod procedură penală, cu referire la articolele 202 și 211 Cod procedură penală, revocă măsura controlului judiciar prelungită față de inculpatul Doldurea Ionuț Daniel, prin Ordonanța nr. 462/76/P/2023, din data de 11 aprilie 2024, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”.

Pentru unul, „mumă”, pentru altul „ciumă”

Interesant este că, dacă în cazul lui Doldurea, judecătorul de la Judecătoria Răcari a stabilit că acesta poate să umble liber, inclusiv să părăsească țara, în ceea ce-l privește pe asociatul Ionuț Cosmin Stîngă lucrurile ar fi trebuit să stea cu totul altfel. Astfel, prin aceeași încheiere citată mai sus, magistratul a dispus: „În baza articolului 348 alineat 1 Cod procedură penală, raportat la articolul 207 alineat 7 Cod procedură penală, constată că subzistă temeiurile care au determinat menținerea controlului judiciar față de inculpatul Stîngă Ionuț Cosmin, prelungită prin Ordonanța nr. 462/76/P/2023, din data de 11 aprilie 2024 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și dispune menținerea controlului judiciar până la o nouă verificare, dar nu mai mult de 30 de zile”.

În acest sens, judecătorul precizează că, pe perioada controlului judiciar, Ionuț Cosmin Stîngă trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată, ori de câte ori este chemat. De asemenea, el trebuie să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței. Totodată, inculpatul este obligat să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lui, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție respectiv sau ori de câte ori este chemat.

Nu în ultimul rând, în conformitate cu articolul 215 Cod procedură penală, Judecătoria Răcari i-a impus lui Cosmin Ionuț Stîngă ca, pe timpul controlului judiciar, să nu părăsească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară.

 

Contestația procurorilor, admisă. Cea a lui Stîngă, respinsă

Supravegherea respectării de către Stîngă a obligațiilor ce îi revin pe durata controlului judiciar este realizată de către Poliția Capitalei, instanța atrăgându-i acestui atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a măsurilor și a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu arestul la domiciliu sau cu cea a arestării preventive, în condițiile prevăzute de lege.

Ei bine, nu doar că instanța nu a luat același tip de măsuri și pentru șeful cel mare al Flagas SA, Ionuț Daniel Doldurea, dar nici Ionuț Cosmin Stîngă nu s-a arătat deloc de acord cu acest regim „discriminatoriu” și a atacat cu contestație încheierea Judecătoriei Răcari la Tribunalul Dâmbovița. Același lucru l-au făcut, de altfel, și procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Răcari, astfel încât dosarul s-a mutat la Tribunalul Dâmbovița, fiind înregistrat cu data de 17 iunie 2024.

A doua zi, în 18 iunie, instanța de apel a respins ca nefondată contestația formulată de Ionuț Cosmin Stîngă împotriva încheierii Judecătoriei Răcari din data de 12 iunie 2024. De asemnenea, spre deosebire de judecătorul de cameră preliminară al instanței de fond, Tribunalul Dâmbovița a constatat „legalitatea și temeinicia măsurii controlului judiciar prelungită, dispusă față de inculpatul Doldurea Ionuț Daniel, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă”.

Astfel, instanța de apel a dispus „menținerea controlului judiciar dispusă față de inculpatul Doldurea Ionuț Daniel, până la o nouă verificare”, impunând ca, pe timpul cât se află sub control judiciar, Doldurea trebuie să respecte aceleași obligații ca și Ionuț Cosmin Stîngă, cu diferența că, în cazul lui, organul de supraveghere este IPJ Ilfov – Serviciul Supravegheri Judiciare. Încheierea Tribunalului Dâmbovița este definitivă.

Doldurea, disperat să scape de pușcărie. Studia ce boli fizice sau mintale l-ar putea ține în libertate

În aceste condiții, niciunul dintre cei doi patronii companiei de GPL Flagas SRL nu are voie să părăsească România. Acest detaliu este mai mult decât semnificativ în economia dosarului penal care vizează tragedia de la Crevedia.

Informația este una cheie, deoarece, potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Secției de Urmărire Penală din Parchetul General, „din procesul-verbal privind analizarea datelor obținute din dispozitivul marca Apple, modelul Iphone 14 Pro, utilizat de Doldurea Ionuț Daniel, încheiat în data de 17 octombrie 2023, a rezultat faptul că motorul de căutare SAFARI a fost folosit pentru căutarea următoarelor informații: «Țări fără extrădare», «Boli mentale cu care nu se face pușcărie» și «Boli cu care nu se face pușcărie»”.

