x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film „Panglica albă”, la Bucureşti

„Panglica albă”, la Bucureşti

de Maria Sârbu    |    04 Mai 2010   •   00:00
„Panglica albă”, la Bucureşti

Filmul de Palme d'Or „Panglica albă" („Das Weisse Band"), al austriacului Michael Haneke, va deschide la 6 mai, la Cinema PRO, cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Filmului European, manifestare desfăşurată în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.

Ca de fiecare dată, în luna mai sunt proiectate în cadrul acestei ma­ni­festări cele mai bune producţii cine­ma­tografice ale ultimilor doi ani reali­za­te în Europa, propunerea şi selecţia fil­melor aparţinând ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor partici­pante. Festivalul, organizat de ICR în parteneriat cu Reprezentanţa Co­mi­siei Europene în România, Uniu­nea Cineaştilor şi Muzeul Ţăranului Român, are şi la ediţia din acest an un ambasador onorific - regizorul Radu Jude. Este al cincilea ambasador onorific, după Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu şi Ma­rian Crişan - toţi aleşi datorită succeselor înregistrate cu filmele lor.

În Capitală, festivalul ţine zece zi­le (6-16 mai), iar ediţiile locale vor avea loc: 13-16 mai, la Braşov; 20-23 mai, la Iaşi; 21-23 mai, la Târ­gu-Mu­reş şi 27-30 mai, la Timişoara.

Fiind vorba despre cele mai bune filme europene, evident că la gala de deschidere este programată creaţia premiată cu „Palme d'Or", la Cannes - cel mai prestigios festival de film de pe bătrânul continent. În 2009, ve­deta a fost „Panglica albă" (scena­riul şi regia Michael Hanek). Pe lângă Palme d'Or, pelicula a câştigat, tot la Cannes, Menţiunea Specială a Ju­riu­lui Ecumenic şi Premiul FIPRESCI.

De asemenea, a fost răsplătit cu un „Golden Globe", 2010, pentru Cel mai bun film străin, cu Premiile Aca­de­­miei Europene de Film (2009), la ca­tegoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu, dar şi cu Marele Premiu şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la San Sebastian, ediţia 2009.

FILMELE REGIZATE ÎN 2009 DE GIUSEPPE TORNATORE ŞI DEAN­DRZEJ WAJDA - „BA­ARÌA" ŞI, RESPECTIV, „FIORII TI­NE­REŢII" - PROIECTATE ÎN FESTIVAL
„Panglica albă" este o dramă psi­ho­logică, acţiunea filmului des­fă­şu­rân­du-se într-un sat din nordul Ger­ma­niei protestante, în preajma pri­mu­lui război mondial - în anii 1913-1914. Haneke spune prin filmul său po­vestea copiilor şi adolescenţilor din corul dirijat de învăţătorul din sat, precum şi a familiilor lor. Perso­naje în film sunt baronul, pastorul, doc­torul, moaşa, ţăranii. E despre „accidente ciudate", despre „un ritual de pedeapsă".

De notat că cineastul a ales pentru figuraţie ţărani ro­mâni, pentru că în zonele cu vorbitori de limbă germană nu a reuşit să gă­seas­că figuri care să arate viaţa grea, în aer liber. Vreo 100 de români au in­ter­pretat roluri de ţărani în filmul „Pan­glica albă" şi cu siguranţă au reuşit.

Printre cele peste 50 de filme programate, vom putea vedea în Festival şi pelicula autobiografică a cineastului italian Giuseppe Tornatore - „Baarìa", o comedie realizată în 2009, cu actorii Francesco Scianna şi Margareth Madè în rolurile principale, dar şi „Fiorii tinereţii", film regizat de Andrzej Wajda, cu actriţa Krystyna Janda. Se anunţă un număr-record de proiecţii la actuala ediţie, cu producţii din Belgia, Croaţia, Franţa, Tur­cia, Polonia, Finlanda, Elveţia, Li­tuania, Ungaria, Irlanda, Macedonia, Olanda, Suedia, Germania, Portugalia, Spania, Danemarca, România. Pentru prima dată sunt prezente în festival ţări precum Israel şi Serbia.

Co­lecţia „Vintage" din acest an in­clu­de opt dintre cele mai bune filme de la ediţiile anterioare şi care vor fi pre­zentate într-o proiecţie maraton în noaptea de 15 spre 16 mai, la Bu­cureşti. O zi este rezervată filmului românesc.
În Bucureşti, filmele vor rula la Cin­ema Studio şi la Muzeul Ţăranului Român - Noul Cinematograf al Re­gizorului Român. La 15 mai, la Muzeu, va fi decernat şi Premiul Pu­blicului.

×
Subiecte în articol: film festivalul filmului european