Lista celor 23 de tineri cântăreţi selecționați dintr-un total de peste 70 de muzicieni înscriși din întreaga lume (Chile, Franța, Canada, Israel, Ucraina, Italia, China, Spania și România), care vor avea șansa de a fi îndrumaţi de cei trei soliști lirici de anvergură internațională, se poate găsi la adresa masterclass.salbekoperafestival.ro.
A fost foarte dificil să selectăm între atâția candidați foarte buni care s-au înscris pentru a participa la acest masterclass. Au fost mai mulți înscriși decât la prima ediție, ne bucurăm și ne pregătim să le oferim cursuri premium în acel spațiu ofertant pentru studiu și creare de viitori maeștri, spune mezzosoprana Ruxandra Donose.
De altfel, unul dintre atuurile acestui program constă în locul special ales de organizatori, Asociația Castel Salbek, pentru aceste cursuri: Această tabără artistică reprezintă doar un prim pas în încercările noastre de a reda vechea splendoare Castelului Salbek, unul dintre cele mai frumoase castele din vestul României. Totodată, dezvoltăm activități culturale în zonă, cu ajutorul cărora ajutăm și la dezvoltarea comunităților locale, spune Ana Maria Mihăescu, președintele Asociației Salbek.
International Salbek Opera Masterclass se adresează tinerilor muzicieni care vor să se perfecționeze în arta cântatului.
International Salbek Opera Masterclass se va desfăşura în perioada 21-24 august 2024, pe Domeniul Castelului Salbek și în mai multe locuri din împrejurimile domeniului și se va încheia cu o Gală Extraordinară de Operă în Piaţa Primăriei din Arad, în aer liber, pe 25 august, cu Orchestra Filarmonicii din Arad, dirijor David Crescenzi, solişti Valentina Naforniță, Ruxandra Donose, Ramón Vargas și Cosmin Ifrim, împreună cu cei mai buni dintre cursanţii Salbek Opera Masterclass 2024.
Întâlnirile informale între profesori şi studenţi din pauzele cursurilor vor avea loc pe esplanada din faţa castelului, sub forma unor opera picnic breaks.
Tematica masterclass-ului va aborda, printre altele, subiecte diverse ale muzicii tradiționale românești și est-europene și influența temelor tradiționale în muzica clasică și cea contemporană, îmbinând tehnicile moderne de interpretare cu metodologia muzicală.
Lucrul în astfel de grupuri internaționale încurajează un schimb de tradiții culturale, practici de lucru, experiențe personale care contribuie la o bună cunoaștere reciprocă, în cadrul dimensiunii interculturale a proiectului.