x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Anul muzical Verdi începe la Sala Radio. Dirijorul italian David Crescenzi, vineri la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio

Anul muzical Verdi începe la Sala Radio. Dirijorul italian David Crescenzi, vineri la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio

de Maria Sârbu    |    24 Ian 2013   •   17:59
Anul muzical Verdi începe la Sala Radio. Dirijorul italian David Crescenzi, vineri la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio

Cu opera “Don Carlo” se deschide vineri, 25 ianuarie, la Sala Radio, Anul muzical dedicat compozitorului italian Giuseppe Verdi, de la naşterea căruia se împlinesc 200 de ani în 2013. Pentru a marca începutul bicentenarului Verdi, conducerea Orchestrelor şi Corurilor Radio România (director Oltea Şerban-Pârâu) s-a gândit la o operă în formulă de concert, alegând valoroasa creaţie, “rar interpretată în România”, “Don Carlo”. E motiv pentru a sărbători, cu atât mai mult cu cât instituţia, organizatoarea concertului, împlineşte în 2013 un număr important de ani.

Oltea Şerban-Pârâu (foto), care este şi redactor-şef al postului Radio România Cultural, a remarcat, pentru Jurnalul Naţional, unele evenimente de la Sala Radio, programate la sfârşit de ianuarie şi început de februarie: “Ne aflăm la începutul unui an în care Orchestra Naţională Radio va împlini, ca şi Radio România, 85 de ani de la prima apariţie «on air», care datează din 1928. În aceste săptămâni de iarnă, Sala Radio este un loc pe care orice iubitor de muzică ar trebui să-l caute, fie pentru a asculta recitaluri camerale cu artişti care s-au făcut cunoscuţi în întreaga ţară prin intermediul turneelor iniţiate de Radio România Cultural, fie pentru a participa la concertele simfonice ale Orchestrelor şi Corurilor Radio, cum este momentul special al operei în concert din 25 ianuarie cu «Don Carlo», care marchează deschiderea anului Verdi, sau excepţionalul concert din 1 februarie în care Orchestra Naţională Radio, dirijată de Tiberiu Soare şi avându-l solist pe Ion Bogdan Ştefănescu, va prezenta un concert integral de muzică românească scrisă la mijlocul secolului al XX-lea, prin care vom încerca să demonstrăm publicului că deceniile trecute de atunci au făcut această muzică mai accesibilă decât ne putem imagina”.

Opera-concert cu “Don Carlo” începe la ora 19:00. Orchestra Naţională Radio va fi dirijată de italianul David Crescenzi. Soliştii care vor reda vocile personajelor sunt: Sorin Drăniceanu (Filippo) – bas, Daniel Magdal (Don Carlo) – tenor, Ionuţ Pascu (Rodrigo Marchizul de Posa) – bariton, Horia Sandu (Marele inchizitor) – bas, Carmen Gurban (Elisabeta) – soprană, Andrada Roşu (Eboli) – mezzosoprană. Participă Corul Academic Radio (dirijor Dan Mihai Goia).

De reţinut şi evenimentul muzical de la 1 februarie, de la Sala Radio, şi anume “Concert EBU”. Orchestra Naţională Radio va fi dirijată de Tiberiu Soare; solist, la flaut, Ion Bogdan Ştefănescu. Vor fi interpretate lucrări de Paul Constantinescu, Sigismund Toduţă, Constantin Silvestri, George Enescu.

La 6 februarie va avea loc avanpremiera turneelor naţionale ale anului 2013 – Recital extraordinar, cu Horia Mihail – pian, Gabriel Croitoru – vioară, Ion Bogdan Ştefănescu – flaut şi Răzvan Suma – violoncel, iar la 14 februarie, publicul e aşteptat la întâlnirea cu Big Band Radio şi Orchestra Radio, dirijor – Ionel Tudor şi solistă – Paula Seling.

Sala Radio este un spaţiu în care muzica îţi dă o stare de bine, te îmbogăţeşte spiritual, făcându-te astfel să te îndepărtezi, fie şi pentru puţin timp, de mediul social viciat, tot mai pronunţat cu trecerea anilor.

×