Doliu în lumea filmului: Actriţa americană Diahann Carroll, a decedat la 84 de ani
Actriţa şi cântăreaţa Diahann Carroll, deschizătoare de drumuri pentru actriţele de culoare din industria de televiziune americană, devenită cunoscută pe plan internaţional odată cu rolul din serialul ''Dynasty'', în anii 1980, a decedat vineri, la vârsta de 84 de ani, informează agenţiile de ştiri.
Actriţa s-a stins din viaţă la domiciliul său din Los Angeles după o luptă de mai mulţi ani cu cancerul la sân, a precizat impresarul artistei, potrivit AFP.
Născută în cartierul Bronx din New York în iulie 1935, Diahann Carroll a fost mai întâi cântăreaţă, interpretând apoi pe Broadway şi fiind recompensată cu un premiu Tony pentru rolul dintr-o comedie muzicală. A început să joace în filme încă din anii '1950, colaborând cu regizorul Otto Preminger la pelicula ''Porgy and Bess'' (1959).
Adevărata consacrare a venit în 1968 odată cu serialul de televiziune ''Julia'', în care actriţa a deţinut timp de patru ani rolul principal, al unei infirmiere văduve care îşi creşte singură fiul. Anterior, actriţele de culoare erau distribuite mai ales în roluri secundare sau în personaje stereotipe de servitori.
Criticat pentru că a evitat abordarea controverselor sociale şi rasiale foarte sensibile în acea epocă în Statele Unite, serialul ''Julia'' a fost urmărit atât de telespectatori albi, cât şi de persoane de culoare.
Diahann Carroll a fost recompensată cu Globul de Aur pentru acest rol, însă recunoaşterea internaţională a venit odată cu personajul Dominique Deveraux din serialul ''Dynasty''.
Actriţa s-a alăturat distribuţiei serialului în 1983, pentru cel de-al patrulea sezon, după îndelungi insistenţe pe lângă producătorul hollywoodian Aaron Spelling pentru a obţine acest rol, special conceput pentru a-i da replica redutabilei intrigante Alexis Colby, interpretată de Joan Collins.
"Vreau să fiu bogată şi neînduplecată (...) Vreau să fiu prima scorpie de culoare din televiziune", a spus Diahann Carroll într-un interviu.AGERPRES

Ştiri din .ro
Profesorul şi violoncelistul Marin Cazacu a primit ordinul „Meritul Cultural” în numele Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”

Eveniment online de excepție dedicat Zilei Culturii Naționale
România văzută de Eminescu. Despre școală, biserică, parlament, cultură, armată, fiscalitate, judecători, imigranți, americanism

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită la Televiziunea Română prin numeroase programe speciale ce vor fi transmise pe toate posturile sale

Începe Spectacolul!

TNB, între Bilanţ de pandemie şi perspective pentru un an mai bun

Program online de filme românești pe TIFF Unlimited, de Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Române
Sibiu – prima destinație din itinerariul expoziției ”Eroii care au făcut Istorie”

De Ziua Culturii Naționale, Teatrelli sărbătorește arta imaginii pe scena lumii, într-o ediție specială dedicată scenografiei în seria „Anotimpurilor dialogului despre teatru cu Octavian Saiu”
Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Televiziunea Română

ZIUA CULTURII NAȚIONALE. Mirel Taloș: „Creativitatea românească ne menține pe harta lumii în orice timpuri“

De Ziua Culturii Naționale - maraton de spectacole lectură, la Teatrul Național Târgu-Mureș

Cărți care au devenit filme de succes

Eveniment la Naționalul din Iași: Sindromul Quijote - spectacol dedicat Zilei Culturii Naționale, pe textul câștigător al proiectului Lecturi³
