x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Celtic Rock

Celtic Rock

de Raluca Grintescu    |    11 Noi 2005   •   00:00
Celtic Rock

Muzica celtica. O muzica vesela, saltareata, cantata cu instrumente traditionale de nimeni alta decat trupa Blackbeers, care a facut din berea neagra un simbol pe scena underground.

Doi baieti simpatici, P"ter Moynahan si Zoltan Biro, s-au hotarat prin ’99 sa-si incerce norocul in muzica. Lor li s-au alaturat pe parcurs Radu "Burgher" Szücs, Misu Stana, Norbert Schek si Otto Segal, care au dat un suflu de virtuozitate la ceea ce avea sa devina o muzica traditionala si, mai tarziu, Celtic-Rock. Spre deosebire de altii, oradenii si-au ales un traseu destul de greu de "catarat", mai ales in Romania, unde Orientul, indeosebi cel Indepartat, mai face inca legea. Cu oprelisti din partea caselor de discuri, refractare la muzica interpretata in engleza, cu diversele schimbari de componenta, cu dezavantajul de a nu locui in Capitala, Blackbeers au facut totusi fata acestor probleme. Si asta pentru ca le place sa faca muzica de calitate, nu sa vanda, iar publicul este pe primul loc. "Pentru public cantam, el este cel care ne tine in picioare si ne impinge mai departe sa continuam ce ne-am propus. Satisfactia unei cantari reusite e un sentiment foarte placut, peisajul muzical in ansamblu in care ne desfasuram conteaza insa mai putin. Totusi am dori ca insa ceea ce facem noi sa fie mult mai promovat in Romania, pentru a putea indrepta orientarile muzicale ale oamenilor si catre alte directii", marturiseste Peter, unul din fondatorii trupei.

Bineinteles ca, o data cu evolutia trupei si a activitatilor aferente, structura lor sufleteasca s-a modelat intr-un fel sau altul. "Ne-am schimbat orare, orientari muzicale, inte-rese, prietene, in general, modul de a pune problema in diverse situatii. Ne-am mai maturizat (trei dintre noi fiind inca liceeni in momentul infiintarii trupei) si am invatat foarte multe lucruri", spune Peter.

REPERTORIU. Piesele Blackbeers sunt melodii vocale si instrumentale preluate din folclorul irlandez, care abordeaza subiectele preferate ale irlandezilor - un popor destul de libertin si aventurier de altfel - cum ar fi calatoriile, viata pe mare, istoria si cantecele patriotice. Desi un stil foarte in voga in momentul de fata in lume, muzica irlandeza a patruns (si inca mai patrunde) foarte greu in Romania. Vioara, fluierele si tobele irlandeze, acordeonul, cimpoiul au un cuvant greu de spus in performantele celor cinci artisti. Cat despre eforturile creatoare, acestea se hranesc din viata de zi cu zi a fiecaruia: un hobby, facultatea, calculatorul, un catel etc. "Toate acestea nu fac insa decat sa aduca un plus de culoare la sound-ul formatiei, cel mai important fiind totusi timpul petrecut impreuna la sala de repetitii sau la concerte. Avem norocul de a ne intelege bine unul cu celalalt, astfel reusind sa ne completam reciproc din punct de vedere muzical", conchide Peter. Indiferent de locatie, de ora, de vreme, Blackbeers canta. Si canta de minune intrucat impresia pe care o lasa publicului este una magnetica, de voie buna, dar mai ales incarcata de sentimentul ca lumea chiar a inteles ce fac ei acolo pe scena si de ce. Istoria agitata a Irlandei si-a pus amprenta asupra poporului, care pare a se bucura constant de fiecare moment al vietii, iar muzica Blackbeers exprima tocmai aceasta esenta.

"DU-TE-VINO" PRIN TARA
Blackbeers porneste la "Celtic Revenge Tour". P"ter Moynahan (voce, chitara, mandolina), Radu "Burgher" Szücs (chitara bass), Otto Segal (vioara), Misu Stana (tobe), Norbert Schek (chitara) sustin in perioada 10.11 - 11.11 un nou turneu national. "The Celtic Revenge Tour 2005" se doreste a fi o replica la posibilitatile din ce in ce mai grele de a concerta live in Romania. Primul turneu Blackbeers de dupa abordarea de catre trupa a noului stil de Rock-Celtic va debuta in aceasta seara, ora 19:00, in Club A. Celelalte orase incluse in turneu sunt Cluj, Pitesti, Sighisoara, Campina, Sibiu, Iasi, Buzau, Odorhei, Suceava si Tg Mures.
×
Subiecte în articol: culture club muzica blackbeers