x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Cerbul de Aur 2019 dă strigarea: “Lume lume, soră lume!”

Cerbul de Aur 2019 dă strigarea: “Lume lume, soră lume!”

de Magdalena Popa Buluc    |    12 Aug 2019   •   13:22
Cerbul de Aur 2019 dă strigarea: “Lume lume, soră lume!”

 

Pe scenă, pe 25 august, de la ora 21.00, vor urca cele mai mari nume ale muzicii populare. Irina Loghin, Benone Sinulescu, Nicolae Furdui Iancu, Daniela Condurache, Dinu Iancu Sălăjanu, Nea Dudu, Taraful de la Mîrsa + Nea Vasile, Floarea Calotă, Iulia Mihai + Taraful de la Clejani, Raluca Radu, Mihai Teacă, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ion Ghiţulescu ne vor aminti şi încânta cu melodii celebre: „Anii mei și tinereţea”, „La calul bălan”, „Am crescut băieți și fete”, „Scoate calul pune șaua” etc.Invitat special, Emy Drăgoi, celebrul acordeonist recunoscut internaţional, supranumit „Regele jazzului la acordeon”. Seara de folclor va avea trei părţi, iar acompaniamentul va fi asigurat şi anul acesta de Orchestra „Lăutarii” din Chişinău, dirijor maestrul Nicolae Botgros.

Nu vor lipsi surprizele: vom face o reverenţă în faţa marii artiste a generaţiei de aur a muzicii lăutăreşti, Gabi Luncă. Aproape o jumătate de secol ne-a bucurat cu muzica sa, iar acum, la mulţi ani de la retragere, Gabi Luncă va cânta din nou în direct la Televiziunea Română.  

Folclorul păşeşte în modernitate în cea de-a doua parte a spectacolului, iar teme populare cunoscute vor fi reinterpretate şi reorchestrate. Loredana şi trupa Agurida susţin un recital extraordinar, cu sprijinul Orchestrei „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Lidia Buble, la prima sa apariţie pe scena prestigiosului festival, a pregătit un show inedit, iar Alexandra Ungureanu, artista care a reprezentat România pe scena Cerbului de Aur în anul 2003, aduce o nouă energie unor piese tradiţionale. Variante unice ale unor partituri populare sunt prezentate şi de Ionuţ Ungureanu, alături de Provincialii.

Seara va ajunge la final, alături de maestrul Gheorghe Zamfir şi invitaţii săi, cu show-ul “Zbor de Ciocârlie”, un concept original despre mitul creatorului. Paula Seling  Laura Bretan, Rodica Anghelescu, Valentin Boghean şi trupa sa vor aduce alături de maestrul Gheorghe Zamfir un omagiu muzicii şi sunetelor lumii.

„Cerbul de Aur rămâne pentru mine şi în acest an o mare provocare. Alături de echipa mea pregătim o seară care sperăm să îi ţină pe români în faţa micului ecran, o seară care să bucure, să transmită emoţie şi să arate lumii întregi cât de frumoasă este muzica tradiţională românească de ieri şi de azi şi câte posibilităţi creative oferă. Vă aştept cu drag în Piaţa Sfatului din Braşov pe 25 august!”, a spus Iuliana Tudor.

 

Big Band-ul Radio România și Orchestra Operei din Brașov dau ritm

Festivalului Cerbul de Aur 2019

 

Aproape 50 de instrumentişti formează orchestra Festivalului Internaţional Cerbul de Aur 2019. Sub bagheta dirijorilor Ionel Tudor şi Andrei Turdor, Big Band-ul Radio - cea mai cunoscută şi longevivă orchestră profesionistă din România - şi 30 de membri ai Orchestrei Operei din Brașov vor acompania finaliştii ediţiei şi pe artiştii care vor susţine momente speciale pe scena Cerbului.

Organizatorii continuă astfel tradiţia începută în 1968, ca finaliştii să concureze pe scena festivalului alături de orchestră. Şi, tot o continuare a tradiţiei este şi prezenţa Big Band-ului Radio, după ce la prima ediţie, Orchestra de estradă a Radioteleviziunii, condusă atunci de Sile Dinicu, a fost cea care acompania artiştii.

„Acest eveniment ne bucură de fiecare dată. Este cel mai frumos festival din Europa, după cum ne spun colegi de peste hotare, iar noi suntem mândri să fim parte din el şi să ne aducem contribuţia din punct de vedere muzical”, declară Ionel Tudor, care în acest an aniversează 25 de ani de când se află la pupitrul Big Band-ului Radio. „Ne simţim foarte bine pe scena Festivalului şi suntem încântaţi să ne alăturăm muzicienilor excepţionali din Orchestra Operei din Braşov”, mai spune renumitul dirijor.

Ansamblul va interpreta 12 dintre cele mai cunoscute piese româneşti, alese de concurenţii acestei ediţii, dar va fi şi alături de artiştii români invitaţi de organizatori pentru momente surpriză.

