x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film IV INTERNATIONAL ECOPERFORMANCE FILM FESTIVAL - Bucharest Edition

IV INTERNATIONAL ECOPERFORMANCE FILM FESTIVAL - Bucharest Edition

de Magdalena Popa Buluc    |    08 Iun 2024   •   19:00
IV INTERNATIONAL ECOPERFORMANCE FILM FESTIVAL - Bucharest Edition

Pentru prima data în Europa, cea de-a IV-a ediție a festivalului va avea loc în București, în perioada 11-14 iunie 2024.

Centrul Național al Dansului București va găzdui cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Ecoperformance alături de inițiatitorii acestuia, Taanteatro și de organizatorii ediției din România, PLASTIClastic Art Performance Collective/ Asociația Macaia.

Inaugurat în 2021, la São Paulo, Brazilia, ca răspuns artistic la provocările ecopolitice ale secolului XXI, festivalul reunește filme ale artiștilor interdisciplinari care lucrează la intersecția dintre artă cinematografică, artele spectacolului și ecologie și investighează tensiunile dintre mediu, corpul și ancestralitate, în peisaje naturale urbane și virtuale.

Festivalul este organizat și curatoriat de către Taanteatro, compania în cadrul căreia a fost teoretizat și dezvoltat ecoperformanceul ca practică artistică performativă începând cu anii 1990. Ecoperformanceul, în viziunea inițiatorilor, precum și a colectivelor internaționale care au aderat la mișcarea artistică în ultimii 4 ani (printre care organizatorii ediției din România, PLASTIC Art Performance Collective), înțelege mediul și corpul ca dimensiuni inseparabile ale vieții și ale creației performative. Corpul este el însuși un mediu. Mai mult, ecoperformanceul se conceptualizează pe sine ca un proces de mediu și consideră interacțiunile mediului ca fiind performative.

Pentru ediția de anul acesta au fost 760 de filme înscrise, din 80 de țări și 6 continente.

Ediția aceasta face parte din inițiativa festivalului de a se extinde și în afara Braziliei. Festivalul se desfășoară în paralel și în alte țări, cu ajutorul partenerilor implicați: Universitatea de Tehnologie Queensland (Australia), Institutul de Arte Brown (SUA) și o selecție de spații culturale din Buenos Aires și Córdoba, din Argentina.

Pe parcursul a patru zile, vor rula între 50 și 60 de scurtmetraje internaționale, cu o durată cuprinsă între 3 și 25 de minute fiecare, inclusiv filme premiate la categoriile Cel mai bun ecoperformance, Mențiuni Onorifice și Premiul Environmental Dance.

Alături de filmele ce vor fi prezentate, programul include un atelier de ecoperformance (12-14 iunie, 10:00 - 14:00) susținut de directorii festivalului, coregrafa braziliană, Maura Baiocchi și regizorul de teatru, Wolfgang Pannek, din Germania. De asemenea, vor fi și artist-talkuri cu artiști și academicieni din București, prezentări și intervenții ecoperformative.

Ediția festivalului din România este organizată de artista Alina Tofan (co-fondatoarea PLASTIC Art Performance Collective), membră a juriului festivalului.

PLASTIC Art Performance Collective, inițiat în cadrul Asociației Macaia de Georgiana Vlahbei (director de programe, antropolog, artist vizual) și Alina Tofan (concept director, project manager, actriță/ecoperformer), introduce acest concept în România din 2020. Colectivul e singurul grup care activează în plan național dezvoltând această practică artistică printr-o armătură teoretică și o metodologie proprie, în legătură directă cu fondatorii curentului artistic.

Programul complet al celei de-a IV-a ediții a Festivalului Internațional de Film Ecoperformance - Ediția București va fi disponibil la începutul lunii iunie, pe pagina Plastic Art Performance Collective.

Evenimentele festivalului vor avea loc la (CNDB) Centrul Național al Dansului – București (Bulevardul Mărășești 80-82), singura instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii și Cultelor, creată cu scopul de a susține, dezvolta și promova dansul contemporan. Statutul său de instituție de spectacole dar și de finanțator al coregrafiei contemporane face din CNDB o instituție singură și vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România.

 

×