Procurorii notează în actul acuzării că „acest aspect este edificator pentru poziția mentală a inculpatului, sub imperiul presiunii generate de evenimentul declanșat de conduita sa ilicită, anticipând consecințele de ordin penal și posibilitatea atragerii răspunderii penale în ceea ce îl privește”.

Evident, atât rechizitoriu, cât și procesul-verbal în discuție, dar și probele materiale ale acestor aspecte s-au aflat și pe masa judecătorului de cameră preliminară de la Judecătoria Răcari care, la data de 12 iunie 2024, a dispus ridicarea controlului judiciar instituit pe numele lui Ionuț Doldurea, măsură care i-ar fi permis acestuia să părăsească teritoriul României.

 

Au încercat să arunce toată responsabilitatea pe umerii celor doi șoferi morți în flăcări

Reamintim că, în dosarul „Crevedia”, s-au constituit ca părți vătămate și civile nu mai puțin de 138 de persoane fizice și 11 persoane juridice, la dosar fiind reținut un prejudiciu total în valoare de 53.640.000 de euro și de 516.000 de lei.

În fața procurorului de caz, celebrul Marius Iacob, cei doi patroni ai firmei Flagas SRL „au recunoscut parțial că, în cadrul firmei lor, s-au derulat în mod excepțional operațiuni de transfer GPL dintr-o cisternă în alta și de parcare a autocisternelor încărcate cu GPL la locația societății din comuna Crevedia, județul Dâmbovița”, Aceste declarații intră, însă, în totală contradicție cu materialul probator administrat în acest dosar.

În rechizitoriu se arată că cei doi, „prin aspectele relatate cu prilejul audierilor, au lăsat să planeze responsabilitatea în legătură cu astfel de operațiuni către șoferii firmei, în special către cei care au decedat în contextul exploziilor din 26 august 2023, și au încercat să diminueze amploarea activităților nelegale desfășurate, prin susținerea faptului că transvazările se făceau doar în situații de excepție, adică doar atunci când autocisternele trebuiau golite de GPL pentru a se putea deplasa la service sau la revizie, când cisternele mari urmau să meargă la rafinărie pentru încărcare completă cu GPL sau când cisternele de capacitate mare nu puteau ajunge la punctele de destinație din alte localități”.

 

Declarații care nu stau în picioare, date în fața procurorilor

Lucrurile nu par să fi stat tocmai așa, deoarece analiza și coroborarea declarațiilor persoanelor vătămate conduc la concluzia că acestea au sesizat că la punctul de lucru al SC Flagas SRL din Crevedia „se executau în mod constant operațiuni de transvazare GPL, folosindu-se o motopompă”, dar și că „au dedus, pe baza zgomotului specific și a mirosului, că la această locație se efectuau operațiuni cu GPL, declarații din care se desprinde concluzia că la acest punct de lucru neautorizat se efectuau cu regularitate operațiuni de transvazare, utilizând pompa mobilă sau pompa din dotarea autocisternei, aspecte constatate și de către ISU Dâmbovița, în anul 2020, la două luni după retragerea autorizației de securitate la incendiu”.

Din rechizitoriu mai rezultă că „prin urmare, declarațiile inculpaților sunt lipsite de orice veridicitate și de orice suport probator”. De asemenea, se mai arată că procurorii au constatat că lucrurile nu stăteau deloc așa cum erau descrise de cei doi patroni, mai ales cu prilejul analizării imaginilor captate de pe platforma Google Street, a înscrisurilor financiare depuse, dar și din analiza datelor informatice furnizate de sistemul „Nexus GPS Tracking”, „care conduc la concluzia, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că, pentru o serie de motive subsumate intenției  de organizare a activităților în scopul «eficientizării» operațiunilor de alimentare și distribuție GPL și, în consecință, de maximizare a profitului în detrimentul respectării unor reguli minimale de securitate și sănătate în muncă, la punctul de lucru din Crevedia se efectuau cu regularitate, cu titlu de obișnuință, aproape zilnic, operațiuni de transvazare GPL dintr-o cisternă în alta, în condiții periculoase pentru propriii angajați, pentru populație, pentru mediul înconjurător și pentru imobilele din localitate”.

×