x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Haideţi la mărţişoare! Astăzi este 1 martie…

Haideţi la mărţişoare! Astăzi este 1 martie…

de Magdalena Popa Buluc    |    01 Mar 2024   •   11:00
Haideţi la mărţişoare! Astăzi este 1 martie…

Originile mărţişorului nu sunt cunoscute exact, dar prezenţa sa în zona Balcanilor este considerată ca aparţinând substratului comun daco-tracic.

Alţii consideră că Sărbătoarea mărţişorului a apărut pe vremea Imperiului Roman, unde Anul Nou era celebrat în prima zi a primăverii, de ziua lui Marte. Acesta nu era numai zeul războiului, ci şi al fertilităţii şi vegetaţiei. Această dualitate se observă şi în culorile mărţişorului, unde roşul semnifică războiul, albul, pacea.

Cercetările arheologice efectuate în România, la Schela Cladovei, au scos la iveală amulete asemănătoare cu mărţişorul, datând de acum 8.000 de ani. Acestea erau formate din pietricele vopsite în alb şi roşu şi erau purtate la gât. Documentar, mărţişorul a fost atestat pentru prima oară într-o lucrare a lui Iordache Golescu.

Folcloristul Simion Florea Marian mărturisea că, în Moldova şi în Bucovina, mărţişorul era compus dintr-o monedă de aur sau de argint, prinsă cu o aţă împletită alb cu roşu şi era purtat în jurul gâtului, obicei pe care ţăranii îl repetau în fiecare început de primăvară ca semn protector împotriva bolilor şi a nenorocului. Copiilor li se lega o monedă de argint la mână cu un fir răsucit de lână sau de bumbac alb şi roşu, ca să fie feriţi de boală, pe care aceştia îl legau, după 12 zile, în pom, ca să fie pomul roditor, iar vitelor li se agăţa acelaşi fir roşu cu alb, ca să fie sănătoase şi, la fel, bune de rod.

Fetele purtau şi ele mărţişor în jurul gâtului şi îl păstrau până la înflorirea arborilor. În acel moment îşi scoteau mărţişorul şi îl atârnau de creanga unui copac.

Tradiţia spune că mărţişorul se poartă până în momentul în care înfloresc trandafirii sau vişinii. Atunci firul roşu se pune pe un trandafir sau pe o ramură a unui vişin. În alte regiuni, mărţişorul se poartă atât cât durează zilele Babelor sau până la Florii, când se scoate şi se agaţă de crengile unui copac. Se crede că, dacă pomul va rodi, omul va avea noroc. Atunci când mărţisorul este aruncat după o pasăre, purtătorul va fi uşor precum pasărea.

Oamenii din popor mai ştiu că mărţişorul trebuie purtat ca un lucru sfânt, nu ca pe o podoabă ori ca o jucărie.

Tradiţia spune că mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă de la 1 Martie până când se arată primăvara, se aude cucul cântând, până înfloresc cireşii ori trandafirii, până vin berzele sau rândunelele.

Preluat de lumea urbană şi devenit modă, firul de bumbac, uneori fir de argint sau de aur, este purtat drept colier şi podoabă, ţinut la piept, primit ca suvenir şi, mai nou, cadou.

Evenimente de Mărțișor

În perioada 15 februarie - 1 martie 2024, Învie Tradiția, susținătorul arte populare românești, a meșterilor populari și a tinerilor artizani, organizează, ca în fiecare an, Târgul de mărțișor. La târg, participanții se vor întâlni cu sute de modele de mărțișoare realizate manual de meșteri populari și artizani de toate vârstele. Varietatea și prețurile mărțișoarelor sunt adaptate și potrivite pentru toate categoriile de cumpărători, misiunea organizatorului este de a promova meșteșugul românesc autentic și tradițiile, iar adaosurile comerciale practicate sunt minime. Toate obiectele sunt realizate manual, unele după tehnici de artă populară, cum ar fi olăritul, țesutul, cusutul, litografia și pictura pe sticlă.

Târgul are loc la Învie Tradiția, strada Mihai Eminescu, nr. 142, sector 2, București, de luni pana vineri, intre orele 10:00 și 17:00. În spațiul expozițional vor fi întâlnite mărțișoare în zeci de forme și modele, dar și multe alte obiecte de artă populară pentru mame, doamne, soții, iubite, care pot face obiectul unui cadou unic cu ocazia zilei de 8 martie. La fel ca în anii trecuți, pe participanți iî așteaptă surprize. Una din ele o dezvăluim, la fiecare achiziție de mărțișoare, participanții la târg primesc și o felicitare.

Târg de Mărțișor la Muzeul Satului din București, în perioada 26 februarie- 3 martie 2024

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” organizează în perioada 26 februarie- 3 martie 2024, Târgul de Mărțișor.

La târgul de Mărțișor românii pot găsit mărțișoare frumoase, în toate formele și mărimile, de prins în piept sau la încheietura mâinii.

Cei ce doresc să meargă la acest târg trebuie să știe că evenimentul are loc la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” de pe Șoseaua Kiseleff nr. 28-30, de luni până duminică, între orele 09:00- 17:00.

Târgul va putea fi vizitat la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" din Șos.

Kiseleff nr. 28-30, de luni până duminică, între orele 9:00-17:00.

Târg de Mărțișor la Sala Dalles, în perioada 24 februarie- 1 martie 2024

În acest an se organizează un târg de Mărțișor la Sala Dalles. Evenimentul a avut loc și în anii anterior. Târgul a început din ziua Dragobetelui și va fi organizat până inclusiv în ziua Mărțișorului, pe 1 martie 2024. Așadar, timp de 7 zile, în perioada 24 februarie- 1 martie 2024, românii sunt așteptați la Sala Dalles din București în fiecare zi între orele 10:00- 20:00 pentru a sărbători primăvara, Mărțișorul și pentru a cumpăra mărțișoare frumoase, bijuterii, diverse articole vestimentare, aranjamente florale și multe altele pentru a le oferi celor dragi în această perioadă magică.

Târg de Mărțișor la ARTHUB, în perioada 2- 3 martie 2024

Evenimentul „Mărțișor la ARTHUB” va aduce în fața românilor o serie de expoziții de artă și design din anul 2024. Cei ce vor participa la eveniment vor putea cumpăra lucrări de artă, desen, ilustrație, serigrafie, ceramică, sculptură, bijuterii, diverse creații vestimentare, obiecte artizanale și multe altele.

Târgul a început de pe data de 24- 25 februarie 2024, însă doritorii mai au șansa de a-l vizita în perioada 2- 3 martie între orele 11:00 și 19:00. Intrarea este gratuită la târg.

Târg de Mărțișor la Spaces Unirii, în perioada 27- 28 februarie 2024

În perioada 27- 28 februarie 2024, în intervalul orar 09:00- 18:00 este organizat Târgul de Primăvară la Spaces Unirii. Cei care aleg să viziteze acest târg se pot aștepta să găsească cadouri perfecte pentru cei dragi lor, acestea constând într-o varietate de produse cum ar fi bijuterii și mărțișoare lucrate manual, haine, produse cosmetice, decorațiuni, dulciuri și multe altele.

 

×
Subiecte în articol: martisoare