x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Pariu că ştiu cine ia Oscarul

Pariu că ştiu cine ia Oscarul

de Adriana V. Paduraru    |    29 Ian 2010   •   00:00

Au mai rămas doar trei zile până când membrii Academiei Americanie de Film vor anunţa lista scurtă pentru Oscaruri. Marţi, 2 februarie, vom şti exact cine va intra în cursa pentru mult râvnitele statuete. La casele de pariuri, forfota e mare, pariorii alegându-şi deja favoritul.



FILME
Avatar este dat de cele mai multe ori drept câştigător. După ce a obţinut două Globuri de aur (pentru cel mai bun film, respectiv, cel mai bun regizor), pelicula semnată de James Cameron are o cotă de 1/2. Urmează în clasamentul preferinţelor The Heart Locker (11/4), peliculă regizată de fosta soţie a lui Cameron, Kathryn Bigelow, Up in the Air, regizat de Jason Reitman (9) şi Inglorious Basterds al lui Quentin Tarantino (14). La polul opus se află pelicule precum The Last Station (50), A Single Man (80), The Road (80), Nine (100) chiar şi Sherlock Holmes (200). Cele mai mici şanse de a obţine Oscarul pentru cel mai bun film le are Saw 6. Cine pariază pe acest film 10 lire sterline poate câştiga 50.000 de lire (aproape 58.000 de euro).

ACTORI
Cel mai bine cotat pentru a câştiga trofeul la categoria Cel mai bun actor în rol principal este, conform site-ului easyodds.com, Jeff Bridges. Actorul din Crazy Heart are o cotă de 1/3, pariurile fiind influenţate cu siguranţă de Globul de aur primit în urmă cu o săptămână pentru acelaşi rol. George Clooney este şi el printre favoriţi. Protagonistul din Up in the air are o cotă de 3. Ceea ce înseamnă că pariorul, în cazul în care Clooney obţine statueta, va câştiga triplul sumei pariate. În schimb, cele mai mici şanse par a le avea  Matt Damon şi Michael Stuhbarg. Protagoniştii peliculelor Invictus, respectiv A Serious Man, le multiplică de 200 de ori suma pariată celor care au mizat pe ei. De asemenea, cu şanse mici de a câştiga statueta sunt consideraţi şi Daniel Day-Lewis (Nine) sau Viggo Mortensen (The Road). Pariorii îşi multiplică de 100 de ori miza. Cine pariază pe Robert Downey jr (Sherlock Holmes) poate câştiga de 25 de ori suma pariată.

ACTRIŢE

Actriţele nu au atras foarte mult atenţia pariorilor. Totuşi, cei care s-au încumetat să facă o alegere au pariat pe Sandra Bullock (4/6). Globul de aur primit pentru prestaţia din The Blind Side, dar şi nominalizarea pentru The Proposal i-au influenţat astfel pe pariori. Şansele ca Bullock să fie din nou nominalizată pentru două roluri sunt foarte mari, tocmai de aceea cei care au pariat pe Bullock nu au de câştigat sume prea mari. Printre favorite se numără şi Maryl Streep (5/4). La fel ca şi Sandra Bullock, Maryl a fost nominalizată la Globurile de aur pentru rolurile din It's Complicated şi Julie & Julia, obţinând chiar titlul de Cea mai bună actriţă pentru ultimul dintre filmele menţionate. Aşa că şansele de a câştiga un Oscar sunt destul de mari. La polul opus se situează actriţe precum Hilary Swank (200), Michelle Pfeiffer (100), Helen Mirren sau Marion Cotillard (66).

REGIZORI
La categoria Cel mai bun regizor, favorit este James Cameron, urmat de Kathryn Bigelow. Jason Reitman şi Quentin Tarantino sunt şi ei printre "fruntaşI". Cele mai mici şanse de a obţine mult râvnitul Oscar le au regizorii Peter Jackson - The Lovely Bones (200), Rob Marshall - Nine, fraţii Coen - A Serious Man (100) şi Clint Eastwood - Invictus (66).

×
Subiecte în articol: film