x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Ansamblul de suflători "Sabine Meyer”

Ansamblul de suflători "Sabine Meyer”

de Olga Grigorescu    |    11 Sep 2011   •   21:00
Ansamblul de suflători "Sabine Meyer”

Cunosteam o serie de CD-uri cu lucrari clasice interpretate, ca solista, de celebra clarinetista germana si de asemenea cateva serenade de Mozart cu ansamblul ei de sufl atori. Auditia in sala aduce insa intotdeauna alte satisfactii, alte emotii artistice, mult mai vii si autentice. Asa s-a intamplat si cu concertul de sambata dimineata de la sala Auditorium, cand formatia Sabinei Meyer, avand-o pe ea insasi la clarinet 2, in lucrarea lui Franz Lachner, si la clarinet 1 in Dixtuorul de Enescu, a cantat cu o daruire si o bucurie care s-au transmis imediat publicului.

Trebuie spus mai intai ca fiecare dintre membrii formatiei este un virtuoz, un instrumentist de mare clasa, iar toti impreuna creeaza o unitate sonora demna de toata lauda. Ei gandesc si simt odata, fara a-si pierde individualitatea si relieful in discursul general.

Le-am admirat calitatile pentru inceput in lucrarea lui Franz Lachner, o creatie de un romantism moderat, croita pe tipare clasice, bine scrisa, fara o mare inspiratie, punand insa bine in valoare posibilitatile tuturor instrumentelor.

In Dixtuorul de Enescu, veritabila capodopera a unui compozitor de 25 de ani, unde scriitura plina de maiestrie pentru sufl atori nu face sa se resimta lipsa coardelor, ansamblul Sabine Meyer a realizat o versiune excelenta, ce poate deveni de referinta. Tempourile au fost putin mai rapide decat in variantele romanesti, dar acest lucru nu a afectat atmosfera lirica si fl uenta stilului enescian. Circulatia motivelor de la un instrument la altul ne-a aparut atat de naturala si prompta, iar desenele tematice trasate cu limpezime datorita flautelor extrem de agile si de sclipitoare, oboiului si cornului englez (mai ales in melancolica tema din partea a II-a) foarte expresivi, fagotilor surprinzator de sprinteni, cornilor catifelati si, in fine, celor doua clarinete sunand cu matase in ele (Sabine Meyer si sotul ei, Reiner Wehle). Intreaga lucrare enesciana a capatat in interpretarea muzicienilor oaspeti o acuratete si o "voiosie' cu totul antrenanta – o adevarata haina de sarbatoare.


×
Subiecte în articol: festivalul george enescu 2011