Cu o experiență de peste un sfert de secol în dirijarea a aproape 200 de orchestre din întreaga lume, JOHN AXELROD se bucură de o bogată carieră internațională. În 2020, a primit premiul Special Achievement Award din partea International Classical Music Awards pentru activitatea sa remarcabilă.
O prezență cu totul inedită și specială pe scenele muzicale internaționale, John Axelrod își împarte pasiunea pentru muzică cu cea pentru gastronomie și vinuri de colecție. Cunoscut de publicul larg și datorită blogului și canalului său de YouTube „The Conductor in the Kitchen” („Dirijorul în bucătărie”), „John Axelrod combină armonios muzica și arta culinară, împărtășind rețete și momente din viața sa personală. Cu un umor subtil și o abordare relaxată, John Axelrod reușește să creeze o legătură autentică între el și public, atât în sala de concert, cât și în bucătărie.” – aflăm din interviul acordat foarte recent de John Axelrod publicației online LIFE.ro
Printre relațiile sale de lungă durată se numără colaborările cu NDR Sinfonieorchester Hamburg (Filarmonica Elbe), Gewandhausorchester Leipzig, Filarmonica della Scala, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Torino, Orchestra Teatrului La Fenice din Veneția, Orchestre de Paris, Orchestra Simfonică Radio din Danemarca, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra Mozarteum din Salzburg. În Statele Unite, a dirijat, printre altele, Orchestra Simfonică din Chicago, Filarmonica din Los Angeles și Orchestra din Philadelphia.
John Axelrod a absolvit în 1988 Universitatea Harvard. S-a specializat sub îndrumarea lui Leonard Bernstein (în 1982), a studiat, de asemenea, la Conservatorul din Sankt Petersburg cu Ilya Musin (în 1996) și a fost îndrumat de Christoph Eschenbach din 1997 până în 2000, când și-a făcut debutul profesional ca dirijor asistent pentru „Parsifal” la Festivalul de la Bayreuth.
Repertoriul serii de la Sala Radio reunește mari compozitori ca LISZT (Poemul simfonic nr. 3 - Preludiile), BRUCH (Kol Nidrei pentru violoncel și orchestră), R. STRAUSS (Romanța în fa major pentru violoncel și orchestră) și CEAIKOVSKI (Simfonia nr. 4).
În ipostază solistică îl veți aplauda pe cunoscutul violoncelist RĂZVAN SUMA. Director artistic al CellEAST Festival, RĂZVAN SUMA este solist concertist al Orchestrelor Radio, conferențiar dr. al Universității Naționale de Muzică București și director artistic al proiectului ICon Arts Transilvania. Răzvan Suma a organizat turnee naționale începând din anul 2012. Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place Tango?, Vă place SCHU...?, Vă place Beethoven? sau Vă plaCello? l-a plasat în topul celor mai activi violonceliștilor români. De asemenea, este fondator al Ansamblului PlaCello, din care mai fac parte violonceliștii Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Mircea Marian.