x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica AdMusicam #Winter Nights, concert de sărbători la Sala Mare a Institutului Cultural Român

AdMusicam #Winter Nights, concert de sărbători la Sala Mare a Institutului Cultural Român

de Magdalena Popa Buluc    |    20 Dec 2023   •   10:00
AdMusicam #Winter Nights, concert de sărbători la Sala Mare a Institutului Cultural Român

Miercuri, 20 decembrie 2023, ora 19.00, în Sala Mare a Institutului Cultural Român va avea loc concertul #Winter Nights, în cadrul programului ICR AdMusicam Concert Series 2023. Concertul va fi susținut de Răzvan Păun (vioară), Larisa Nicolae (vioară), Artemii Mihai (violoncel), Fabiani Prcsina (pian), Riana Savu (flaut), Ana Sireteanu (flaut), Maria Velea (flaut) și Cristina Silvaș (flaut), tineri muzicieni absolvenți ai programului ICR de instruire #AdMusicam.

Din program fac parte următoarele lucrări:

  • Astor Piazzolla - Iarna
  • György Ligeti - Balada și Joc
  • Béla Bartók – 44 duete pentru două viori Sz. 98 (extrase)
  • Ernest Bloch - Trei nocturne

Răzvan Păun (#AdMusicam 2019) a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale, printre care Premiul I - Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală. A concertat alături de orchestre naționale în cadrul unor turnee internaționale și a susținut mai multe concerte în calitate de solist și violonist alături de Orchestra Filarmonicii Brașov. Recent a participat la Classix Festival și a cântat, alături de Andrei Irimia și Tibi Joubert Solorzano în deschiderea oficială a programului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. De-a lungul anilor, a avut ocazia să lucreze cu nume sonore din lumea muzicii, precum: prof. Laura Modorcea, maeștrii Florin Ionescu-Galați și Ilarion Ionescu- Galați, maestrul Victor Rațiu și Mihail Craioveanu (USA), dirijorul Peter Stark (profesor dirijor la Royal College of Music London și dirijor al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene).

Larisa Nicolae (#AdMusicam 2023) studiază vioara de la vârsta de șase ani, în prezent fiind studentă a Universității Naționale de Muzică București. De-a lungul anilor, a câștigat premii la concursuri și Olimpiade Naționale, luând parte la o serie de proiecte muzicale importante. A participat în numeroase concerte atât în orchestră, cât și în ipostaza de solist alături de orchestre simfonice (cum ar fi cea a Filarmonicii Pitești) și s-a perfecționat la cursuri de măiestrie atât cu violoniști români, cât și cu instrumentiști sau dirijori de renume internațional, cum ar fi: Ladislau Csendes, Ronny Rogoff, Thomas Bowes, Peter Stark, Leo Hussain, Benjamin Shwartz, Tim Redmond.

Artemii Mihai (#AdMusicam 2023), născut în Republica Moldova, la Chișinău, a început studiul violoncelului la liceul de muzică Ciprian Porumbescu. Este membru al Moldovan National Youth Orchestra, Orchestra Română de Tineret, Ansamblul Violoncelissimo. În prezent, studiază la UNMB la clasa prof. Marin Cazacu și se pregătește și sub mentoratul violonceliștilor Ștefan Cazacu și Constantin Borodin. A participat, în calitate de colaborator, la Filarmonica Națională Serghei Lunchevici din Chișinău, la festivalul Chei din UNMB, festivalul Classix din Iași, festivalul DescOpera din Chișinău, a colaborat cu dirijori renumiți precum: Leo Hussain, Cristian Mandeal, Gabriel Bebeșelea, Cristian Spătaru, Freidrich Pfeiffer. A câștigat premiul III la concursul IMC (International Music Competition) la muzică de cameră, sub îndrumarea profesorului de muzică de cameră din UNMB, Mircea Marian.

Maria Velea (#AdMusicam 2023) a început studiul flautului în orașul natal, Cernăuți. În prezent studiază la Facultatea de Interpretare Muzicală a Universității Naționale de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ion Bogdan Ștefănescu. Din anul 2021 este membră a ansamblului „Flaut Power”, alături de care a susținut concerte în cadrul Festivalului Internațional „Meridian”, în Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, la Ateneul Român și la Casa Artelor „Dinu Lipatti”. A susținut, de asemenea, recitaluri la Sala Radio („Viața într-o valiză, 2023) și la Ateneul Român, în cadrul Festivalului „Vară Magică”, alături de pianista Sânziana Mircea. Maria Velea a participat în anul 2023 la mai multe recitaluri din cadrul turneului „Imagine baroque – Quasi una fantasia" al pianistei Sânziana Mircea.

