x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Muzica Dirijoarea Orchestrei Simfonice din Canberra - JESSICA COTTIS - invitată la Sala Radio

Dirijoarea Orchestrei Simfonice din Canberra - JESSICA COTTIS - invitată la Sala Radio

de Magdalena Popa Buluc    |    14 Mar 2023   •   09:00
Dirijoarea Orchestrei Simfonice din Canberra - JESSICA COTTIS - invitată la Sala Radio
Sursa foto: Gerard Collett

JESSICA COTTIS – o prezență specială pe scena muzicală internațională, unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra, este invitată pe scenă Sălii Radio! Vineri, 17 martie 2023 (19.00), dirijoarea va sosi la București pentru a se afla la pupitrul ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO. Jessica Cottis colaborează constant cu orchestre de top, precum London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Danish Radio Symphony Orchestra, Prague Radio Symphony Orchestra, Singapore Symphony, Sydney Symphony, Los Angeles Philharmonic ș.a.

Programul serii se va deschide cu lucrarea Levante – concertul de la Sala Radio marcând astfel și ziua de naștere a compozitorului DAN DEDIU. Într-un interviu acordat postului Radio România Muzical, Dan Dediu declara despre creația sa:

„Termenul franțuzesc levante, care înseamnă est, orient, a dat titlul piesei mele asemenea (…) unui simbol, considerând-o ca un fel de himeră a hărții mentale a unui est generic; așadar, un punct cardinal al unei geometrii spirituale. (…) La ce ne așteptăm de la un est generic? La monstruozitate, la atrocitate, dar și la mângâiere, intensitate emoțională, dansuri drăcești și chiar colocvialitate. Într-un cuvânt, la contraste extreme, cuprinzând trăiri arzătoare, mistuitoare.”

Seara de la Sala Radio va continua cu LISZT - Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră, în interpretatea solistică a  pianistului CONSTANTIN SANDU, stabilit în Portugalia, unde se bucură de o bogată carieră artistică, dar și pedagogică, în calitate de profesor al Şcolii Superioare de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto.

De la debutul cu orchestra, la doar 14 ani, muzicianul român a susţinut o intensă activitate solistică în diverse ţări din Europa şi Asia și a fost invitat în prestigioase festivaluri internaţionale (George Enescu – Bucureşti, Chopin – Paris, Festival de primavera – Sevilla, Muziksev – Izmir ș.a.). Colaborează cu regularitate cu orchestrele din România şi Portugalia, a fost solistul unor importante orchestre europene, ca Arthur Rubinstein din Lodz, Filarmonica din Hallé, Bodensee-Symphonie-Orchester din Konstanz, Orchestra Naţională a Bielorusiei, Orchestra Naţională din Porto etc.

                Concertul Orchestrei Naționale Radio se va încheia cu baletul Petrușka (1947), semnat de IGOR STRAVINSKI, compus în versiunea inițială în 1911, pentru celebra stagiune pariziană prezentată de trupa lui Diaghilev: Ballets Russes. Premiera a avut loc pe scena Teatrului du Châtelet – Paris, cu legendarii balerini Vaslav Nijinski și Tamara Karsavina în rolurile principale. La pian îl veți aplauda pe MIHAI MURARIU.

Unul dintre cei mai remarcabili dirijori australieni care activează în prezent, JESSICA COTTIS marchează a doua stagiune în calitate de dirijor șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra - Australia. Repertoriul dirijoarei este muzica secolelor XIX-XXI. În această stagiune, va dirija la Canberra lucrări importante de Wagner, Sibelius și Stravinski și va debuta cu orchestre ca Bremer Philharmoniker, Orchestra Simfonică Națională RTÉ, Orchestra Simfonică San Antonio, Opera Națională din Bordeaux, Filarmonica din Oslo și orchestra Operei Regale Daneze și va reveni la Royal Opera House – Londra, pentru premiera mondială a operei „The Blue Woman” de Laura Bowler.

Jessica Cottis a crescut la ferma familiei sale din sud-estul Australiei și este interesată în special de relația dintre muzică, natură și știință. Lucrează pe scară largă ca susținătoare a muzicii clasice. A susținut cursuri de măiestrie pentru Royal Philharmonic Society și Royal Academy of Music și a condus cursuri pentru femeile dirijor în devenire pentru Royal Opera House. Este o colaboratoare frecventă a posturilor de radio și televiziune BBC, comentând o gamă largă de subiecte legate de artă, de la operă la arhitectură, sinestezie, mediu și acustică.

Jessica Cottis și-a început cariera muzicală ca organistă, pianistă și trompetistă. Distinsă cu mențiunea "first class honours" la Universitatea Națională Australiană, și-a continuat studiile la Paris cu organista franceză Marie-Claire Alain. După ce o accidentare la încheietura mâinii i-a întrerupt cariera de interpret, ea a început studiile de dirijat orchestră la Royal Academy of Music din Londra, studiind cu Sir Colin Davis și Colin Metters. A devenit apoi dirijor asistent pentru BBC Scottish Symphony Orchestra și Sydney Symphony Orchestra, unde a lucrat îndeaproape cu mentorii Sir Donald Runnicles, Charles Dutoit și Vladimir Ashkenazy. Recent, a fost onorată cu titlul de Asociat al Academiei Regale (ARAM), un premiu onorific pentru foștii studenți care au adus o contribuție semnificativă domeniului muzical.

 

×
Subiecte în articol: Jessica Cottis Sala Radio