x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Film Premiile Oscar 2006 / Revelatia "Crash" - Romanul de Oscar

Premiile Oscar 2006 / Revelatia "Crash" - Romanul de Oscar

de Sebastian S. Eduard    |    07 Mar 2006   •   00:00
Premiile Oscar 2006 / Revelatia "Crash" - Romanul de Oscar

Scenaristul american de origine romana Robert Moresco a fost distins de Academia Americana de Film pentru contributia sa la triumful surprinzatoarei pelicule "Crash".

In sfarsit o editie Oscar cu surprize. Mult asteptata aventura a oierilor homosexuali s-a incheiat cu numai trei premii din opt posibile, iar "Crash" s-a dovedit surpriza serii. George Clooney, Rachel Weisz, Reese Witherspoon s-au aflat printre actorii premiati

Rochiile stralucitoare, in linii fluide, "condimentate" cu cate o tinuta cu un singur umar, dar si diamantele au fost preferatele starurilor care au defilat pe covorul rosu de la cea de-a 78-a editie a Premiilor Oscar. Vestimentatiile sofisticate au predominat pe covorul rosu, amintind de perioada eleganta de la inceputurile Hollywoodului, caracterizata de stralucire si de clasa.

MODA. Charlize Theron, nominalizata la categoria cea mai buna actrita, a facut nota discordanta, purtand o vestimentatie Dior cu taieturi asimetrice si o funda imensa pe un umar. Salma Hayek si Jennifer Lopez au optat pentru rochii in stil grecesc. Keira Knightley, nominalizata pentru rolul din "Mandrie si prejudecata", a ales o rochie de culoarea coacazelor, semnata Vera Wang, si un colier elaborat Bulgari. Nicole Kidman, una dintre cele mai bine imbracate vedete de la Hollywood, nu a dezamagit, optand pentru o rochie crem Balenciaga, cu broderii aplicate.

PREMIILE. Filmul "Crash", al canadianului Paul Haggis, a fost castigatorul-surpriza la Premiile Oscar, obtinand trofeul pentru cel mai bun film, in timp ce favoritul serii, "Brokeback Mountain", s-a multumit cu Oscarul pentru regie, decernat lui Ang Lee, transmite Mediafax.

"Crash", un film despre relatiile interrasiale in Los Angeles, care a fost nominalizat la sase categorii, a mai primit alte doua statuete: cel mai bun scenariu, pentru Paul Haggis si Bobby Moresco, si cel mai bun montaj. Tot cu trei statuete a plecat si "Brokeback Mountain", nominalizat la opt categorii, care si-a adaugat in palmares Oscarul pentru cel mai bun scenariu adaptat, pentru Larry McMurtry si Diana Ossana, si Oscarul pentru cea mai buna muzica originala, pentru Gustavo Santaolalla.

Oscarul pentru cel mai bun actor in rol principal i-a fost decernat lui Philip Seymour Hoffman pentru intruchiparea scriitorului homosexual Truman Capote, in timp ce Reese Witherspoon a obtinut statueta pentru cea mai buna actrita pentru rolul cantaretei June Carter Cash in "Walk the line".

La randul lor, George Clooney ("Syriana") si Rachel Weisz ("The Constant Gardener") au primit statuetele pentru cei mai buni actori in roluri secundare.

Cele mai multe dintre starurile masculine, printre care si George Clooney si Matt Dillon, au mers la sigur, imbracand clasicul frac negru. Juaquin Phoenix a aparut pe covorul rosu intr-un costum albastru metalizat, iar Will Smith a ales un costum bleumarin.

IAR CASTIGATORII SUNT…
FERICITI. Americanul de origine romana Moresco cu sotia
  • Cel mai bun film: "Crash"
  • Cel mai bun regizor: Ang Lee - "Brokeback Mountain"
  • Cel mai bun actor: Philip Seymour Hoffman - "Capote"
  • Cea mai buna actrita: Reese Witherspoon - "Walk the Line"
  • Cel mai bun actor in rol secundar: George Clooney - "Syriana"
  • Cea mai buna actrita in rol secundar: Rachel Weisz - "The Constant Gardener"
  • Cel mai bun scenariu original: Paul Haggis & Bobby Moresco, "Crash"
  • Cea mai buna adaptare: Larry McMurtry & Diana Ossana, "Brokeback Mountain"
  • Cel mai bun film strain: "Tsotsi", Africa de Sud
  • Cel mai bun documentar: "March of the Penguins"
  • Cel mai bun film de animatie: "Wallace & Gromit in the Curse of the Were-Rabbit"
  • Cele mai bune efecte vizuale: "King Kong"
  • Cele mai bune costume: "Memoirs of a Geisha"
  • Cel mai bun machiaj: "The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe"
  • REVELATIA BOBBY MORESCO
    Printre castigatorii Oscarurilor s-a numarat si un american de origine romana: Robert Moresco, mai pe scurt Bobby. Moresco impreuna cu Paul Haggis au luat Oscarul pentru cel mai bun scenariu original. Sedus de Broadway, romanul a incercat in anii ’70 sa joace teatru. "Nu eram un bun actor, dar simteam nevoia sa fac ceva cu viata mea", a declarat Bobby pentru cotidianul New York Times. La sfarsitul anilor ’80, dupa o viata tumultoasa, timp in care "s-a luptat cu bautura si jocurile de noroc", iar "sotia lui l-a amenintat ca divorteaza" si "a fost sofer de taxi si proprietar de bar", a scris primul scenariu despre asasinarea fratelui sau. In acest context, Moresco a fost remarcat de Haggis alaturi de care a fost coproducator pentru filmul "Million Dollar Baby".

    PREMIU DE CONSOLARE
    "Brokeback Mountain" a fost desemnat "cel mai bun film" in cadrul "The Independent Spirit Awards", cu doar o zi inainte de Oscaruri. Regizorul "Brokeback Mountain", Ang Lee, a fost desemnat "cel mai bun regizor" in cadrul aceluiasi eveniment. "Capote" a fost recompensat cu premiile "cel mai bun actor" pentru Philip Seymour Hoffman si "cel mai bun scenariu" pentru Dan Futterman. Pe de alta parte, "Transamerica" a reusit sa castige laurii la categoriile "cea mai buna actrita" (Felicity Huffman), respectiv "cel mai bun scenariu original" (Duncan Tucker). Principalul adversar al "Brokeback Mountain", drama "Crash", a obtinut premii la categoriile "cel mai bun film original" si "cel mai bun actor in rol secundar" pentru Matt Dillon.

    PREMIERE
    Cand vin filmele "oscarizate la noi"? "Brokeback Mountain" este deja pe ecrane, ca si "The Constant Gardener", "Narnia", "King-Kong", "Walk the Line", "March of the Penguins" si "Syriana". "Capote" intra la 9 iunie. Din pacate, despre "Crash" nu se stie nimic. Fiind un film independent, nici un distribuitor din Romania nu anuntase pana ieri achizitia lui.
    ×