x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film CINE-REZIDENȚA. Prezentare și videoproiecție la Galeria Anca Poterașu, cu artiști emergenți, în cadrul proiectului internațional MagiC Carpets

CINE-REZIDENȚA. Prezentare și videoproiecție la Galeria Anca Poterașu, cu artiști emergenți, în cadrul proiectului internațional MagiC Carpets

de Magdalena Popa Buluc    |    22 Iul 2019   •   14:24
CINE-REZIDENȚA. Prezentare și videoproiecție la Galeria Anca Poterașu, cu artiști emergenți, în cadrul proiectului internațional MagiC Carpets

Miercuri, 24 iulie,  de la 18.30, are loc prezentare, video screening și sesiune Q&A la Galeria Anca Poterașu, București.

Fundația Culturală Meta vă invită la prezentarea celei de-a doua ediții a proiectului internațional MagiC Carpets pentru tineri artiști, desfășurat în cadrul programelor de cine-rezidență în localitatea Slon, comuna Ceraşu. Prezentarea va fi urmată de vizionarea unei selecții de lucrări video / scurt-mediu metraje create de artiștii în rezidență, Marta Elina Martinsone (LV), Luisa Sequeira (PT), Vlad Dinu (RO) și Daniel Djamo (RO),  și de o sesiune Q&A.

Expoziția galeriei este închisă pe durata evenimentului. Aceasta poate fi vizitată în timpul programului obișnuit]


Marta Elina Martinsone este regizor de teatru și de film; trăieşte în Riga, Letonia. În lucrările sale, ca regizor de teatru şi ca regizor de film, analizează relaţia dintre imaginaţie şi realitate – cum inventăm lumi în mintea noastră şi cum acestea se ciocnesc cu realitatea, creând un conflict existenţial. Ea este interesată de combinarea teatrului şi a filmului, prin includerea mijloacelor de exprimare teatrale în film şi prin experimentarea stilurilor de actorie. Marta a realizat studii masterale în Arte Audiovizuale: regie și producție de filme, şi în Teatru: regia teatrului, la Academia de Cultură a Letoniei, dar și studii masterale în Istoria și teoria artei, la Universitatea din Essex, Marea Britanie. De asemenea, s-a licenţiat în istorie, la Universitatea din Letonia.

 

Luisa Sequeira este regizoare și curatoare de film și trăiește în Porto, Portugalia. Aceasta foloseşte medii de creaţie precum film, video și fotografie, explorând intersecțiile dintre cinematografie, design și platformele mass-media emergente. A studiat jurnalismul și s-a specializat în regie de film documentar la Universitatea din Porto. În prezent, lucrează la un doctorat în Arte Media, dezvoltând o cercetare despre memorie, arhivă, arheologie și cinematografie. Din 2010, Luisa este director artistic al Shortcutz Porto și organizează Super 9 Mobile Film Fest, un festival online dedicat exclusiv cinematografiei mobile. În cinematografie, a realizat scurt metraje, filme documentare și filme experimentale, care au fost prezentate în festivaluri de film, expoziții și simpozioane internaţionale.


Vlad Dinu este un artist și fotograf român, trăieşte la Bucureşti. Vlad folosește concepte precum sufletul și metamorfoza corpului uman, cercetează și observă natura, mediul urban și arhitectura, folosind frecvent filtre abstracte. Este licenţiat în Fotografie - Video, Procesarea Computerizată a Imaginii, la Universitatea Națională de Arte din București, și urmează în prezent studiile masterale la departamentul Fotografie și Imagine Dinamică, din cadrul aceleiaşi universităţi.
 

Daniel Djamo este un artist și regizor român. Este fascinat de origini și poveşti ale indivizilor și grupurilor, precum și de teme privind identitatea națională. Îmbinând filmul cu performance-ul și arta video, el creează, de asemenea, instalații fotografice care evocă trecutul și subliniază „instantulˮ. Daniel deține un master şi o licenţă în Arte la Departamentul Fotografie - Video, Procesarea Computerizată a Imaginii, la Universitatea Națională de Arte din București, și un Doctorat în Arte vizuale la Departamentul de Istoria şi Teoria Artei din cadrul aceleiaşi universităţi. De asemenea, este licențiat în Jurnalism, Relații Publice și Științe ale Comunicării la Universitatea din București. El a primit numeroase premii, printre care: ESSL CEE, Henkel Art.Award. Young Artist Prize din Europa Centrală și de Est, Premiul Startpoint România, Premiul Special pentru Film Documentar. Lucrările sale video au fost vizionate în numeroase festivaluri de artă video și de film, câștigând premii în competiții.

 

Magic Carpets este o platformă dezvoltată de treisprezece parteneri europeni - Kauno bienalė din Lituania - inițiatorul proiectului, Ideias Emergentes din Portugalia, EVA International din Irlanda, Folkestone Fringe din Marea Britanie, ZK/U - Zentrum für Kunst und Urbanistik din Germania, Prague Biennale din Republica Cehă, Openspace din Austria, Latitudo din Italia, LAB 852 din Croația, Novo kulturno naselje din Serbia, Fundația Culturală Meta din România, New Theatre Institute din Letonia și CCA - Center of Contemporary Art - Tbilisi din Georgia. Platforma este destinată artiștilor emergenți, care au posibilitatea să fie selectați de unul dintre cei treisprezece parteneri, în rezidențe cu o durată de o lună. Scopul este să se realizeze producții artistice noi împreună cu artiști și comunități locale. Proiectul este co-finanțat prin programul Europa Creativă 2014-2020 – Cultura, Creative Europe, al Uniunii Europene.

 

Doi dintre artiștii propuși de Fundatia Culturala META au fost selectați în rezidențele partenerilor: Anca Benera & Arnold Estefan, de către EVA International din Irlanda, și Odeta Catana, de către New Theatre Institute din Letonia.

Lucrările video create în cadrul rezidenței de la Slon prin proiectul MagiC Carpets beneficiază de oportunitatea de a fi incluse în selecțiile programelor META Cinema, pentru a fi promovate și înscrise în competiții naționale și internaționale. În ultimii ani, filmele realizate la Slon au fost selectate la festivaluri internaționale de prestigiu: CineFestival, Los Angeles (USA) - 2016, Dublin International Short Film and Music Festival (Irlanda) - 2016, Festival Corto Corrente, (Roma. Italia) - 2016, Festivalul Filmului Francez (București, România) - 2015, 2016, 2017, Slamdance Film Festival (Utah, USA) - 2016, International Film Festival (Berlin, Germania) – 2018, etc.

 

×