Filmul de Palme d'Or „Panglica albă" („Das Weisse Band"), al austriacului Michael Haneke, va deschide la 6 mai, la Cinema PRO, cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Filmului European, manifestare desfăşurată în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.
Ca de fiecare dată, în luna mai sunt proiectate în cadrul acestei manifestări cele mai bune producţii cinematografice ale ultimilor doi ani realizate în Europa, propunerea şi selecţia filmelor aparţinând ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor participante. Festivalul, organizat de ICR în parteneriat cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor şi Muzeul Ţăranului Român, are şi la ediţia din acest an un ambasador onorific - regizorul Radu Jude. Este al cincilea ambasador onorific, după Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu şi Marian Crişan - toţi aleşi datorită succeselor înregistrate cu filmele lor.În Capitală, festivalul ţine zece zile (6-16 mai), iar ediţiile locale vor avea loc: 13-16 mai, la Braşov; 20-23 mai, la Iaşi; 21-23 mai, la Târgu-Mureş şi 27-30 mai, la Timişoara.
Fiind vorba despre cele mai bune filme europene, evident că la gala de deschidere este programată creaţia premiată cu „Palme d'Or", la Cannes - cel mai prestigios festival de film de pe bătrânul continent. În 2009, vedeta a fost „Panglica albă" (scenariul şi regia Michael Hanek). Pe lângă Palme d'Or, pelicula a câştigat, tot la Cannes, Menţiunea Specială a Juriului Ecumenic şi Premiul FIPRESCI.
De asemenea, a fost răsplătit cu un „Golden Globe", 2010, pentru Cel mai bun film străin, cu Premiile Academiei Europene de Film (2009), la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu, dar şi cu Marele Premiu şi Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la San Sebastian, ediţia 2009.
FILMELE REGIZATE ÎN 2009 DE GIUSEPPE TORNATORE ŞI DEANDRZEJ WAJDA - „BAARÌA" ŞI, RESPECTIV, „FIORII TINEREŢII" - PROIECTATE ÎN FESTIVAL
„Panglica albă" este o dramă psihologică, acţiunea filmului desfăşurându-se într-un sat din nordul Germaniei protestante, în preajma primului război mondial - în anii 1913-1914. Haneke spune prin filmul său povestea copiilor şi adolescenţilor din corul dirijat de învăţătorul din sat, precum şi a familiilor lor. Personaje în film sunt baronul, pastorul, doctorul, moaşa, ţăranii. E despre „accidente ciudate", despre „un ritual de pedeapsă".
De notat că cineastul a ales pentru figuraţie ţărani români, pentru că în zonele cu vorbitori de limbă germană nu a reuşit să găsească figuri care să arate viaţa grea, în aer liber. Vreo 100 de români au interpretat roluri de ţărani în filmul „Panglica albă" şi cu siguranţă au reuşit.
Printre cele peste 50 de filme programate, vom putea vedea în Festival şi pelicula autobiografică a cineastului italian Giuseppe Tornatore - „Baarìa", o comedie realizată în 2009, cu actorii Francesco Scianna şi Margareth Madè în rolurile principale, dar şi „Fiorii tinereţii", film regizat de Andrzej Wajda, cu actriţa Krystyna Janda. Se anunţă un număr-record de proiecţii la actuala ediţie, cu producţii din Belgia, Croaţia, Franţa, Turcia, Polonia, Finlanda, Elveţia, Lituania, Ungaria, Irlanda, Macedonia, Olanda, Suedia, Germania, Portugalia, Spania, Danemarca, România. Pentru prima dată sunt prezente în festival ţări precum Israel şi Serbia.
Colecţia „Vintage" din acest an include opt dintre cele mai bune filme de la ediţiile anterioare şi care vor fi prezentate într-o proiecţie maraton în noaptea de 15 spre 16 mai, la Bucureşti. O zi este rezervată filmului românesc.
În Bucureşti, filmele vor rula la Cinema Studio şi la Muzeul Ţăranului Român - Noul Cinematograf al Regizorului Român. La 15 mai, la Muzeu, va fi decernat şi Premiul Publicului.