x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Concert: Grigore Leşe şi ultimele horitoare

Concert: Grigore Leşe şi ultimele horitoare

de Luminita Ciobanu    |    05 Mai 2011   •   20:34
Concert: Grigore Leşe şi ultimele horitoare

164050-011.jpgSala Radio din Capitală va găzdui sâmbătă, 7 mai, începând cu ora 20:00, un spectacol ce aduce în prim plan cântări străvechi, hori de dor, de dragoste, de bucurie, de jale şi de amintire. „De horit, horesc şi fe­mei­le şi bărbaţii. Bărbaţii au horit în de­cembrie. Amu, în 7 mai, la Sala Jora, pe Berthelot, ’or hori femeile. Că zic aşa: horile-s de stâmpărare, la omul cu supărare. Femeile horesc de năcaz, de jele, de dor. Îs mai mol­co­me în horit. Bărbaţii îs mai răz­boi­nici. Horesc altfel. Sunt hori de fe­mei şi hori de bărbaţi”, spune maestrul Grigore Leşe (foto) despre concertul „Grigore Leşe şi ultimele horitoare”.

Invitatele lui Leşe sunt speciale. Măricuţa din Suciu de Sus este o femeie-păstor. A învăţat să cânte la fluier pe ascuns şi nu i-a fost deloc uşor pentru că femeilor nu li se permitea să cânte la acest in­s­trument. Stâna ei se află la mare dis­tanţă de orice aşezare omenească. Locuieşte acolo, departe de lu­me. Va aduce la Sala Radio fluie­rul cu care îmblânzeşte animalele şi singura horă pe care o ştie cânta cu vocea. Nu e un cântec oarecare. E o horă de jale, un bocet, pe care l-a învăţat când s-a prăpădit bărbatul său. Din Ţara Lăpuşului vor veni câ­teva bătrâne care ştiu a hori din grumaz, ultimele care mai cunosc cân­­tă­rile de acest fel.

Din Ţinutul Pădurenilor vor fi aduse ritualuri şi cântece de ceremonial. De la Galaţi, bătrâna Ste­riana vine împreună nepoata sa, pe care a învăţat-o de mică balade rare, adunate de la bătrânii locului. Cântarea lor e un dialog între vârste şi sentimente, tonalităţi diferite.

Ucraineanca Maria, cu vocea ei aparte, va aduce un cântec plin de voioşie. Nu trebuie să uităm de Grupul Iza ale căror horitoare vor veni cu muzici deosebite, învăţate de la bătrânii satelor din Maramu­reşul Voievodal.

Aşadar, Grigore Leşe va cânta sâmbătă, 7 mai, alături de ultimele ho­ritoare, ce mai ştiu a descifra tai­ne­le cântărilor strămoşeşti.

×
Subiecte în articol: muzica