x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica De trei ori înconjurul României pentru a găsi câștigătorul ”X Factor”

De trei ori înconjurul României pentru a găsi câștigătorul ”X Factor”

22 Dec 2017   •   18:10
De trei ori înconjurul României pentru a găsi câștigătorul ”X Factor”

Ajunsă acum aproape de final, emisiunea ”X Factor” este rezultatul unei munci care începe încă din luna ianuarie, iar ultima ediție are loc, de obicei, în perioada Crăciunului. În acest an, ”X Factor” își va desemna marele câștigător astăzi, de la ora 20:00, la Antena 1.

În marea finală de vineri, de la ora 20.00, pe Antena 1, fiecare dintre cei patru jurați va avea câte un concurent din echipa sa care, initial, a fost compusă în Bootcamp din zece membri. Delia va merge alături de Francesca Nicolescu, echipa Horia Brenciu va fi prezentă prin vocea lui Jeremy Ragsdale, muzica clasică va fi reprezentată în continuare de Ad Libitum și Carla’s Dreams, în timp ce Ștefan Bănică va continua să lucreze alături de Salvatore Pierluca pentru ca vineri să aibă o apariție remarcabilă în marea finală.

Pentru a se ajunge însă în acest punct, o armată de oameni a început să lucreze încă din primele zile ale lunii ianuarie 2017. Mai întâi, miile de de concurenți înscriși sunt selectați de o echipă de specialiști, care au în vedere calitățile lor artistice. Doar cei selectați ajung apoi în prima etapă oficială a audițiilor, care au loc în mai multe orașe din toată România, dar și la Chișinău. În total, nu mai puțin de 10.000 de kilometri sunt parcurși anual de echipă pentru a găsi vocea care are ”factorul X”, adică ar putea înconjura de trei ori România, pe lungimea granițelor!

Mai mult, acestora li se adaugă concurenții veniți din toate colțurile lumii pentru a participa în competiția care le-ar putea schimba viețile. Unii dintre aceștia au venit din Italia, Spania, Bulgaria, Ucraina, dar și din Grecia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Rusia sau chiar Nigeria.

Din cele câteva mii de concurenți care participă la audiții, câteva sute sunt apoi selectate pentru a apărea în fața celor patru jurați ”X Factor”, pe care încearcă să îi impresioneze pentru a obține măcar 3 din cele patru voturi posibile pentru a avea șansa de a trece în etapa următoare a concursului.

În această etapă, oricine are o șansă să ia parte la competiție, iar ca urmare, anul acesta, în cel de-al șaptelea sezon ”X Factor”, cel mai vârstnic concurent a fost o femeie în vârstă de 75 de ani. ”Am venit de plăcere, pentru că îmi place să cânt. Când eram mică mă urcam în toți copacii și cântam, iar copiii îmi spuneau că locul meu e la radio”, a povestit Vasilica Chițoi , care abia la pensie a ajuns să urce pe o scenă pentru a cânta câteva romanțe. La polul opus, Marcian, fiul de un an și opt luni al unei tinere concurente din Piatra Neamț, a fost cea mai tânără prezență în concurs, chiar dacă acesta nu a fost încă înscris. Paula, mama copilului, și-a ținut fiul în brațe până în ultima clipă, înainte să intre pe scenă, iar la final, jurații nu au putut rezista în fața lacrimilor vărsate în backstage de bebeluș. Delia, Horia Brenciu, Ștefan Bănică și Carla’s Dreams au încurajat-o să îl aducă pe acesta lângă ea și să îl poată liniști.

            Apariția pe scenă, care pentru mulți dintre aceștia este prima, este atent pregătită de echipe de directori de imagine, operatori, regizori, mașiniști, sunetiști, dar și personal care se ocupă de make-up, hair style, balet, canto, catering sau curățenie. La fiecare zi de filmare trebuie să existe în platou și personal medical, pompieri și angajați însărcinați cu paza.

Iar când vine vorba despre o zi de filmare, o armată de oameni este angrenată pentru a pune în funcțiune carul de filmare, macaralele, 17 camere, kilometrii de leduri, iar anual sunt consumate peste 10.000 de baterii. Astfel, în total, aproximativ 500 de oameni lucrează timp de 12 luni pe an, pentru ca cei 40 de concurenți care reușeșc să intre în Bootcamp să sclipească pe scenă și să fie în cea mai bună formă. Dintre aceștia, unul va fi marele câștigător ”X Factor”.

            Și dacă Delia este cunoscută pentru faptul că are mereu la ea gustări apetisante, pe care le împarte și cu cei trei colegi ai săi, Horia Brenciu, Ștefan Bănică și Carla’s Dreams, catering-ul pentru o echipă întreagă înseamnă peste 10.000 de porții de mâncare, peste patru tone de apă pe an, dar și mii de sticle de suc și pahare de cafea.

            În luna decembrie, emoțiile sporesc o dată cu intrarea concurenților în galele live, când viitorul lor în concurs depinde doar de votul telespectatorilor. Pe 22 decembrie, tot aceștia vor fi cei care vor alege marele câștigător al celui de-al șaptelea sezon ”X Factor”.

×