x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Cubanezi fără public

Cubanezi fără public

de Dana Andronie    |    26 Mai 2010   •   00:00

Cubanezii de la Buena Vista Social Club s-au "pogorât" la Sala Palatului în a doua zi de Rusalii. Şi au început să cânte (de la binişor până la excelent) şi cu multă pasiune Esus "Aguaje" Ramos, Manuel Galban, Barbarito Torres, Guajiro Mirabal, Angel Terry, Carlos Calunga, Idania Valdés, Rolando Luna, Filiberto Sánchez, Luis Alemany, Raúl Nacianceno.

"A cânta o notă greşit este un lucru banal, dar a cânta fără pasiune este de neiertat", spunea Beethoven. Cubanezii au oferit o demonstraţie de virtuozitate publicului român de la Sala Palatului (nu foarte numeros, din păcate), care în ultimii ani a fost lăsat să creadă că orice trupă de muzicieni din Cuba este demnă de renumele mărcii Buena Vista Social Club.

În anii '90, Buena Vista Social Club, împreună cu Ry Cooder şi Wim Wenders au readus la viaţă un repertoriu de stiluri uitate: son, bolero, danzón şi guajiro. Valoarea incontestabilă a acestor muzicieni legendari este confirmată de-a lungul timpului de numeroase nominalizări sau Premii Grammy, precum şi cronici exuberante în publicaţii prestigioase ca Wall Street Journal, The Guardian, New York Times, Le Monde sau El Pais.

P.S. Înainte de a intra la concert, am văzut lipit pe burlanul Ambasadei Ucrainei în România - Centrul Cultural şi de Informare - un afiş care anunţa Buena Vista Social Club la Palat. Şi tot degeaba! Pe burlan, pe panouri, pe stâlpi, peste tot s-a promovat evenimentul. Sala Palatului tot a fost mai mult de jumătate goală. Prea multă muzică de-a valma, chiar dacă este de calitate, dăunează publicului. Aviz organizatorilor!

×
Subiecte în articol: muzica