x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Alexandru Tomescu, gest caritabil

Alexandru Tomescu, gest caritabil

de Oana-Maria Baltoc    |    29 Apr 2011   •   13:54

În cadrul celei de-a patra ediţii a Turneului Stradivarius, violonistul scoate la licitaţie o partitură care i-a aparţinut mamei lui

Cea de-a patra ediţie a Turneului Naţional Stradivarius "Paganini - înger sau demon?” va avea şi anul acesta o miză umanitară, dincolo de spectacolele pe care violonistul Alexandru Tomescu le va susţine în 14 oraşe din România între 5-29 mai. Astfel, dacă la ediţiile anterioare Turneul Stradivarius a contribuit la ajutorarea Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi a copiilor cu deficienţe de auz, anul acesta se va alătura demersului Asociaţiei Inima Copiilor de a strânge fonduri destinate Spitalului de Urgenţă pentru Copii "Marie Sklodowska Curie” din Bucureşti. Departamentul de cardiochirurgie înfiinţat la iniţiativa şi cu efortul asociaţiei va face posibilă tratarea copiilor cu probleme cardiace. Cu ocazia turneului din acest an, Alexandru Tomescu va dona în scop caritabil, pentru a veni în întâmpinarea campaniei sociale demarate de Asociaţia Inima Copiilor, un document de o valoare sentimentală inestimabilă pentru artist: "Voi scoate la licitaţie Partitura Capriciilor de Niccolo Paganini, o partitură care i-a aparţinut mamei mele şi pe care o port cu mine de când aveam 10 ani. Are însemnate indicaţii pe ea de la toţi foştii mei profesori - în special de la maestrul Ştefan Gheorghiu. Partitura va fi vizibilă pe site-ul turneului, se va putea licita online, iar licitaţia finală va avea loc la Hotelul Residence, pe data de 31 mai, în cadrul petrecerii de închidere a turneului.” Fondurile rezultate vor fi folosite integral pentru susţinerea activităţii Departamentului de cardiochirurgie al Spitalului de copii "Marie Curie".
Oraşele străbatute în cadrul Turneului Stradivarius 2011 vor fi:  Iaşi (5 mai), Oneşti (7 mai), Focşani (8 mai), Bacău (10 mai), Piteşti (12 mai), Craiova (14 mai), Timişoara (16 mai), Bucureşti (19 mai), Cluj- Napoca (21 mai), Sibiu (23 mai), Mediaş (25 mai), Dumbrăveni (26 mai), Târgu Mureş (27 mai) şi Baia Mare (29 mai). Pe tot parcursul turneului, Alexandru Tomescu va fi prezent în studiourile TVR (atât la Bucureşti cât şi în studiourile regionale) pentru a le dezvălui telespectatorilor provocările turneulu şi tainele viorii Stradivarius. De asemenea, TVR şi Radio România vor prelua concertul din Bucureşti, de la Sala Radio, de pe 19 mai.
Anul acesta Turneul Stradivarius vine cu o propunere îndrăzneaţă: integrala capriciilor de Paganini, cea mai dificilă colecţie de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară, concomitent cu dinamizarea întregului spectacol muzical printr-o serie de proiecţii video, realizate pe un ecran de mari dimensiuni (5m x 3m). Prin urmare, pe lângă regalul muzical, spectatorii se vor bucura de imagini sugestive, ce încearcă să surprindă luptele ce se dădeau în sufletul lui Paganini, bolile teribile ce-l chinuiau şi intră în intimitatea substanţei din care sunt alcătuite viorile: lemnul. Spectatorii vor fi invitaţi practic la o călătorie iniţiatică în care se vor apropia de Paganini şi muzica sa.

×