x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Oscar, fii bărbată!

Oscar, fii bărbată!

de Adriana Paduraru Vaduva    |    08 Mar 2010   •   00:00
Oscar, fii bărbată!
Sursa foto: Gabriel Bouys/AFP

De Ziua Femeii, Kathryn Bigelow a scris istorie la cea de-a 82-a gală a Premiilor Academiei Americane de Film, devenind prima reprezentantă a urmaşelor Evei care a obţinut Oscarul pentru regie.

Toţi ochii s-au îndreptat duminică noapte către Hollywood, acolo unde a avut loc cea de-a 82-a ediţie a Galei Premiilor Oscar. Aflaţi într-o luptă "umăr la umăr", Kathryn Bigelow şi fostul său soţ, James Cameron, au făcut deliciul spectatorilor şi telespectatorilor. După ce "i-a suflat" majoritatea statuetelor importante la care au fost nominalizaţi, Cameron s-a făcut că o strânge de gât pe Bigelow.

Avea şi motive, din cele nouă nominalizări, mult mai titratul film "Avatar" al lui Cameron n-a obţinut decât trei, la categorii mai puţin importante (Cea mai bună imagine, Cea mai bună scenografie şi Cele mai bune efecte speciale).

Parafrazând vorba românului "Banii n-aduc fericirea", am putea spune banii n-aduc Oscarul. Realizată cu un buget mic (11 milioane de dolari), spre deosebire de "Avatar" (300 milioane de dolari) şi cu încasări de 16 milioane de dolari ("Avatar" depăşind 2,5 miliarde), pelicula "The Hurt Locker" a câştigat în schimb şase Oscaruri (Cel mai bun film, Cea mai bună regie, Cel mai bun scenariu original, Cel mai bun montaj, Cel mai bun mixaj de sunet şi Cel mai bun montaj de sunet). Acestora li se adaugă alte 45 de premii şi 75 de nominalizări ale mai multor asociaţii de critici de specialitate.

CAREUL DE AŞI
Jeff Bridges, Sandra Bullock, Mo'nique şi Christoph Waltz formează careul de aşi al ediţiei cu numărul 82 al galei de decernare a Premiilor Oscar. Membrii Academiei Americane de film l-au desemnat pe Jeff Bridges drept Cel mai bun actor în rol principal pentru prestaţia din "Crazy Heart". Misiunea lor a fost destul de grea, având în vedere faptul că principalii contracandidaţi au fost George Clooney, Morgan Freeman, Colin Firth şi Jeremy Renner.

Lupta pentru Cel mai bun actor în rol secundar a fost câştigată de Christoph Waltz ("Inglourious Basterds"). Dintre actriţe, cea mai bună a fost desemnată Sandra Bullock. Prestaţia sa din "The Blinde Side" i-a adus prima nominalizare la Oscar şi primul premiu. Meryl Streep va trebui să se mulţumească deocamdată doar cu recordul la nominalizări (16). Mo'Nique a luat Oscarul pentru rolul secundar din "Precious", după ce a obţinut şi Globul de aur, şi Premiul BAFTA, şi Premiul Sindicatului actorilor americani.

Fără a constitui o surpriză, "Up" a câştigat Oscarul pentru Cel mai bun lungmetraj animat, după ce a câştigat majoritatea trofeelor acestei categorii în sezonul care a precedat gala Oscarurilor. De asemenea, cel mai bun film străin a fost desemnat "El Secreto de Sus Ojos" (Argentina).

Cine a ratat transmisiunea în direct de la HBO din noaptea de duminică spre luni, dar şi cei care doresc să revadă fastuoasa ceremonie pot urmări Gala în această seară, de la ora 20:00, tot la HBO.

 

Sandra Bullock - şi cu Oscar, şi cu Zmeurică
Sandra Bullock intră şi ea în istoria cinematografiei. Şi asta pentru că este prima actriţă care în acelaşi an obţine şi o Zmeură de Aur, şi un Oscar. Dacă membrii Academiei Americane de Film au desemnat-o duminică Cea mai bună actriţă în rol principal, cu o seară înainte, Sandra s-a prezentat pentru a protesta faţă de Zmeura de Aur primită pentru rolul principal din filmul "All About Steve".

Actriţa le-a împărţit votanţilor DVD-uri cu filmul şi i-a acuzat că nu au văzut pelicula înainte de vot. "Vă mulţumesc că mi-aţi ruinat cariera cu o decizie foarte proastă", a spus Sandra. Premiile Zmeura de Aur au fost create în 1980 de John Wilson, un cinefil împătimit. Câştigătorii - decişi prin voturile celor 657 de membri ai Fundaţiei Zmeura de Aur - primesc o zmeură vopsită auriu, de mărimea unei mingi de golf, pusă pe o peliculă de 8 mm ciopârţită.

×
Subiecte în articol: film oscar 2010