x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Oscar 2013. Filmul românesc "După dealuri" - ÎNVINS în semifinală (VIDEO)

Oscar 2013. Filmul românesc "După dealuri" - ÎNVINS în semifinală (VIDEO)

10 Ian 2013   •   15:59
Oscar 2013. Filmul românesc "După dealuri" - ÎNVINS în semifinală (VIDEO)

Filmul regizat de Cristian Mungiu, "După dealuri", nu a fost nominalizat la categoria "Cel mai bun film străin", nominalizările la premiile Oscar 2013 fiind anunţate joi de actorul Seth MacFarlane şi de actriţa Emma Stone.

Pelicula "După dealuri" a fost inclusă pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, ediţia 2013. Filmul unui regizor român a fost inclus în premieră pe această listă, care a mai cuprins alte nouă pelicule. Filmele care vor concura la categoria "cel mai bun film într-o limbă străină" sunt: Amour (Austria), Kon-Tiki (Norvegia), No (Chile), A Royal Affair (Danemarca), War Witch (Canada).

Filmul "După dealuri" spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Pentru filmul "După dealuri", Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, în timp ce Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.

Lungmetrajul "După dealuri" a câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. 

"După dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru) şi a fost nominalizat la premiile decernate de Academia de Film Europeană şi la premiile Satellite.




×