Premiile GOPO decernate luni seara, in cadrul Galei organizate de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc, sunt rezultatele votului exprimat de peste 400 de profesionisti din lumea filmului din Romania. Au fost alesi sa-si spuna astfel opinia cei mai in masura sa o faca, tocmai pentru credibilitatea acestui eveniment, pentru verticalitatea scarii valorilor in domeniu. Desigur, orice opinie este subiectiva. Totusi, suma tuturor voturilor reflecta starea de fapt.
Covor rosu, blitz-uri, persoane mai mult sau mai putin cunoscute, etalarea bijuteriilor si a rochiilor purtate de femei tinere... De sase ani, de cand au fost inaugurate Premiile GOPO, s-a tot spus ca aceasta gala se vrea a fi Oscar-ul romanesc. E o frumoasa intentie, numai ca Gala Gopo nu are, totusi, rigorile evenimentului Academiei Americane de Film. E vorba despre disciplina salii, a acelor participanti la gala care se plimba, vorbesc tare in timp ce pe scena improvizata cineva prezinta un film sau un artist, inmaneaza sau primeste un premiu. Desigur, tine de conduita.
Amfitrionul Galei, omul de televiziune Andi Moisescu, a spus de la bun inceput celor care urmareau evenimentul (s-a transmis in direct la PRO Cinema si pe internet) ca sunt multe motive de bucurie, dar si motive de tristete, caci 2011, anul aparitiei filmelor nominalizate, a fost marcat si de dureroase disparitii ale unor deosebiti oameni care au slujit cultura romaneasca de-a lungul anilor. I s-a dedicat un moment comemorativ lui Liviu Ciulei, care obtinea la Cannes, cu 47 de ani in urma, Premiul pentru Regie.
Cele mai importante trei Premii GOPO au fost date filmului 'Aurora', scris si regizat de Cristi Puiu. Este vorba despre categoriile: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor si Cel mai bun scenariu. Cineastul a obtinut aceste trei trofee – Omuletul lui GOPO (o creatie a lui Adrian Ilfoveanu), desi a refuzat sa-si inscrie 'Aurora' in cursa nominalizarilor, asa cum spun organizatorii. Puiu nu a venit la gala, si nici un alt membru al echipei filmului nu a venit. Nici secvente din filmul sau nu au fost difuzate in timpul galei, pentru ca regizorul nu si-a dat acordul. Nici DVD-uri cu 'Aurora' nu au fost trimise celor peste 400 de votanti. Cu toate acestea, pelicula a fost nominalizata, impotriva vointei creatorului, la zece categorii.
Alte doua trofee GOPO au mers la interpretii: Bodgan Dumitrache – Cel mai bun actor in rol principal, Adrian Titieni – Cel mai bun actor in rol secundar – din acelasi film, 'Din dragoste, cu cele mai bune intentii' de Adrian Sitaru; Actrita Ana Ularu a castigat Omuletul pentru rolul principal feminin, iar Ioana Flora pentru rolul secundar feminin, din filmul 'Periferic', regizat de Bogdan George Apetri, tanarul cineast primind un GOPO pentru Cel mai bun film de debut. 'Periferic' a adus statuete si pentru Imagine si pentru Montaj - lui Marius Panduru si respectiv lui Eugen Kelemen. Apropo, 'Periferic' a avut 12 nominalizari.
Intre alte premii se numara: Tanara speranta - Anca Miruna Lazarescu, 'Apele tac', filmul obtinand si Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj; Cel mai bun documentar, 'Vorbitor' de Radu Muntean si Alex Baciu. Cel mai bun machiaj/ Cea mai buna coafura - Dana Roseanu si Domnica Bogdan, 'Buna! Ce faci?', regia Alexandru Maftei; acelasi film a avut si Cele mai bune costume - Nicoleta Carnu. Lungmetrajul Ancai Damin 'Crulic - Drumul spre dincolo' a fost premiat pentru Cel mai bun sunet si Cea mai buna muzica originala.
Premiul pentru intreaga activitate l-au primit actorii Tamara Buciuceanu-Botez si Iurie Darie. S-au acordat si premii speciale - asistentului de imagine Dumitru Gaita si scenografei Lidia Luludis.