„Cerbul de Aur este o sărbătoare şi un bun prilej de a readuce în atenţia publicului şi a revigora piese mai vechi din muzica românească. Repertoriul ales de concurenţi este destul de echilibrat: sunt atât piese moderne, cât şi piese de aur ale muzicii româneşti, pe care noi le-am reorchestrat pentru a le îmbrăca într-o formă pop-simfonică”, dezvăluie Andrei Tudor. „Cred că Cerbul de Aur ar trebui să fie o sărbătoare a muzicii şi o tradiţie. O traditie care, iată, continuă, ceea ce este minunat. E foarte interesant că artişti străini cântă piese româneşti, este până la urmă un schimb intercultural”, încheie Andrei.

Piesele pe care le vom auzi în acest an pe scena din Piaţa Sfatului într-o nouă orchestraţie sunt: Un actor grăbit, Bună seara, iubite, Dragostea rămâne, Ploaia şi noi, Cât de frumoasă ești, De la capăt, Apa, Acasă, Creioane colorate, Pe aripi de vânt, Mă ucide ea, Ce are ea.

Cei 12 artişti vor urca pe scenă în prima şi a doua zi a Festivalului, joi şi vineri, 22 şi 23 august, pentru ca sâmbătă să aflăm câştigătorii premiilor în valoare totală de 55 de mii de euro.

Festivalul Cerbul de Aur 2019 va fi o ediţie completă, pentru toate gusturile, cu ritm dar şi romantică! Pe scena din Piaţa Sfatului vor urca Emeli Sandé, Ronan Keating, Ştefan Bănică jr şi Irina Rimes.

Evenimentul va fi transmis în direct şi în exclusivitate de Televiziunea Română, în perioada 22-25 august a.c.

 

Despre Ionel Tudor

Compozitor, orchestrator şi dirijor al Big Band-ului Radio România, Ionel Tudor este membru al UCMR, al Consiliului UCMR și al biroului secției de muzică ușoară și jazz a UCMR.

Artistul este şi membru al UCMR – ADA, al Consiliului Director și al Comisiei Profesionale a UCMR-ADA.

Absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu" din București, secția pian, Ionel Tudor are în palmares peste 70 de premii, atât de creație, cât și ca dirijor și numeroase premii de excelență.

În calitate de compozitor, a creat muzică pentru filme artistice și musicaluri, și a semnat sute de melodii pentru interpreții români, multe dintre ele ajungând șlagăre.

Timp de 11 ani, a pregătit şi lansat, în calitate de profesor, numeroşi tineri solişti, dintre care mulţi au ajuns vedete.

De-a lungul carierei, Ionel Tudor a dirijat numeroase orchestre de prestigiu: Big Band-ul Radio România, Orchestra Națională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Filarmonicii „George Enescu", Orchestra Simfonică București, Orchestra Națională de Tineret, Orchestra Operei Române, Orchestrele Filarmonicilor din Pitești, Sibiu, Constanța, Brașov, Bucharest Symphonic Pop Orchestra, Orchestra Radiodifuziunii din Chișinău și multe altele, în concerte pop, simfonic-pop, pop-opera, colaborând cu marea majoritate a interpreților de gen din România, dar și cu numeroși soliști ai scenelor internaționale.

 

Despre Andrei Tudor

Distins cu peste 30 de premii de creaţie sau interpretare, compozitorul și dirijorul Andrei Tudor este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, în comisia de specialitate a Credidam și lector universitar doctor la Catedra de compoziție a Universității de Muzică din București. Artistul colaborează, în calitate de compozitor, orchestrator, pianist sau şef de orchestră cu nume importante din industria muzicală, precum Angela Gheorghiu, Andra, Aura Urziceanu, Monica Anghel, Nico, Luminița Anghel,  Gabriel Cotabiță, Felicia Filip, Vlad Miriță, Marcel Pavel, Cezar Ouatu, Cristi Minculescu, Adrian Enache, Paula Seling sau Pasha Parfeni. Piese sau aranjamente semnate de compozitor au apărut pe mai mult de 20 de compilații.

 

Despre Big Bandul Radio

Înfiinţat în 1949, la început în formula combo, acest grup instrumental s-a lărgit, ajungând la o orchestră de aproximativ 40 de instrumentişti, care includea şi o secţiune de coarde, de lemn (flaut, oboi, clarinet), precum şi secţiunile de trompete, tromboane, saxofoane şi ritm. A funcţionat astfle până în anul 1989, sub denumirea de Orchestra Radioteleviziunii Române, apoi s-a transformat în ceea ce astăzi este Big Band-ul Radio, un ansamblu alcătuit din 18 instrumentişti.

Big Band-ul a fost distins cu numeroase premii şi trofee pentru contribuţia în muzica pop şi jazz şi a colaborat cu nume mari ale scenei internaţionale de jazz şi pop, precum: Cliff Richard, Juliette Greco, Connie Francis, Froda Boccara etc. sau Julio Iglesias, Ray Charles şi Edvin Marton în cadrul Cerbului de Aur.

 

 

×
Subiecte în articol: Cerbul de Aur 2019