x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica CONCERT DE BLUES / John P. Hammond în HRC

CONCERT DE BLUES / John P. Hammond în HRC

de Alex Revenco    |    21 Noi 2008   •   00:00

Event Plus continuă seria de evenimente Blue Moods prin concertul bluesman-ului american John P. Hammond ce are loc mâine la Hard Rock Cafe din Capitală.



John P. Hammond, unul dintre cei mai respectaţi bluesmeni americani, cântă mâine la Bucureşti



Născut la New York, John Paul este fiul celebrului producător John Henry Hammond Jr. (1910–1987). Interpret de blues şi chitarist, John P. Hammond a debutat în 1962 şi de atunci şi până acum a înregistrat 29 de albume, a fost de patru ori nominalizat pentru Grammy, câştigând un trofeu, în 1985, cu albumul “Blues Explosion”. De-a lungul anilor o serie de mari muzicieni ai genului şi-au arătat aprecierea faţă de John Paul, aducându-şi contribuţia pe albumele acestuia. Printre cei care au înregistrat alături de Hammond se numără monştrii sacri ai blues-ului John Lee Hooker şi Roosevelt Sykes, precum şi colegii săi de generaţie, Duane Allman, Robbie Robertson (The Band) sau Charlie Musselwhite.

PIESE CLASICE
În primul deceniu al carierei sale de artist, Hammond a început să-şi construiască propriul profil de muzician: vocalist şi chitarist cu muzicuţa la gât, în stativ, reinterpretând piese clasice de blues din anii ’30, ’40 şi ’50. Însă, după cum demonstrează majoritatea înregistrărilor sale de la mijlocul anilor ’90, el poate mai mult, fiind capabil şi de a fi liderul unui grup, cântând hard blues la chitară electrică. Pentru conformitate ascultaţi albumele “Found True Love” şi “Got Love If You Want It”, ambele apărute la Pointblank/Virgin. Deşi foarte apreciat de criticii de specialitate din întreaga lume, John P. Hammond, se bucură de un succes comercial moderat.

HENDRIX & CLAPTON
În ciuda acestui fapt, are o impresionată bază de fani şi şi-a câştigat respectul multor muzicieni importanţi. Mai mult, se poate mândri cu faptul că este singurul om de pe pământ care i-a avut în acelaşi timp şi în aceeaşi formaţie pe Jimi Hendrix şi Eric Clapton!!! Asta se întâmpla în 1960, când cei doi viitori zei ai chitarei, au cântat timp de cinci seri la rând în formaţia lui Hammond, la The Gaslight Cafe din New York. Hammond menţine o prietenie de lungă durată şi cu Tom Waits, iar printre piesele pe care le interpretează, deseori sunt şi compoziţii de-ale prietenului său. În 2001, Hammond a lansat “Wicked Grin”, un album alcătuit în totalitate din piesele lui Tom Waits, care a fost producătorul discului, având şi câteva contribuţii la chitară şi backing vocals. Chiar dacă n-a reuşit să fie şi compozitor, John P. Hammond are marele merit de a fi transmis blues-ul spre publicul larg şi să readucă în actualitate multe piese clasice, multe chiar uitate.

America şi Europa

În noul mileniu, John P. Hammond a înregistrat la casa de discuri Back Porch, cele mai recente albume fiind:  “Ready For Love” (2002), “In Your Arms Again” (2005) şi “Push Come To Shove” (2007). De asemenea susţine frecvent turnee în Statele Unite, Canada şi Europa. Chiar dacă este acompaniat de o trupă sau cântă de unul singur, John Hammond poate să le facă pe toate.

Jagger & Richards

 După un album dedicat prietenului Tom Waits, în 1992 a apărut un documentar despre viaţa marelui bluesman Robert Johnson, produs şi povestit de Hammond. Pe albumul “Ready For Love”, apărut în 2002 şi produs de David Hidalgo (de la Los Lobos), John Paul a înregistrat “The Spider and The Fly”, o cunoscută compoziţie Rolling Stones, semnată Mick Jagger/ Keith Richards.

×
Subiecte în articol: muzica john hammond