x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Burse în Marea Britanie pentru trei tineri instrumentişti români

Burse în Marea Britanie pentru trei tineri instrumentişti români

de Diana Scarlat    |    18 Mar 2013   •   13:51
Burse în Marea Britanie pentru trei tineri instrumentişti români

Celebra şcoală de muzică Whitgift oferă trei burse de studiu unor tineri instrumentişti români, în cadrul Concursului Internaţional de Muzică Whitgift.

Marele premiu constă într-o bursă la Whitgift, ce include cazare, toate taxele şi lecţii instrumentale, câte una la fiecare categorie, participarea la un concert cu Orchestra Filarmonică Regală şi cu Orchestra de Cameră Whitgift. Premiul întai va fi de 1.000 de lire sterline şi ocazia de a cânta cu Orchestra Filarmonică Regală şi cu Orchestra de Cameră Whitgift; Premiul al doilea va fi de 750 de lire sterline, iar premiul al treilea va fi de 500 de lire sterline. Pot exista şi premii suplimentare.

Concursul Internaţional de Muzică Whitgift li se adresează doar celor care cântă la instrumente cu coarde, din trei categorii de vârstă: 12-13, 14-15 şi 16-17 ani. Concursul este deschis în prezent doar băieţilor, din cauza naturii posibilităţilor educaţionale şi de studiu oferite ca premii. Pentru a se înscrie, muzicienii vor trimite un videoclip urcat pe YouTube, cu o interpretare proprie.

Câştigătorii vor fi aleşi de un juriu după o serie de concerte ce vor avea loc în perioada 29 iunie - 3 iulie 2013. Juriul va fi compus din directorul de dezvoltare muzicală Whitgift, directorul de muzică orchestrală, profesorul de la Academia Regala de Muzică, Remus Azoiţei, violoncelistul şi fostul câştigător al premiului BBC “Tânărul Muzician al Anului”, Guy Johnston, romancierul şi jurnalistul ziarului Independent, Jessica Duchen şi un membru care va fi numit de către Orchestra Filarmonică Regală. Remus Azoiţei este un violonist român de excepţie din Marea Britanie, cel mai tânăr membru din istoria Academiei Regale de Muzică.

Fondata în 1596, Whitgift este una dintre şcolile teoretice, sportive şi artistice de top din Marea Britanie. Tinerii care vor câştiga cele trei burse de studiu la Whitgift vor avea oportunităţi excepţionale de a evolua alături de Orchestra Filarmonică Regală şi de Orchestra de Cameră Whitgift. Reprezentanţii şcolii britanice vor vizita România şi Moldova, pentru a lansa Concursul Internaţional de Muzică Whitgift.

Directorul de dezvoltare muzicală al şcolii, Rosana Whitfield, şi directorul de muzică orchestrală, Philip Winter, vor veni la Bucureşti duminică, 31 martie, pentru a vizita şcoli şi organizaţii muzicale şi pentru a încuraja tinerii muzicieni să se înscrie în concurs. Pe 3 aprilie vor merge la Chişinău, în Republica Moldova, pentru a promova acelaşi concurs. Alături de reprezenţantii Whitgift se va afla şi unul dintre cei mai de succes foşti elevi ai şcolii, Grig Cuciuc. Talentatul violonist moldovean a primit o bursă completă pentru a studia la Whitgift timp de doi ani, iar în prezent studiază la prestigiosul Colegiu Regal de Muzică.

Candidatii selectaţi vor cânta un studiu, o sonată clasică şi un studiu de virtuozitate în faţa juriului, apoi vor fi aleşi câte trei finalişti din fiecare categorie, pentru a cânta prima parte dintr-un concert, la alegere. Câştigătorii vor fi anunţaţi în cadrul unui concert special de gală, pe 3 iulie 2013, şi vor cânta prima parte din concertul ales, într-un concert public.

Înscrierea pentru Concursul Internaţional de Muzică Whitgift este deschisă, iar termenul limită este 1 mai 2013. Formularul de înscriere poate fi descărcat de la adresa web whitgift.co.uk/WIMC. 


×