Riana Savu (#AdMusicam 2022) este o tânără flautistă în vârstă de 19 ani din Brașov. Studiază la clasa profesorului Matei Ioachimescu, la Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara. Riana a început studiul flautului la vârsta de 11 ani. Încă de mică, a obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Dintre acestea, amintim: Premiul I - Concursul Internațional de Interpretare Muzicală „George Georgescu”, Tulcea, (2018); Premiul III - International Youth Music Competition „Nouvelles Etoiles”, Paris (2022); Premiul I- Concursul Național de Interpretare Instrumentală „Lira de Aur”, Suceava (2022, 2023); Marele Premiu - Concursul Național de Interpretare a Muzicii Românești „Sigismund Toduță” (2022); Premiul I, Excelență - Concurs de Interpretare Instrumentală „Festivalul Johann Sebastian Bach”, Cluj-Napoca (2022); Premiul I - Olimpiada Națională de interpretare instrumentală, Timișoara (2022), Premiul I, Excelență la Concursul de Interpretare „Vasile Sândean Ovadiuc” (2023) și altele. Este membră a orchestrelor naționale, precum: Orchestra Sinfonietta (2021, 2022, 2023), Orchestra Română de Tineret (2023). A fost membră activă a proiectului Erasmus Charms (2021-2022) unde a susținut diverse concerte camerale și orchestrale în România și Ungaria. Riana a beneficiat de o pregătire muzicală intensă în Spania, în vara anului 2022, sub îndrumarea flautistei Claudia Stein, interpretând diverse lucrări solo și de muzica de cameră, pe scenele din Solsona, Organya și Naves, acompaniată de extraordinarul pianist Amedeo Salvato (Italia). Riana a susținut peste 60 de concerte de la începutul carierei sale, de menționat fiind „Gradus ad Parnassum II”, unde a cântat în calitate de solistă cu Filarmonica de Stat Transilvania. De asemenea, a beneficiat de multiple masterclass-uri cu flautişti de renume precum: Silvia Careddu, Matvey Demin, Matei Ioachimescu, Claudia Stein, Alexis Roman, Zofia Neugebauer, Lisa Nelsen, Ana Oltean, Juidy Blanco și mulți alții.

Ana Sireteanu (#AdMusicam 2019) a studiat timp de opt ani flautul sub îndrumarea prof. Cezara Comșa, la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” din București. A participat la cursuri de măiestrie susținute de profesori precum Mihaela Anica sau Ana Oltean și are experiență în interpretarea lucrărilor solo, camerale și orchestrale. În prezent, Ana Sireteanu este studentă la Universitatea Națională de Muzică din București, la secția muzicologie. De asemenea, în afara cursurilor facultății, își desfășoară activitatea profesională în calitate de colaboratoare la Radio România Muzical.

Cristina Silvaș (#AdMusicam 2022) este masterandă în anul I la Universitatea Națională de Muzică București, unde studiază cu profesorul Cătălin Oprițoiu. A început studiul flautului la Colegiul Național de Artă ,,Octav Băncilaˮ Iași, cu prof. Alin Apetroaie. A participat la mai multe concursuri, unde a obținut premii, și a colaborat cu Filarmonica din Ploiești, Orchestra de Tineret a Iașiului și Orchestra de Tineret Andante.

Fabiani Prcsina (#AdMusicam 2023) a început cursurile de pian la vârsta de șapte ani, la secția de muzică a școlii gimnaziale „I.G. Duca” Petroșani, la clasa prof. Adina Stan. Acolo a luat numeroase premii naționale și internaționale, printre cele mai importante fiind: premiul I la faza națională a Olimpiadei de Interpretare Instrumentală Cluj, Premiul „Gyorgy Kurtag”, Trofeul „Clara Peia” și Marele Premiu la Concursul Internațional „Clara Peia” Lugoj, premiul I și Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, filiala Lugoj, Concursul Internațional „Clara Peia”, premiul I la „Concours International de Piano de Nice Cote d`Azur” Nisa și premiul I, Premiul special pentru Muzica Românească la festivalul internațional „Klavier Art”. De asemenea, a participat la numeroase concerte și recitaluri în țară și în străinătate și a debutat, la Ateneul Român, în anul 2018, cu piesa „Carnavalul Animalelor” de Camille Saint-Saens, în cadrul proiectului „Camerata Regală și Micii Muzicieni”. În anul 2020 a fost bursier în proiectul „Tinere Talente” al Fundației Regale Margareta a României; cu ajutorul lor, chiar și în pandemie, a susținut două recitaluri - la Casa de Arte Dinu Lipatti și la Palatul Suțu, București (în stagiunea ACCUM). În prezent, este student al Universității Naționale de Muzică București, la clasa prof. univ. dr. Vlad Dimulescu. Fabiani Prcsina va interpreta la pianul Steinway pus la dispoziția ICR de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

×