Evenimentul face parte din cea de-a doua ediție a Turneului Național „Un artist, un pian, un țambal - clasic, jazz, folclor”, intrarea fiind liberă, în limita locurilor disponibile.
Concertul de la Deva vine după un succes înregistrat duminică, 15 septembrie, când artistul a oferit un recital în aer liber la Creart - Grădina cu Filme din București, eveniment care s-a bucurat de un public numeros, biletele fiind epuizate în câteva ore.
Turneul "Un artist, un pian, un țambal - clasic, jazz, folclor" își propune să aducă împreună diverse genuri muzicale, de la clasic la jazz și folclor, oferind publicului o experiență muzicală unică și diversificată.
”Mă bucur că publicul ajunge să mă cunoască prin intermediul muzicii mele. Am urmărit, pentru această ediție, o consistență a repertoriului și am creat câteva puncte de legătură între piese, așa încât trecerea de la clasic, la jazz și apoi la folclor să fie fluidă, ușor de receptat de către spectatori. Mi-am propus sa ajut publicul sa inteleaga muzica mai bine prin tot ceea ce fac.” (pianistul Cătălin Răducanu)
După recitalul de la Deva, Cătălin Răducanu va continua să încânte publicul. Iată programul următoarelor concerte din țară:
- 26 septembrie, ora 19:00 - Bistrița, Palatul Culturii
- 1 octombrie, ora 19:00 - Iași, Palatul Culturii
- 4 octombrie, ora 19:00 - Ploiești, Sala Filarmonicii
- 5 octombrie, ora 19:00 - București, Ateneul Român
- 7 octombrie, ora 19:00 - Craiova, Sala Filarmonicii
Iubitorii de muzică sunt așteptați să se bucure de virtuozitatea și versatilitatea lui Cătălin Răducanu, care continuă ideea de la care a pornit acest turneu: ”Muzica e una!”
ITINERAR
Ediția de vară
22 iunie, ora 19 – Petriș (judeţul Arad), Castel Salbek - open air
26 iulie, ora 19:00 - Alba Iulia, în Curtea interioară a Palatului Principilor Transilvaniei, în Festivalul Sărbătoarea Muzicii - open air
6 august, ora 19:00 – Sinaia, Casino în Festivalul Enescu și muzica lumii
Ediţia de toamnă
4 septembrie, ora 19 - Focşani, Teatrul Mr. Gh. I. Pastia
15 septembrie, ora 20 - Bucureşti, CREART - Grǎdina cu Filme, open air
16 septembrie, ora 19 - Deva, Sala Pro Arte
26 septembrie, ora 19 - Bistrița, Palatul Culturii
1 octombrie, ora 19 - Iaşi, Palatul Culturii
4 octombrie, ora 19 - Ploieşti, Sala Filarmonicii
5 octombrie, ora 19 - Bucureşti, Ateneul Român
7 octombrie, ora 19 - Craiova, Sala Filarmonicii
16 octombrie, ora 19 – Milano, în Festivalul Internaţional Pro Patria
PROGRAM MUZICAL:
PIAN CLASIC
Domenico Scarlatti - Sonata în mi major, K. 380
Ludwig van Beethoven - Rondo a capriccio op. 129
Serghei Rachmaninov - Preludiu op. 23, nr. 2, în si bemol major, Preludiu op. 23, nr. 4, în re major, Preludiu op. 23, nr. 5, în sol minor
Claude Debussy - Preludiul nr. 4 "Les sons et les parfums tournent dans l'air du soir", Preludiul nr. 7 "Ce qu'a vu vent le vent d'ouest"
IMPROVIZAŢII LA PIAN PE TEME DE JAZZ
Thelonious Monk - Blue Monk
Victor Young - Stella by Starlight
João Bosco - Incompatibilidade de Gênios
Improvizații pe teme din Mociriță cu trifoi, Leliță Ioană, Pe deal pe la cornățel
IMPROVIZAȚII LA ȚAMBAL PE TEME FOLCLORICE
Toni Iordache - Baladă Haiducească
Toni Iordache - Horă din Muntenia
Grigoraș Dinicu - Hora Staccato
Toni Iordache - Picături de untdelemn (aranjament propriu)
Biografie Cătălin Răducanu
n. 1992, București
Răducanu Cătălin este absolvent al colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" și al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la aceasta din urmă finalizând studiile de licență, master și doctorat în muzica clasică la secția pian principal.
A câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale, având ocazia să susțină recitaluri solo în Ungaria, Franța, Italia. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Gabriel Amiraș, Cristian Beldi, Imre Rohmann, Tunde Kurucz și mulți alții. Este un pianist versatil care pe lângă ipostazele solistice, camerale concretizează proiecte artistice în calitate de pianist improvizator în formule solo, de duo, sau grupuri muzicale mai ample. A participat ca interpret la pian și țambal și în proiecte interdisciplinare precum La steaua... Cuvinte, necuvinte, alături de actorii Horaţiu Mălăele şi Emilia Popescu. În 2023 a fost invitat ca interpret la pian și țambal în spectacolul Aplauze pentru poet …pe scenă, alături de Rodica Mandache și Eduard Păuna, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, proiect prezentat și la București sau la Chișinău. În anul 2024, a făcut parte, alături de actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare și violonista Ioana Tudor, din proiectul Aplauze pentru poet pe scenă…în Italia, proiect care a avut rolul de a duce poezia românească în mijlocul celei mai mari comunități de români din afara țării. Din 2022 este pianistul grupului Violoncellissimo condus de Marin Cazacu, cu care a realizat turneul naţional anual Clasic la puterea a treia Violoncellissimo, dar şi mai multe apariţii în străinătate. Din 2023, este protagonistul proiectului artistic intitulat "Un artist un pian și un țambal" (turneu de recitaluri în care pianistul Cătălin Răducanu înfățișează distinct și bine delimitat trei stiluri muzicale: clasic, jazz, folclor), proiect ajuns în 2024 la a doua ediţie, cu care a avut şi apariţii în străinătate. În prezent este pianist acompaniator la colegiul "Dinu Lipatti" și UNMB.