Evenimentul se va desfășura în prezența E.S. Domnul Alejandro Poffo, Ambasador al Republicii Argentina în România.
Filmul Argentina, 1985 a fost distins cu Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, Premiul Goya pentru cel mai bun film ibero-american, Premiul Criticii (Critics Choice), precum și o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun film internațional de lungmetraj. Este inspirat din povestea reală a procurorilor Julio Strassera și Luis Moreno Ocampo, precum și a echipei lor de tineri avocați, eroi neașteptați în lupta inegală de urmărire în justiție a celei mai sângeroase dictaturi militare din Argentina, în ciuda tuturor piedicilor și într-o cursă contra cronometru pentru a face dreptate victimelor Juntei militare.
Relatare cinematografică a unui eveniment fundamental din istoria modernă a Argentinei, filmul reprezintă un adevărat reper al reașezării valorilor democratice ale țării.
Santiago Mitre (n. 1980) este un tânăr regizor de film și scenarist argentinian. În 2011, a regizat primul său lungmetraj, The Student, având ca subiect viața universitară, care a câștigat Premiul pentru cel mai bun debut din partea Academiei Argentiniene și Premiul special al juriului la Locarno. Cel de-al doilea lungmetraj al său, Paulina – povestea unei învățătoare idealiste (interpretată de soția lui Mitre, Dolores Fonzi) –, a avut premiera la Cannes, câștigând Premiul Fipresci și marele Premiu al Săptămânii Criticilor. A fost membru al juriului secțiunii „Săptămâna Internațională a Criticilor” din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, în 2016. Tot în 2016, Santiago Mitre a câștigat Premiul Havana Star de regie pentru filmul său Paulina la cea de-a 17-a ediție a Festivalului de Film Havana de la New York.
La Bienala de la Veneția regizorul argentinian a declarat: „Îmi amintesc și acum ziua în care Strassera și-a încheiat rechizitoriul: vuietul sălii de judecată, emoția părinților mei, străzile care, în sfârșit, puteau sărbători altceva decât un meci de fotbal, ideea de justiție ca act de vindecare. Procesul din 1985 a făcut ca justiția argentiniană să recunoască și să dezbată o revendicare de mult așteptată. Pe măsură ce mă documentam, am dat peste aspecte necunoscute: trecutul procurorilor, echipa tânără și fără experiență, țara care se afla încă sub dictatură. Această poveste a vibrat în mine și mi-a declanșat dorința de a face un film despre justiție și de a merge mai adânc în căutarea cinematografică și politică decât în filmele mele anterioare, de data aceasta pe baza unor evenimente reale”.