x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Forme, umbre și culori în lumea artelor vizuale

Forme, umbre și culori în lumea artelor vizuale

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Iul 2023   •   16:00
Forme, umbre și culori în lumea artelor vizuale

În perioada 20 – 23 iulie au loc noi evenimente vizuale recomandate de Uniunea Artiștilor Plastici din România:

Vineri 21 iulie, dublu eveniment plastic la Iași. La Galeria de Artă “Theodor Pallady” (Str. Alexandru Lăpușneanu, nr. 7 – 9) va fi vernisată la ora 17, Expoziția „Concept, formă, culoare”, care conține lucrări semnate de artistele Elena Pruteanu-Samburic și Natalia Vavilina-Jabinschi. Prezintă: criticul de artă Maria Bilașevschi și prof. univ. Petru Bejan.

La Galeria de Artă „Nicolae Tonitza” din Iași (Str. Alexandru Lăpușneanu, nr.7 – 9), are loc vernisajul Expoziției „Prototipuri repovestite” a artistului Adrian Gor. Prezintă: Prof. Univ. Dr. Constantin Tofan. Astfel Adrian Gor - artist canadian de origine română, revine în Iași cu o expoziție-eveniment. Petrecând mult timp într-un context occidental multicultural, artistul s-a confruntat cu rădăcinile sale creștin-ortodoxe și cu imaginile iconice ale culturii vizuale est-europene de inspirație bizantină. Lucrările examinează viziunea personală a ceea ce înseamnă să fii un bărbat, propunând o provocare simbolică a normelor culturale, în special în contextul dezbaterilor actuale despre rolul artei în configurarea adevărurilor la nivel de societate. Lucrările actuale ale pictorului explorează natura în continuă evoluție a masculinității și rolul ei în structurile de putere culturală. „Vin cu o înțelegere vestică a masculinității, susține Adrian Gor. Nu vreau să iau partea nimănui, lucrările mele surprind lumea din peștera lui Platon, umbrele adevărului.” Ambele expoziții sunt deschise în perioada 20 -30 iulie.

Tot pe 21 iulie, dar la Galeria Cozia Pasaj 2 din Râmnicu Vâlcea (Calea lui Traian), Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Râmnicu Vâlcea a UAP din România și Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea organizează la ora 17, vernisajul expoziției „UNBOXING - Anuala de Artă și Știință”. Curatoriată de Anca Boeriu și Andreea Sandu și având-o drept coordonator pe Ana Negoiță, expoziția va putea fi vizitată până la data de 27 iulie 2023.

Sâmbătă 22 iulie, la ora 12, la Galeria de Artă „Victoria” din Iași (Str. Piața Unirii, nr.12) este programat vernisajul Expoziție de pictură „Arhetipurile Zodiacale prin perspectiva Vărsătorului”. Prezintă criticul de artă Maria Bilașevschi. Lucrările semnate de artista Ana Stoica se vor afla pe simeze până pe 30 iulie.

×