Vă invităm cu drag la noul nostru sediu, pe strada Napoca nr. 16, să vizitați expoziția licitației. Program de vizitare: 20-31 martie, luni-vineri, între orele 10:00 și 18:00.
Licitația întrunește peste 200 de loturi, cu prețuri de pornire cuprinse între 50 și 16.000 EUR.
În mod excepțional, patru dintre fondatorii Școlii de la Baia Mare sunt prezenți în licitație. Iványi Grünwald Béla este prezent cu o compoziție importantă din jurul anului 1905, Țigani pe câmp (preț de pornire: 9.000 EUR), Ferenczy Károly cu un splendid Nud pe fundal roșu din 1912 realizat în baiț (preț de pornire 3.000 EUR), Réti István cu Femeie în haină albastră, în fața atelierului la Baia Mare, circa 1910 (preț de pornire: 3.200 EUR) și Thorma János cu două uleiuri specifice din anii 1920.
Din perioada timpurie a școlii băimărene se remarcă Pe câmp (circa 1904) de Maticska Jenő (preț de pornire 13.000 EUR), copilul-minune al băimărenilor, răpus la abia 20 ani. Întâmpinăm interesul constant pentru picturile băimărene cu o selecție vastă de opere semnate de Balla Béla, Balla József, Traian Bilțiu-Dăncuș, Boldizsár István, Boromisza Tibor, Börtsök Samu, Ferenczy Noémi, Göllner Elemér, Jándi Dávid, K. Csikos Antónia, Katz Márton, Kádár Géza, Mikola András, Paál Albert, Eugen Pascu și Sztelek Norbert.
Imaginea de copertă a licitației reprezintă o compoziție monumentală a artei săsești din Transilvania, a unuia dintre cei mai importanți expresioniști ai noștri, artista Grete Csaki-Copony, prezentă cu o natură statică realizată în 1927 (preț de pornire: 3.600 EUR).
Din arta clujeană interbelică se detașează puternic metafizicul Peisaj de iarnă cu două claie de fân de Tasso Marchini realizat în jurul anului 1931 la Sighetu Marmației (preț de pornire 16.000 EUR). O recuperare importantă pentru sculptura clujeană interbelică este Chipuri din 1938 realizată de Szervátiusz Jenő (preț de pornire 2.200 EUR).
Alte piese interbelice importante sunt semnate de nume importante ca Csók István, François Gáll, Elena Popea, Aurel Popp, Ipolit Strâmbu, Tibor Ernő.
Arta din Secuime este reprezentată de artiști de prim rang ca Nagy István și Nagy Imre, iar dintre artiștii postbelici sunt prezente lucrări realizate de Kusztos Endre, Márton Árpád, Páll Lajos și Plugor Sándor.
Dintre lucrările postbelice atragem atenția asupra picturilor de Friedrich Bömches, Alexandru Ciucurencu, Finta Edit, Györkös Mányi Albert, Incze János Dés, Teodor Harșia, Florin Maxa, Miklóssy Gábor, Mohy Sándor, Páll Lajos și Pittner Olivér.
Licitația aduce în atenția colecționarilor foi grafice semnate de artiști ca Sami Briss, Feszt László, Korb Erzsébet, Leon Alex, Mund Hugó, Patkó Károly, Vasile Pop-Silaghi și Szopos Sándor.