x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Filmul românesc „Căutătorul de vânt” a câștigat Premiului FIPRESCI la Sofia International Film Festival 2022

Filmul românesc „Căutătorul de vânt” a câștigat Premiului FIPRESCI la Sofia International Film Festival 2022

de Magdalena Popa Buluc    |    22 Mar 2022   •   14:34
Filmul românesc „Căutătorul de vânt” a câștigat Premiului FIPRESCI la Sofia International Film Festival 2022

 Într-o ceremonie care a avut loc pe 19 martie la Palatul Național al Culturii din capitala Bulgariei și care a marcat cea de-a 26 ediție a Sofia International Film Festival, filmul românesc Căutătorul de vânt / The Windseeker a câștigat premiul FIPRESCI „pentru măiestria reflecției asupra existenței umane și pentru modul în care folosește limbajul cinematografic în a revela frumusețea naturii și a vieții de zi cu zi”.

Regizorul Mihai Sofronea a urcat pe scenă pentru a ridica premiul: „Acest premiu este o onoare. E o bucurie să vedem că reacţia publicului bulgar a fost la fel de entuziastă ca cea din sălile în care am prezentat filmul în România. Mulţumim, SIFF!”. Actorul Dan Bordeianu a fost și el prezent la Sofia.

Festivalul Internațional de Film de la Sofia a fost fondat în 1997 și este cel mai mare eveniment de film din țara vecină și unul dintre cele mai importante din regiune. Premiul FIPRESCI este acordat de Federația Internațională a Criticilor de Film, iar la SIFF 2022 juriul a fost format din Mike Naafs (Olanda), Nicola Falcinella (Italia) și Ingeborg Bratoeva (Bulgaria).

Căutătorul de vânt poate fi urmărit în cinematografele din România până pe 25 martie.

Filmul spune povestea unui bărbat tânăr care se refugiază departe de oraș atunci când viața lui pare că se sfârșește, doar ca să descopere noi motive pentru a trăi. Un adevărat tur de forță și emoție pentru actorul din rolul principal, Dan Bordeianu, distribuția filmului este completată remarcabil de Olimpia Melinte și Adrian Titieni. Scenariul și regia îi aparțin lui Mihai Sofronea.

Când Radu (Dan Bordeianu) află că mai are doar câteva luni de trăit, fuge până ajunge într-un sat izolat, la Nea Pavel (Adrian Titieni), unde se refugiază în căsuța sa mică din vârful dealului. Timpul trece și Radu începe să trăiască o nouă viață, uitând de așteptarea morții și bucurându-se de simplitatea clipei. El cutreieră împrejurimile împreună cu bătrânul, „căutând vânt”. Dar când își dă seama că s-a îndrăgostit de o femeie din sat (Olimpia Melinte), își amintește de sfârșitul său iminent. Unde îl va purta vântul mai departe?

„Punctul de plecare al acestui film este extrem de personal, o interogare a liniei subțiri care separă viața de moarte, ființa de non-ființă. Ce facem cu timpul care ne-a mai rămas de trăit? Cum trăim, ce fel de valori adoptăm, cum facem ca fiecare zi să fie o mică viață în sine? Radu alege să fugă de moarte, așa cum a fugit și de viață, trăită până atunci într-o continuă inerție. Traversează țara la volanul mașinii sale până la epuizare, atât materială cât și spirituală. Ajuns în satul lui Nea Pavel, ca într-un tărâm al "trecerii", așteptarea morții se va transforma în însăși uitarea ei. Iar în uitarea morții stă de fapt conștientizarea bucuriei de a mai trăi o zi. Această descoperire, mai bine zis redescoperire, va fi răscumpărătoare și vindecătoare”, spune regizorul Mihai Sofronea despre film.

×
Subiecte în articol: Căutătorul de vânt