x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica 100 de ani de la naşterea Privighetorii nepereche, Maria Lătăreţu

100 de ani de la naşterea Privighetorii nepereche, Maria Lătăreţu

de Luminita Ciobanu    |    03 Noi 2011   •   09:55
100 de ani de la naşterea Privighetorii nepereche, Maria Lătăreţu

In seara de cinci a lui brumar, incepand cu ora 17:00, la Sala Radio va avea loc un eveniment aparte, un omagiu adus Mariei Lataretu, numita pe buna dreptate Privighetoarea nepereche a folclorului romanesc. La 7 noiembrie se implinesc 100 de ani de la nasterea interpretei cu vocea catifelata, nascuta in ultima luna de toamna sI plecata din lume in acelasI anotimp, la 27 septembrie.

Cu taraful barbatului sau, Tica, Marita de la Gorj era neintrecuta. Etnomuzicologul Constantin Brailoiu a poposit intr-una din zile in ograda Mariei sI, fermecat de glasul sau deosebit, a chemat-o la Bucuresti, inregistrandu-I, in 1937, primele cantece. Odata cu difuzarea la radio, faima I s-a dus in intreaga tara.

Ca prim-solista a Orchestrei “Barbu Lautaru', din 1949 Maria Lataretu a cucerit publicul din toate colturile tarii dar sI din numeroase alte state, profesorul Mihail Pop fiind surprins in mod placut sa afle, la o consfatuire pe teme folclorice de la Stocholm, ca unul dintre minunatele sale cantece, “Ma uitai la rasarit', era considerat, pe buna dreptate, unul dintre cele mai frumoase cantece ale lumii.

Asadar, sambata, la Sala Radio, ii puteti intalni pe cei care-i duc cantecele mai departe dar si pe cei care au cunoscut-o intre care: Irina Loghin, Tiberiu Ceia, Angela Buciu, Dumitru Zamfira, Stefania Rares, Viorica Flintasu, Ion Ghitulescu, Nineta Popa, Polina Manoila, Anton Achitei, Maria Loga, Maria Bandoiu, Valentin Sanfira, Roxana Croitoru, Adnana Dinea, grupul vocal Mariile Gorjului. Voi fi destainuite povesti de viata si de scena.

Spectacolul se desfasoara sub patronajul spiritual al doamnei Ioana Lataretu, nora extraordinarei artiste. Un concert incarcat de emotie, o seara de suflet, cu Orchestra de Muzica Populara Radio condusa de maestrul Adrian Grigoras.

Ascultati-i cantecul testamentar “Va las cantecele mele', pe care l-a interpretat din intreaga fiinta - pentru ultima oara la Romanesti- Botosani - , inainte de a se prabusi pe scena sI de a se stinge fulgerator, in urma unei congestii cerebrale.

×
Subiecte în articol: maria lătăreţu