x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmul „Crocodilii”, premiant în România

Filmul „Crocodilii”, premiant în România

de Maria Sârbu    |    05 Iul 2011   •   21:00
Filmul „Crocodilii”, premiant în România

Am fost martor la un eveniment ci­nematografic dedicat copiilor: Festivalul 'Punguta cu doi bani' de la Piatra-Neamt. Rar asemenea intreprinderi culturale si educationale care sa aiba un impact foarte mare asupra micului public.

Intr-un cinematograf vechi si aproape uitat de cei ce il admi­nistreaza, niste oameni mari cu sufletul frumos in care palpaie copilaria au reluat festivalul, organizat opt ani consecutiv si intrerupt la inceputul anilor ’90. Cu neliniste au pornit la drum, dar au pus temerea in fata si au izbutit. Copiii, fara sa ceara asa ceva, au 'muscat' cu pofta din cele 15 filme programate in timpul festivalului, incheiat duminica seara. Asta inseamna ca le-a placut mult. La toate proiectiile ar fi fost vreo zece mii de intrari, potrivit administratiei Cinematografului Dacia-Panoramic. E o cifra impresionanta. A prins de mi­nune si partea de interactivitate, astfel cei mici, in mare parte, au parti­cipat, s-au implicat. A fost organizata in hol si o expozitie de pictura a scola­rilor.

Pe langa juriul 'mare' a existat si un juriu 'Junior'. Juriul maturilor, din care au facut parte Magda Mihailescu, Marius Sopterean, Mihai Orasanu, Maria Lupu, Ana Monda, Adrian Alui Gheorghe si Calin Stanculescu, a acordat Marele Premiu al Festivalului International de Film pentru Copii si Tineret 'Punguta cu doi bani' productiei germane 'Crocodilii', in regia lui Christian Ditter. E un film (primul film din seria cu acelasi titlu) apreciat la diverse manifestari de gen din intreaga lume; e un film care place publicului; e un film de care are nevoie publicul. Este vorba de niste copii-adolescenti din zilele noastre si care isi spun 'crocodili'. Selectia pentru a intra in acest grup este riguroasa. Pretendentul e pus la mari incercari. E despre curaj, despre prietenie, despre grija acestor copii pentru orasul in care traiesc.

Juriul Junior, format din niste copii priceputi in ale filmului – in sensul ca ei vad foarte multe filme –, a acordat premiul sau (in numele publicului) peliculei 'Veronica', regizata de Elisabeta Bostan, in care au fost distribuiti, intre altii, Margareta Paslaru, Dem Radulescu, Lulu Mihaescu. Prezenta la festivitatea de inchidere, Elisabeta Bostan a urcat pe scena cinematografului alaturi de membrii acestui juriu, fericiti ca au facut o alegere minunata. Ea a vorbit audientei: 'Este o sarbatoare de neimaginat. E o mare sarbatoare, pentru ca in aceste zile, in aceasta sala, s-au regasit copiii si parintii intr-o dorinta de a vedea filmele care le-au mangaiat parintilor copilaria si acum copiilor, de asemenea. A face un asemenea festival este foarte greu si meritul le apartine organizatorilor si directorului Ionut Cucoara. Au depus o munca extraordinara'.

La aceeasi gala de inchidere a Festivalului 'Punguta cu doi bani' (organizatori Asociatia Culturala 'Vox Artis' sprijinita de Centrul National al Cinematografiei si Primaria Piatra-Neamt) s-au acordat si diplome de excelenta, alte premii din partea unor sponsori, ce au revenit mai multor realizatori si actori din filmele romanesti si straine proiectate in cele cinci zile. Printre 'premianti': Draga Olteanu Matei, Medeea Marinescu, Bianca Brad, Sebastian Papaiani.

I-a bucurat pe copii si 'concursul' organizat de regizorul Victor Antonescu, autorul filmelor de desen animat 'Uimitoarele aventuri ale muschetarilor' si 'Robinson Crusoe' prezentate in festival. Cineastul a dat premii (DVD-uri cu aceste doua filme) unor 'copii mai speciali'.

Un alt concurs l-a organizat Ioana Bogdan (Societatea 'e-media'), fiind testata inteligenta scolarilor si chiar a prescolarilor. S-a dovedit ca sunt foarte multi copii inteligenti.

Festivitatea de premiere a celei de-a IX-a editii a Festivalului 'Punguta cu doi bani' s-a incheiat in strigatele de 'Cucurigu' ale copiilor in timp ce cocosul – mascota evenimentului – era scos din scena. Va reveni la anul. Ca o speranta ca acest festivalul va continua s-a proiectat in final filmul 'Zambet de soare', al Elisabetei Bostan, in prezenta, evident, a regizoarei si a interpretei rolului principal, Bianca Brad.

×
Subiecte în articol: film festival copii